Det vimlar av schyssta bagerier och konditorier i Stockholm av hög klass och för varje år blir de fler. Det är i regel svårt att utse den som är bäst då det skulle krävas att man testar varenda bageri och konditori i stan och dess totala utbud. En omöjlig uppgift.

Det närmaste man kan komma är att välja ut ett specifikt bakverk eller bröd och då jämföra med andra kollegor i branschen. Exempelvis tester med bullar och semlor (eller andra bakverk och bröd).

Det gäller även att ha en jämn och hög nivå på det totala utbudet vilket många gånger kan vara en utmaning då det är svårt att vara bäst på allt. Utöver kvalité på hantverket bör även service, hållbarhet, prisbild, miljö/inredning, trivselfaktor och råvaror/ingredienser tas med i det totala omdömet.

Artipelag
Artipelag

Vi har alla våra personliga favoritfik som vi håller varmt om hjärtat vilket är bra, men våga gärna gå utanför komfortzonen och testa fik du tidigare aldrig besökt. Att vidga vyerna kan göra att du hittar en ny favoritbulle eller ett oemotståndligt surdegsbröd du länge trånat efter!

Jag har genom åren plöjt igenom de flesta bagerier och konditorier i Stockholm ett flertal gånger och de allra flesta håller en schysst nivå. Sedan finns det en del ställen som är på en ytterligare nivå när det kommer till kvalité, hantverk och totalomdöme och av dem så har jag valt ut fem stycken personliga favoriter. Jag vill understryka att jag har fler favoriter än nedan fem men i dagsläget rankar jag dem allra högst.

Artipelag – Bådan café och konditori

ARTIPELAGBÅDAN CAFÉ OCH KONDITORI
Belägen på Hålludden på Värmdö i Stockholms skärgård ligger det arkitektritade konstmuseet inbäddat bland skärgårdsklippor och skog och är ett utflyktsmål mellan stad och hav. Namnet Artipelag är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). Upphovsmakaren är Björn Jakobson, grundare av det välkända företaget BabyBjörn, som den 3 juni 2012 öppnade Artipelag. Området är ett kapitel för sig med de stiliga träbryggorna, tallskogsområdet och den vidunderliga utsikten över Baggensfjärden. Träbryggorna kommer du till via olika stigar som leder ned mot havet. Artipelag är på drygt 10 000 kvm och rymmer konsthall, evenemangslokaler, butik med egna designprodukter, kafé med bageri samt en restaurang. Det är Annie Hesselstad med meriter från kocklandslaget som tävlade i matlagnings-OS 2016 som är chefskonditor och som ser till att skapa fantastiskt goda bakverk till alla gäster. Artipelag är ett givet utflyktsmål för alla fikaälskande naturvänner och på helgerna går det direktbussar från Centralstationen samt båt från Nybrokajen.
Utbud: Kondisvaror, sötebröd, tårtor, varmrätter, sallader, smörgåsar, glass, kaffe, te och annan dryck.

Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg
Hemsida, Facebook, Instagram

Enskedeparkens bageri

ENSKEDEPARKENS BAGERI
Beläget i en gammal trädgårdsmästarvilla med anor från 1700-talet mellan Enskede gårds koloniområde och Enskede ridskola finner du ett underbart surdegsbageri med tillhörande kafé. Ända sedan Charlotte och Jarl Tungelstedt slog upp portarna till ”Parken” 2014 har fikasugna gäster vallfärdat till den röda stugan för att avnjuta bakverk, kakor, bröd och lättare luncher. Njut av briocherna med fyllningar efter säsong, de ljuvliga bullarna och glöm för allt i världen inte att handla med surdegsbröd som är bland de godaste i stan. Under den varmare årstiden är den en ynnest att sitta och njuta av en god fika på landet mitt i stan och i augusti och september rekommenderar jag dig att njuta av den vackra dahliaträdgården ett par bullkast från bageriet.
Utbud: Sötebröd, surdegsbröd/råg, smörgåsar och grillade mackor, soppa, kaffe, te och annan dryck.

Adress: Enskede gårdsväg 3-5, Enskede gård
Hemsida, Facebook, Instagram

Fosch Artisan Pâtisserie

FOSCH ARTISAN PÂTISSERIE
Ända sedan Malin Eklund och Damien Foschiatti slog upp portarna till Fosch i juni 2016 har jag rankat Fosch som det bästa konditoriet i Stockholm. Deras specialiteter är franskinspirerade bakverk med svenska smaker och här hittar du en hel del bakverk som du inte finner på andra ställen runt om i stan. Deras chokladbakelse 3-C (crème brûlée med vanilj och krispig karamell av torkat kakaoskal) är en absolut favorit. All produktionen sker på enheten på Löjtnantsgatan dit du kan ta dig en fika. Sedan 2019 finns även en enhet på Birger Jarlsgatan (Jarlahuset).
Utbud: Kondisvaror, sötebröd, tårtor, surdegsbröd, smörgåsar och grillade mackor, soppa, sallader, äggrätter, Gaufre (franska våfflor), kaffe, te och annan dryck.

Adress: Löjtnantsgatan 8, Östermalm, Birger Jarlsgatan 63, Östermalm/Norrmalm
Hemsida, Facebook, Instagram

Lillebrors bageri

LILLEBRORS BAGERI
Lillebrors är ett av stans absolut bästa bagerier där hantverket står i fokus och då gäller det inte enbart bröd och bakverk utan även för det vackra snickeriarbetet i lokalen. Den stilfulla och genialiska brödkarusellen har tagit ägaren Stefan Berg och hans bagarkollega Sven-Gunnar Appelgren otaliga timmar att iordningställa. Men tusan så snygg den är. Lillebrors har ända sedan starten 2016 levererat schyssta godsaker men frågan är om de inte blivit ännu bättre sedan de flyttade in i de nya lokalerna förra året. Sedan i vintras har de även Alexander Pelli (tidigare bageri Petrus) som anställd bagare – vinnare av tävlingen Årets bagare 2019 samt tidigare medlem av bagarlandslaget. Nu är Lillebrors inte ett renodlat kafé men de har ett par sittplatser utomhus där du kan avnjuta en god fika.
Utbud: Sötebröd, surdegsbröd/råg, glass, kaffe.

Adress: Rörstrandsgatan 10
Hemsida, Facebook, Instagram

Lundbergs konditori

LUNDBERGS KONDITORI
Det anrika bageriet och konditoriet i Gröndal grundades 1946 av Kurt Lundberg men sedan 2013 är det Per Klein och Mattias Wallmark som driver Lundbergs. Utöver riktigt bra kondisvaror, bröd och sötebröd så tillverkar de egen glass som rekommenderas varmt. Kaffet kommer från ett familjeägd liten plantage i Colombia där de äger 500 kaffeplantor. På Lundbergs finns i vanlig ordning många godsaker att välja på i fikaväg och några av mina favoriter är dulceykrans (biskvibotten med dulceykräm), Budapeststubbe, chokladglass och så köper jag ofta med mig levainbröd med ekologiska äpplen och fransk cider. All produktion sker på övervåningen på konditoriet i Gröndal. Sedan oktober 2021 kan du även fika på Lundbergs i Älvsjö där de öppnat en enhet.
Utbud: Sötebröd, kondisvaror, tårtor, kakor, surdegsbröd/råg, glass, soppa, smörgåstårtor, smörgåsar, grillade smörgåsar och pajer, kaffe, te och annan dryck.

Adress: Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal, Kabelverksgatan 25, Älvsjö
Hemsida, Facebook, Instagram

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.