Veckans blogg: Sofiket

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Sofiket

Den här veckan har jag nöjet att presentera Sofie Andersson som driver Sofiket. Första gången jag stötte på Sofie var 2014 då hon drev ett café på en handelsträdgård i Tyresö, vilket hon gjorde i ett par år. Sedan en tid tillbaka är hon lärling på Bageri Brillo i Stockholm, i alla fall ett tag till, för snart öppnar Håkan Johansson nytt bageri i Bromma dit Sofie följer med.

Läs mer om Sofies inlägg och i vanlig ordning spar jag inläggen i arkivet där du finner tidigare medverkande bloggare. Ha en trevlig vecka och kom ihåg att aldrig lägga energi på det du inte kan påverka.

När folk frågar mig vem jag är och vad jag håller på med, så tittar jag nog frågande på personen. För jag har inget tydligt svar på den frågan. Jag har inte bestämt mig för vem jag är eller vem jag vill vara. Jag vill leva i nuet. Jag gör det jag tycker är kul och givande. Jag vill bringa glädje och själ till min omgivning och till det jag gör.

Jag har utbildat mig till sångerska under många år. Jag grävde mig djupare och djupare i den klassiska musiken och hamnade i den fanatiska operavärlden. Jag har tagit musiken med mig in i mitt skapande. Tagit med melodin som en riktning i kreativiteten. Jag lyssnar sällan på musik när jag jobbar. Musiken finns inom mig och behöver inte ljuda. Jag har drivit ett café i tre år och gått vidare med att gå som lärling på Bageri Brillo på Skeppsbron.

Jag arbetar med att ta fram recept till Lakritsroten, samt håller lakritsprovningar löpande för att förmedla kunskapen om denna fantastiska växt vi kallar Glycyrrhiza glasar (lakrits). Jag älskar trädgårdar och dess växtlighet. Jag älskar skogen och naturen. Mest av allt vill jag hela tiden stå med en spade i jorden och plantera mig fram genom livet. Se hur de jag planterar växer fram och tar plats. Hur det blommar i sin säsong och vissnar ner, och framförallt hur den kämpar sig tillbaka till levande igen efter sin sovande tid.

Nu till hösten så kommer jag att följa med Håkan Johansson och Fredrik Ekman som öppnar upp ett nytt bageri på Nockebytorg. Jag medverkar också just nu i programserien ”Dessertmästarna” som går på kanal 5. När dom gjorde om konceptet en aning från att ha med tävlingskonditorer, till att ha med en salig blandning av kockar, hemmabagare, konditorer och mindre erfarna dessertmästare så blev jag kontaktad och tillfrågad om jag ville vara med. En superhäftig erfarenhet för mig som precis gett mig in i branschen.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det mest rogivande jag vet är att baka bullar. Att låta bakningen ta sin tid. Att ägna en hela dag åt bullarna i dess olika steg. Man kan göra småsaker och gå ärenden emellan. Men dagens huvudpunkt är ändå vetedegen som ska gå från att vara mjöl, vatten, socker, jäst och smör. Till att vara en smördrypande, varm, kaneldoftande, mjuk och krispig bulle.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag beställer alltid fel. Vad jag än beställer så är min fikakompis bakverk alltid godare, saftigare och mer smakrik. Detsamma hade säkert gällt om vi beställt tvärtom. Detta är något alla mina fikakompisar vet om vilket gör att vi alltid delar:)helt perfekt. Men om jag måste välja så väljer jag alltid något som innehåller alla texturer- mjukt, lent, knaprigt, tuggigt, segt och helt både något varmt och kallt. Det kan tex vara en bit äppelpaj med glass eller vaniljsås. Segt i degen, knaprigt i crumblet, lent och mjukt i äpplena och kall glass eller vaniljsås på en nygräddad ljummen äppelpaj såklart.

Vad är ditt bästa bakminne?
Otroligt svår fråga! Fått tänka långt ner i minnesarkivet. Men jag måste nog ändå säga att de bakstunder som hör årstider till är de bästa bakminnena. Till exempel årets första rabarberpaj. Då jag som liten fick gå ner till växthuset där det längs väggen växte oroligt fina rabarber. Att bryta loss stjälken från sitt bo och blanda med socker, strö över smuldeg och baka av pajen så den blir krispigt gyllene.

Eller som att baka allt som hör julen till. Jag kan ju absolut inte vänta till dagarna innan jul, utan måste ju prompt börja med första lussebullarna och mjuka pepparkakan redan i mitten av november om jag lyckats hålla mig så långt. Att känna doften av årets förta saffransbak kan ge lyckorusningar så det räcker och blir över, varför vänta ytterligare en månad med att få uppleva detta.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag bjuder Jessica Frej, en otroligt härlig och positiv tjej. Skulle gärna grotta in mig i ett samtal om den glutenfria världen, om hur hon ser på produkterna som finns att arbeta med. Samt bli inspirerad av henne som person och hur hon lever sitt festliga liv. En annan person jag skulle bjuda är kocken Markus Aujalay. Skulle vara otroligt intressant att få lära känna såväl honom som hans smakbild. Hur han ser på matkulturen idag och hur hans karriärbana har sett ut.

Och sist men inte minst så skulle jag bjuda in Marlena Ernman. Hon är en otroligt häftig och härlig kvinna på alla sätt och vis. Marlena skulle jag vilja diskutera allt mellan himmel och jord med. Om hur hon tog sig fram i den tuffa musik och operavärlden. Hur hon kämpade med sin röst och hur hon ser på dagens samhälle.

Har du tips på några bra fikaställen?
Om du råkar ha vägarna förbi Australien och staden Orange där min sambo kommer ifrån, så måste du besöka Toms Bakery. Där serverar och bakar de nämligen världens godaste karamell sice. Avståndet till Australien kanske är lite väl långt för de kaffesugna och då kan jag istället rekommendera Vansbro konditori. Ett härligt café, bageri och konditori som erbjuder allt från en fantastisk valnötslimpa och banangräddbakelser till mjukglass och fantastiska lunchmackor.

Dom har en supermysig terrass som rymmer mycket folk, mysiga tapeter och kaffekoppar och allt detta till bra priser. Så om du har vägarna förbi Vansbro så lova mig att stanna till där. Själv har vi stannat till i Vansbro alla de gånger som vi är på väg upp till min farmor och farfars landställe i Malung, Dalarna.

Nutellatårta
Recept: Här

Lakrits- och hallonbullar
Recept: Här

Chaimousse med äppelkompott
Recept: Här

Lakritstårta
Recept: Här

Fetaosttårta
Recept: Här

Blogg: Sofiket
Drivs av: Sofie Andersson
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.