Veckans blogg: Ur farmors kakburk

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Ur farmors kakburk

I ett par veckor har jag nu suttit och plöjt igenom en massa härliga bloggar om mat och bakning och det är inspirerade att kika in hos bloggare som med passion lagar mat/bakar, skriver recept, stylar, fotar, redigerar och skriver texter. Jag tror inte alla inser hur mycket tid en bloggare lägger ned bakom kulisserna innan allt är klappart och klart för publicering. Jag har full respekt för dig som lägger ned massor av tid för att tillgodose läsare på olika sociala medier. Well done.

Veckans bloggare är Josefin Engström som driver Ur farmors kakburk. Ha en superhärlig vecka och kom ihåg att bra vanor är lika beroendeframkallande som dåliga, men de bygger upp ditt liv istället för att riva ner det.

Mitt namn är Josefin, och ända sedan jag var liten har jag älskat att baka. Jag brukade ha ett eget café på balkongen, skriva menyer och ta betalt för muffins och småkakor av familjemedlemmar. Då föddes drömmen att öppna mitt eget ställe. För ett par år sedan kom jag in på en lärlingsutbildning inom bageri och konditori. Då fick jag en inblick i hur branschen funkar, och hur hårt arbete det innebär att vara bagare och konditor. Jag arbetade en julsäsong som bakansvarig vid Stora gungan på Skansen, men arbetet var lite för stressigt och tufft för mig just då. För tillfället är bakningen ”bara” en hobby, men drömmen om att öppna eget finns alltid i bakhuvudet och är en stor drivkraft.

Som namnet på min blogg antyder har jag inspirerats mycket av min farmor i mitt bakande. Jag har inte så många minnen av att baka med henne, men hon bjöd alltid på en massa hembakat när vi kom och hälsade på. Vid hennes födelsedagsfiranden fanns alltid minst 20 sorters kakor, bullar, mjuka kakor och en och annan tårta (oftast med marmeladkulor på – isch!), och när gästerna gick hem fick de en påse så att de kunde ta med sig godsaker hem – en gotländsk tradition. Någon gång hoppas jag kunna ha ett sådant stort kalas, med minst 20 sorters bakverk och hela släkten samlad.

Förutom bakningen har jag ett stort intresse för folkdans. Jag är ledare för en barngrupp, och har dansat sedan jag var sju år. Det bästa med folkdansen, förutom den fina gemenskapen, är våra resor. Jag har haft möjlighet att besöka bland annat Tyskland, Litauen och Japan med min dansgrupp. Mitt bästa, och konstigaste, dansminne är från en torgfest då jag dansade hambo med Babsan på scenen. Det trodde jag inte att jag skulle få uppleva. Ibland tar jag med mig sötsaker till dansövningarna och bjuder både barnen och de vuxna, och det är alltid lika roligt att kunna glädja någon med ett riktigt gott bakverk.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Småkakor är en riktig favorit för mig. Det finns så många olika smaker och former, men framförallt är det ett bakverk jag har väldigt starka minnen av. Hasselnötstoppar är en av de godaste småkakorna jag vet, och jag bakar dem till alla stora högtider. De är en stor favorit hos hela familjen. Det jag ser fram emot mest under hela året är julbaket. Doften av pepparkaka och lussebullar gör mig glad i hela kroppen och inspirationen för nya bakverk bara flödar under december. Julen är ju dock en tid för tradition, så därför återkommer många klassiska bakverk också.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag brukar nästan alltid beställa en hederlig kanelbulle. För att det ska vara ett bra ställe måste det ju finnas riktigt goda och saftiga kanelbullar. Jag är en riktig bulloman! Är jag inte bullsugen slinker gärna något chokladigt ner.

Vad är ditt bästa bakminne?
Första gången jag lyckades med en rulltårta. Närmare bestämt en drömtårta. Farmor bjöd ofta på den, och jag hade flera gånger försökt göra en egen lika fin rulle. Dock hade den alltid spruckit eller blivit för torr. Sen en dag så hände det! Kakan blev saftig, smörkrämen fantastisk och rullningen så otroligt jämn och fin. Det var en så härlig känsla att ÄNTLIGEN ha lyckats! Jag skrev ett blogginlägg med mina bästa tips som gjort att jag lyckats, och det inlägget är det mest lästa på min blogg med drygt 1200 visningar.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Lotta Lundgren blir min första gäst, hon verkar så otroligt smart och rolig. Nästa gäst blir Jan Hedh, som är en förebild för mig inom bakningen, han kan ju allt! Sist men inte minst bjuder jag Anders Jansson. Han verkar vara en väldigt rolig person.

Har du tips på några bra fikaställen?
Jag som älskar retroprylar kan ju inte låta bli att älska Älskade Traditioner. Det är fyllt med nostalgi och även väldigt god mat och fikabröd. Många har nog redan hört talas om det, men har du inte besökt det – gör det. Är du på Gotland och har vägarna förbi Väte kan jag tipsa om att besöka Bulldegen. Där bakas det gotländska bröd och bullar i en varm liten stuga. De släta bullarna smakar precis som farmors och kostar bara sex kronor styck. Så fantastiskt prisvärt och ett genuint hantverk.

Dubbelstrass
Recept: Här

Glutenfria nutellabrownies
Recept: Här

Drömtårta
Recept: Här

Melting Ice Cream Cake
Recept: Här

Pepparkakskolor
Recept: Här

Blogg: Ur farmors kakburk
Drivs av: Josefin Engström
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.