Baklava är ett sött bakverk som är vanlig i Mellanöstern och på Balkanhalvön med ursprung från det Osmanska riket. Grekcyprioter hävdar att baklavan är deras skapelse men turkarna protesterar och hävdar att den är turkisk (läs här).

Baklava består av av filodeg med honung och nötter (hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter) som gräddas och när den fortfarande är varm dränks den i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten. Därefter skärs den i portionsbitar och serveras ofta till starkt svart kaffe som anses kontrastera mot baklavans sötma.

Här i Stockholm kan man köpa baklava i Skärholmens centrum hos Alshami Sweets som drivs av Tarek Zaibak och Bilals Abu Alborogh. De erbjuder ett 20-tal olika baklava och andra sötsaker.

Även baklava har sina hybrider och en som tagit fasta på det är konditorn Emma Tomboulian. Hennes farfar startade upp ett konditori i Beirut som även hennes far jobbade på. Emma lärde sig yrket och efter ett tag så började hon experimentera en hel del genom att byta ut vissa ingredienser i baklvavan. Alla bitar är handgjorda med hög kvalité på råvaror som exempelvis belgisk choklad och vanilj från Madagaskar.

I början på 2017 öppnar hon en butik i San Diego i Kalifornien. Spana in hennes Instagramkonto med massor av bilder på baklava som du kanske inte är van att se. Jag avslutar med två klipp med traditionell baklava.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.