Praliner att njuta av

Hem Bra tips Praliner att njuta av

Jag får ofta frågor om vem som är bäst på bröd, bakverk, praliner, glass samt kaffe och te och det är i regel svårt att svara på. Visst har min fru Annie och jag våra favoriter men det kan också skifta. Sverige är ett avlångt land med många duktiga och bra aktörer och för att kunna göra en någorlunda bedömning så gäller det att ha ett brett underlag att utgå ifrån. Sedan är det självklart så att vi alla har olika smak och det spelar givetvis också in.

Både Annie och jag tycker om att njuta av praliner och det blir en hel del knaprandes på små härliga godsaker. För cirka tio år sedan åt jag mest skräpchoklad och det slank ofta ned en chokladkaka på tunnelbanan och så fick jag min sockerboost tillfredställd. Sedan många år tillbaka kan jag inte äta skräpchoklad för det är alldeles för sött och sliskigt. Jag delar hellre ett par kvalitetspraliner med Annie och njuter i stället för att hiva i mig en påse med skitprodukter som enbart tillfredsställer mitt sockebegär.

Vad är det då som gör en pralin bra enligt oss? Det grundläggande är bra råvaror och det gäller inte minst kakaon och så skall pralinen vara välbalanserad.

I dagsläget har Annie och jag tre stycken favoritställen som vi anser sticker ut lite extra och utan rangordning så är det Chocolatte i Helsingborg, Jolla i Norrköping och Liv Sandberg i Stockholm. Vi har smakat en hel del praliner i olika omgångar hos dessa tre och de är utan tvekan våra favoriter just nu.

Chocolatte har många godbitar i sitt utbud bland annat virgin mojito, raps och citron, viol och lakrits, salt karamell och slutligen kolakräm med brynt smör som de tävlat framgångsrikt med på International Chocolate Awards. Konditorn Hanna Assarsdotter håller nu på som bäst med att förbereda smakerna inför årets tävling. Nu i maj öppnar Chocolatte en ny enhet i Malmö saluhall.

Adress: Drottninggatan 13, Helsingborg. Malmö saluhall (öppnar i maj)
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

I Norrköping ligger Jolla Chokladmakarna som sedan en tid tillbaka huserar i en stor och modern lokal mitt i city. Jolla Togan skapar fantastiskt smakrika och välbalanserade praliner. Jolla och hennes man Gebro har inrett lokalen väldigt smakfullt och det är riktigt mysigt att ta en fika på plats hos dem.

Adress: Hantverkaregatan 30, Norrköping
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Liv Sandberg är mest känd för sina fantastiska tårtor och i november förra året vann hon en omröstning om vem som tillverkar världens snyggaste bröllopstårta i tävlingen Edible Artists Global Awards som gick av stapeln i Hong Kong. Ett hett tips är att prova hennes praliner. Utbudet är begränsad och hon byter ofta och gärna smaker från ena veckan till den andra. Liv använder ekologiska ingredienser så långt det går.

Adress: Hauptvägen 90, Hökarängen/Stockholm
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.