I vintras genomförde jag fyra stycken trendspaningar där närmare 60 stycken bagare, konditorer, pralinörer och kaffeexperter medverkade.

Deras uppgift var att sia om 2020-års trender och ingen hade vid intervjutillfället kunnat ana om att en viss Corona skulle komma att vända upp och ned på hela branschen.

Foto: Honey Fangs för Unsplash
Foto: Honey Fangs för Unsplash

Jag hade en liknande spaning 2016 och tyckte att det åter var dags för en större trendspaning inför 2020. Arbetet med att sätta ihop en trendspaning tog sin lilla tid och då kan du säkert ana vilken tid det tog att sätta ihop fyra spaningar med publicering under samma vecka!

Det har nu gått lite mer än sex månader sedan trendspaningarna publicerades och frågan är hur väl spanarna siat om årets trender. Jag rekommenderar dig att klicka in på respektive spaning och läsa om vad som skrevs. Trendspaningarna genomfördes i vintras och några personer har sedan dess bytt arbetsgivare.

Kaffetrender 2020 
Medverkande i trendspaningen: Anders Arrenius (Arrenius och Company), Jesper Bood (Kafé Orion), Johan Ekfeldt (Gringo Nordic Coffee Roasters), Daniel Eråker (Slöinge kafferosteri), Jonas Hult (Johan & Nyström), Aadel Kersh (Kersh kafferosteri), Eva Gefvert (Åre Kafferosteri), Christian Gullbrandsson (Morgon Coffee Roasters), Fredrik Gustafsson (Kafferosteriet Koppar), Lisa Hall (Drop Coffee), Anna Nordström (Löfbergs Lila), Daniel Remheden (Love Coffee Roasters), Matteus Slivo (Pennybridge Roasters) och slutligen Emmie Andersson och Clara Drake Philgren (Da Matteo).

Summering:
✓ Fler mikrorosterier erbjuder kapslar och portionspackat, färdigmalet specialkaffe
✓ Ekocertifierat kaffe har en fortsatt ökad efterfrågan bland konsumenter
✓ Vi blir mer och mer medvetna om råvaran kaffe och dess ursprung
✓ Anaerobisk fermentering kommer att vara ledordet nummer ett
✓ Specialkaffe når ut till allt fler ”vanliga” kaffekonsumenter
✓ Hållbarhet – vi måste alla bidra till en mer hållbar värld
✓ Växtbaserad mjölk istället för komjölk kommer öka
✓ Kallbryggt fortsätter sakteligen att öka
✓ Stigande kaffepriser

Läs Kaffetrender 2020 här

Pralintrender 2020
Medverkande i trendspaningen: Hanna Assarsdotter (Konditori Kampanilen), Josefine Baummann (At Six), Ulrika Bergenkrans (Österlenchoklad), Jan Danielsson (Chokladfabriken), Kalle Jungstedt (Chef Jungstedt Chocolate), Felicia Lilja (Chocolatier konsult), Märta Lindofh (Chocolatte), Erika Lundell (Tössebageriet), Gustaf Mabrouk (Chef de partie Sthlm), Milly Magnusson (GastroDidakt), Joachim Malmsten (Malmstens Mat & Choklad, Eva Mantsinen (OmnOmnOmn Chocolaterie), Martin Morand (Pastry Inspiration) och slutligen Liv Sandberg (Liv Sandberg Cake Art).

Summering:
✓ De klassiska pulverfärgerna börjar få konkurrens av växtbaserade färger
✓ Mer fokus på basråvaran det vill säga chokladen och kakaobönan
✓ Fortsatt ökad efterfrågan på veganska praliner
✓ Svenska kryddor, frukt och bär
✓ Mer växtbaserade praliner
✓ Fokus på lokala råvaror

Läs Pralintrender 2020 här

Baktrender 2020 
Medverkande i trendspaningen: Lina Andersson (Güntherska Hovkonditori & Schweizeri), Pernilla Boström (Konditori Kampanilen), Amanda Bäckström (Haga Tårtcompani & Bageri), Linn Eriksson (Café Pascal), Gustav Fagerman (Artisan Bread), Sara Fjärrstrand (Bageri April), Petrus Jakobsson (Bageri Petrus), Bedros Kabranian (konsult), Daniel Lindeberg (Lindeberg Bageri & Konditori), Kim Lund (Bageri April), Jesper Långström (Sveriges bagare och konditorer), Mattias Wallmark (Lundbergs konditori), Martin Westin (Bageri Leve) och slutligen Marqus Östin (Järna bageri).

Summering:
✓ Förnyelser av klassiska bakverk som gjordes förr i tiden i Sverige
✓ Miljömedvetna förpackningar och mindre plast
✓ Ekologiska och närproducerade råvaror ökar
✓ Kavlade degar med mer matiga fyllningar
✓ Fortsatt efterfrågan på veganska bakverk
✓ Kavlade degar fortsätter att vara hett
✓ Ökad nyfikenhet på kulturspannmål
✓ Fullkornstrenden fortsätter att växa
✓ Zero-food waste inom bagerier
✓ Mer svenska, lokala bär

Läs Baktrender 2020 här

Desserttrender 2020
Medverkande i trendspaningen: Sara Assum Hultberg (Operakällaren), Cecilia Andersson (Handelshuset Saltsjöbaden), Kalle Bengtsson (Konditori Kampanilen), Frida Bäcke (Frantzén), Jennie Elmerfors (Gateau), Josefin Gauffin (Lindeberg bageri & konditori), Annie Hesselstad (Artipelag), Magdalena Larson (Cederleüfs & Svanheimers), Joel Lindqvist (Mat- & Chokladstudion), Gustaf Mabrouk (Chef de partie Sthlm), Disa Molin (Nääs Fabriker), Sara Nilsson (Gothia Towers), Daniel Roos (K-märkt), Isabella Westergren (Delselius konditori).

Summering:
✓ Mer hälsosamma alternativ, med mindre socker, fett, färgämnen och tillsatser
✓ Lokala producenter, allt från mejeri till frukt och grönt får sig ett fortsatt lyft
✓ Fortsatt efterfrågan på veganskt, ekologiskt och närproducerat
✓ Fler konditorier kommer att satsa på egen glasstillverkning
✓ Miljömedvetna förpackningar och mindre plast
✓ Glaserade kondisvaror blir trendigt även 2020
✓ Växtbaserade bakverk kommer att öka
✓ Pralinerna tar större plats

Läs Desserttrender 2020 här

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.