Veckans blogg: Tessanbakar

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Tessanbakar

I går genomfördes blogg- och konditorduellen på Bak- och Chokladfestivalen i Älvsjö och segrare blev Sara Hultberg tillsammans med Linda Andersson (Lindas bakskola). Tvåa i tävlingen blev Per Bäckström (Wienercaféet) i par med Nina Hermansen (Niiinis). Övriga deltagare var Cecilia Andersson (Bobergs Matsal/NK) i par med Fredrik Nylèn (Fredriks fika), Frida Bäcke (Magnus Johansson Bageri & Konditori) i par med Caroline Ahlkvist (Älska att baka) och sist men inte minst Oscar Målevik (Haga Tårtcompani & Bageri) i par med Karin Bernfalk (Bagerskan). Jag tycker idén är briljant att ena yrkeskonditorer med hemmabagare i en lättsam och underhållande tävlingsform för det viktigaste är inte att vinna, det är att ha grymt kul, vilket man som åskådare tydligt ser att de har. Veckans bloggare är Therese Salmi som driver bloggen Tessanbakar och här bjuder hon på några recept med tillhörande bilder så håll till godo.

imageedit_1_2146510116

 

Det är jag som är Tessan, hjärnan och hjärtat bakom ”Tessanbakar”. Jag har alltid varit lite av en baknörd men tills för ett par år sedan så var det väl på en hyfsat normal nivå. 2013 när jag var föräldraledig men min yngsta dotter fick jag för mig att jag skulle ge mig på konststycket att göra en Blixtentårta till min son som fyllde tre år. Sen var det kört. Äntligen en hobby där jag kunde kombinera både bakningen och mitt konstnärliga intresse, som vid det laget hade blivit nedgraderat till att rita prinsessor som mina barn kunde färglägga.

Jag tror jag startade bloggen i december 2013 mest för att kunna lägga upp bilder på mina tårtor. Det skrevs inte många inlägg första året men sedan bestämde jag mig för att göra om den till en liten receptbok, för jag hittar aldrig mina recept när jag behöver dem. Sen vet jag inte riktigt vad som hände men jag tror jag har blivit lite beroenda av bloggen. Det är underbart att få dela med sig av sina recept och se att folk faktiskt bakar efter dem och uppskattar dem. Att jag nu kan inspirera andra så som jag själv blivit inspirerad av alla dessa fantastiska bakbloggar som finns.

Det största min lilla blogg varit med om hittills är väl att jag i april 2015 blev kontaktad av Bonnier Media som ville publicera mina centercookies på Allt om Mats och Veckorevyns webbsidor.

När jag inte bakar, för det är ju faktiskt ”bara” ett fritidsintresse, så jobbar jag som Kompetenssamordnare på Peab. Ett jättekul men väldigt koncentrationskrävande jobb. Just därför är det så otroligt skönt att få göra någonting kreativt när man kommer hem. Inte mindre än tre barn har jag som springer omkring där hemma också och minstingen är nästan alltid med när jag bakar. De andra två dyker bara upp när det är dags för provsmakning:) Men lite påverkade förstår man att de blivit när man kommer ut till sandlådan och barnen leker Hela Sverige bakar.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag måste faktiskt få ge två svar på den för jag kan inte bestämma mig för om småkakor eller tårtor är roligast. Det är så olika tillvägagångssätt och så roligt på olika sätt. Med småkakor är den största utmaningen att hitta på nya smaker och former och jakten på den perfekta småkakan är ständigt pågående här hemma i mitt kök. Tårtor däremot, då är det den estetiska ådran som får fritt fram. Att få skapa figurer och teman och att lyckas med konststycket att få tårtan att nästan berätta en historia. Jag målade en del tavlor när jag var yngre och jag tror att det är just det konstnärliga som lockar mig där.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Oj, den här frågan var svårare än jag trodde. Jag har nog egentligen ingen favorit utan tar det som tilltalar mig mest just då. Är lite svag för mazariner så om det finns och de ser hembakta ut så kan det nog ofta luta ditåt. Annars kan det lika gärna bli en kanelbulle eller en macaron. Dagsformen avgör:)

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Det är helt klart när jag bakade min bästa väns bröllopstårta och allt bara gick så där bra som man drömmer om. Ingenting sprack, rann eller gick sönder och resultatet blev över förväntan. Jag var så sjukt nervös innan just för att det var en bröllopstårta och för att den var till min bästa vän och jag ville så gärna att det skulle bli bra. Jag stod i nästan två timmar i ett kylrum på festlokalen och monterade ihop och dekorerade (och huttrade) tårtor till nästan 100 personer. Att sen se hennes min när hon kom ner och tittade på de färdiga tårtorna och inse att den var mitt i prick, det var en underbar känsla.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle lätt bjuda in Birgitta Rasmusson, småkakornas drottning, hon verkar hur skön som helst. Fast frågan är om jag skulle våga bjuda på småkakor då, det skulle nog bli en tårta för säkerhets skull. Mia Skäringer för att hon verkar lika vis som hon är rolig. Sen blir det svårt. Då vill jag dra till med en riktig megakändis om jag ändå har chansen. Matt Damon är ju lite av en dröm att träffa, så varför inte bjuda in honom. Misstänker att han kanske har svårt att komma ifrån men vem vet, han kanske gillar tårta.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
”Går de att frysa?” är nog den absolut vanligaste frågan. Sen undrar en hel del vad jag gör med allt jag bakar. Svaret på den frågan är att jag har blivit väldigt, väldigt populär på mitt jobb:) Mycket finfika blir det!

Dulce de lech dröm med mandelbottenedited

Dulce de lechedröm med mandelbotten
Recept: Här

Bountykladdkakaedited

”Bounty”-kladdkaka
Recept: Här

Mandelsnittaredited

Mandelsnittar
Recept: Här

Tingelingtårta

Tingelingtårta
Recept: Här

morotskaka tårtaedited

Morotskaka Deluxe
Recept: Här

Bröllopstårtaedited

Bröllopstårta
Recept: Här

—————————————————————–-

 Tessanedited

Blogg: Tessanbakar
Drivs av: Therese Salmi
E-post: therese.salmi@gmail.com
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.