Från praktik till studier

Hem Aktuellt Från praktik till studier

Efter tio veckor som praktikant hos mästerbagaren Per-Olof Henriksson på bageri Lundmark gjorde jag igår mitt sista pass. Sedan 21 augusti har jag varje vardag bakat med Pelle som instruerat mig väl. Bageriet ligger i Pontus Frithiofs lokaler i DN-huset i Stockholm och där finns även restaurang, deli samt catering.

Det har varit givande att vara elev hos Pelle som har en lång och gedigen kunskap som bagare. I början på 90-talet vann han SM för unga bagare och fick även representera Sverige i landslaget. Pelle tillhör även en exklusiv skara av bagare som har mästarbrev som utfärdas enligt regeringens bemyndigande av Sveriges Hantverksråd. Han har hunnit med att jobba på ett flertal bagerier/konditorier genom åren bland annat Vansbro konditori, Nya konditoriet i Umeå, Birgittas bageri, NK, Gateau och Wienerkonditoriet.

För två år sedan startade Pelle egen verksamhet och han hyr in sig hos den välkände kocken, krögaren och entreprenören Pontus Frithiof. Pelle levererar bröd och sötebröd till Pontus samtliga enheter samt ytterligare ett par kunder i Stockholmsområdet.

Redan när jag startade min praktik visste jag att jag skulle börja plugga bageri/konditori på Astar i månadsskiftet oktober-november så istället för att sitta och vänta på skolstart så tog jag saken i egna händer och frågade Pelle om jag kunde få praktisera hos honom. Det var aldrig några problem och Pelle som inte har någon anställd hos sig blev glad över att få lite sällskap och avlastning i produktionen.

Hos Pelle har jag lärt mig en hel del då jag delvis fick göra samma saker som han gjorde. I och med att Pelle levererar mycket så börjar han redan klockan 03.00. Själv kom jag oftast tillsammans med kockarna som började klockan 06.00.

Väl på plats så hjälptes vi åt med de varor som skulle iväg på morgonen och när Pelle åkt så hade jag instruktioner om vad jag skulle göra medan han var borta. Ofta var det att starta en smörfyllning, göra en deg, göra klart vetelängder och så vidare. När Pelle var tillbaka runt 07.00 så började vi med bakningen tillsammans.

Vi bakade kanel-; kardemumma-; och vaniljbullar, längder med kanel eller kardemumma, croissanter, pain au chocolat, levainbröd, rågbröd, kavring, hamburgerbröd, knäckebröd, kuvertbröd, morotskaka, brownies, chokladbollar och olika sorters kakor.

Lunch åt vi runt halv elva i matsalen innan alla kunder kom för i DN-huset sitter det massor av företag såsom Dagens Nyheter, Expressen, Dagens Industri (min gamla arbetsgivare), radio Mix Megapol och tidningen Resumé bara för att nämna några företag.

Bageriet är inte jättestort men det är ljust och luftigt, mycket tack vare det stora fönsterpartiet som vetter mot delin/kaféet där det ständigt är folk i rörelse.

Det finns en massa schyssta medarbetare som jobbar i köket, delin och med cateringen med bland annat kocken Andreas Edlund som i år var en av de tävlande kandidaterna i Bocuse d´Or Sverige.

Vad har jag då lärt mig under 10 veckor? En hel del faktiskt men givetvis är jag långt ifrån fullärd (om man nu någonsin blir det) men tio veckor har i alla fall gett mig en viss grundplattform att stå på i min fortsatta färd till att bli bagare/konditor.

För nu på måndag börjar nästa kapitel då jag börjar plugga på Astar i 28 veckor där även praktik ingår. Det ser jag verkligen fram emot och givetvis kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter här på bloggen men kanske främst på mitt Instagramkonto som du givetvis bör följa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.