Idag firas Bulle med bulle

Idag är ingen vanlig dag – det är nämligen Bulle med bulle-dagen! Denna smått galna men älskade skånska delikatess har sitt ursprung i nordvästra Skåne, främst i Helsingborg och Landskrona, och har funnits sedan åtminstone 1930-talet. Men vad är då en ”bulle med bulle”? Jo, det är precis vad det låter som – en fralla med en chokladboll eller arrakboll instoppad i mitten. Enkelt, märkligt och alldeles underbart!

Det är Daniel Glantz-Persson som ligger bakom Bulle med bulle-dagen, en temadag han lanserade redan 2014. För att ta reda på mer om denna skånska klassikers ursprung begav sig Daniel 2017 ut på en liten turné till äldreboenden i Landskrona och Helsingborg. Där bjöd han på Bulle med bulle och passade på att samtala med de äldre om traditionen och dess historia.

Innan han gav sig ut på sin rundresa till äldreboendena hade Daniel, i samarbete med Kulturmagasinet i Helsingborg, samlat in människors minnen och berättelser digitalt. Genom dessa vittnesmål lyckades han spåra Bulle med bullens ursprung ända tillbaka till tidigt 1930-tal, då det främst var i Landskrona man njöt av en fralla fylld med arraksboll. En särskilt intressant upptäckt han gjorde under sitt grävande var att det under 1980- och 90-talet skedde ett skifte – arraksbollen började sakta men säkert ersättas av chokladbollen. En liten förändring, kanske, men för traditionens trogna finsmakare ett tydligt tidens tecken.

En god vän till mig delade med sig av ett minne från sin barndom – han mindes hur han i årskurs 3, någon gång runt 1973–74 i Norrköping, brukade äta en liknande skapelse: ett korvbröd fyllt med två chokladbollar. Denna sötsak var oväntat populär bland barnen och gick under det fantasifulla namnet ”Luffare”.

Så nu vet du vad som gäller – ta en fralla, peta in en chokladboll (eller varför inte två), ta en tugga och njut av denna skånska klassiker. Lättfixat, supergott och får dig garanterat på gott humör! Och du, det finns faktiskt ett officiellt Instagramkonto för Bulle med bulle-dagen som du kan spana in här.

Bulle med bulle från Fahlmans konditori i Helsingborg

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.