Bröd som det bakades för 2000 år sedan

Hur bakade man bröd i antikens Rom för över 2000 år sedan? Efter utgrävningar i Herculaneum har man funnit bröd och därmed kunnat återskapa det som det bakades i Romariket. British Museum bad Giorgio Locatelli att återskapa receptet som en del av sina kulinariska undersökningar för Pompeji Live och han förundrades speciellt över fördjupningarna längst omkretsen av brödet.

Giorgio anser att en bit snöre kan ha bundits runt brödet och använts som ett bärhandtag vilket underlättade transporten för kunden som då kunde bära hem brödet smidigt. Dessutom hade varje bröd en sigill/stämpelavtryck som antagligen var ett sätt för bagaren att sätta avtryck på sitt bröd.

 

Spana in när Giorgio Locatelli försöker återskapa brödet enligt dåtidens recept och upplägg. Och du mot all förmodan vill baka det aktuella brödet så finner du receptet här.

2013 hade British Museum en utställning om Pompeji och Herculaneum och om du är intresserad av dess historia så kan du se utställningen och få dess historia återberättad i spelaren nedan.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.