Idag är det inte vilken dag som helst – det är chokladbollens dag, och vi firar genom att njuta av dessa små läckerheter hela dagen. Redan som barn var jag förtjust i chokladbollar och såg alltid fram emot att få baka och smaka dem på fritids. Numera bakar jag dem sällan hemma, men när jag är ute och fikar beställer jag gärna en chokladboll till kaffet.
Chokladbollarna rullas traditionellt i pärlsocker, kokos eller strössel, och själv föredrar jag dem med ett lager av kokos. Jag undviker gärna chokladbollar som är täckta med grovt pärlsocker, eftersom det lätt kan kännas som att tugga på bitsocker.
Chokladbollen har flera nära släktingar, som havrebollen, kokosbollen, arraksbollen och skumbollen. Det mesta tyder på att grundreceptet till dagens chokladboll har sina rötter i Danmark och nådde Sverige i början av 1900-talet. För den som är nyfiken på chokladbollens historia kan jag varmt rekommendera Peter Isotalos blogginlägg från 2015, där han går igenom bakverkets bakgrund i två delar, del 1 och del 2.
Det är också värt att notera att chokladbollen under lång tid kallades för ett helt annat namn – ett nedsättande ord som jag väljer att inte återge här. Vill du veta mer om det kan du läsa om det i Peter Isotalos blogginlägg eller på Wikipedia.
Se nu till att njuta av en riktigt god chokladboll♥️
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Upptäck mer från Robbans bästa
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar