Recept: Ljuvliga småkakor

Tidigare var jag inte så förtjust i småkakor utan föredrog rejäla bakverk men de senaste två-tre åren har jag blivit ett kakmonster och det mycket tack vare min fru Annie som lärt mig uppskatta dessa små juveler. Nu är det givetvis skillnad på kakor och kakor då vissa gillar den lite hårdare och knapriga texturen medan andra föredrar en någon mjukare variant.

Småkakor har de senaste åren fått en kraftig uppsving mycket tack vare baktidningar, bloggar och diverse bakprogram på tv men fakta kvarstår, det kryllar inte av kaféer i stan som serverar schyssta kakor.

När jag i november och december på uppdrag av Stockholms bagare och konditorer träffade ett 30-tal ägare och bagarchefer så framkom det att många tyckte att kvalitén på kakorna på flera kaféer i STH-området var lite sisådär och jag är benägen att hålla med.

Att baka kakor är både roligt, enkelt samt att det är en trevlig och avkopplande aktivitet för familjen. Idag så passade Annie och jag på att baka lite småkakor och valet föll på klassikerna, drömmar, chokladrutor och syltkakor. Enkelt, snabbt och underbart gott.

SYLTKAKOR
Ingredienser till 45-50 kakor

 4 ½ dl vetemjöl
200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 dl valfri sylt

Så här gör du

☞ Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop alla ingredienserna utom sylten i en bunke.
☞ Rulla ihop till små bollar och platta därefter ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck en grop med fingret i mitten av varje kaka och klicka därefter i lite sylt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader  i cirka 9-11 minuter (den varierande tidsangivelsen beror på vilken ugn man har).
Låt svalna undre en bakduk och därefter är det bara att äta och njuta.

DRÖMMAR
Ingredienser till 45-50 kakor

 4 dl vetemjöl
100 g smör
 1 dl matolja
 2 dl strösocker
 2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronssalt

☞ Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker tills det blir porös och fin.
 Blanda ned matolja, hjortronssalt och vetemjöl och rör ned i smeten.
 Rulla ihop små bollar och lägg på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader  i cirka 15-20 minuter (den varierande tidsangivelsen beror på vilken ugn man har).
Låt svalna undre en bakduk och därefter är det bara att äta och njuta.

SHACKRUTOR
Ingredienser till 45-50 kakor

4 ½ dl vetemjöl 
200 gram smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
 2 msk kakao

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör och strösockret till en jämn smet.
 Tillsätt vetemjöl och fortsätt rör om.
Rulla ihop degen till en stor boll och dela därefter degen i två delar.
Smaksätt ena delen med 2 msk kakao och den andra med 2 msk vaniljsocker.
 Rulla ut i fyra stycken lika långa längder och lägg den ljusare delen innehållandes vaniljsocker och den mörkare delen innehållandes kakao bredvid varandra om vartannat.
 Lägg dem i kylskåpet i antingen en plastpåse/plastfolie och låt den vila i en timme. Du kan även lägga dem i frysen och då i cirka 30 minuter.
 Skär därefter i ca 3-4 mm tjocka kvadratiska bitar med en vass kniv och lägg dem på plåtar.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader  i cirka 8-11 minuter (den varierande tidsangivelsen beror på vilken ugn man har).
Låt svalna undre en bakduk och därefter är det bara att äta och njuta.

Vi använde
Mjöl – Labans mjöl
Smör – Järna smör
Sylt – Ekologisk hallonsylt från Björnekulla

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.