Dagens bild: Conditori Nordpolen

Hem Dagens bild Dagens bild: Conditori Nordpolen

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har fått en son, en liten Oscar (Carl Olof) på 3655 gram och 52 cm. Det lilla underverket nedkom i går kväll klockan 20.20 på Karolinska sjukhuset i Solna. Det har flera konditorier runt om i landet tagit fasta på i dag där man säljer prinsbakelser. Fotot är från Conditori Nordpolen som ligger i ett gammalt vackert trähus i centrala Vara.

Conditori Nordpolen är ett klassiskt kondis med anor från 1903 då systrarna Alma och Alvida Janson startade verksamheten. Var kommer då namnet ifrån? Salomon August Andrée var upptäcktsresande och forskare som 1897 startade sin resa med luftballong till Spetsbergen på Nordpolen. Dessvärre tvingades han nödlanda och inte förrän 1930 hittades kvarlevorna och utrustningen av en expedition. När systrarna Alma och Alvida startade sitt conditori kom de att tänka på Andrées besök i Vara 1894. Då 1903, var ju Andréexpeditionen fortfarande försvunnen och de beslöt att hedra Andrées minne med att kalla conditoriet för ”Nordpolen”.

Conditori Nordpolen är ett familjeföretag och drivs idag av syskonen Elin Wahll, Tina Henström och Per Larsson. År 2009 belönades konditoriet med Gastronomiska akademins diplom ”för ett känsligt bevarande av 100-åriga traditioner i både miljö och sortiment”. Akademins vänförening beskriver konditoriet som ”ett av den dryga handfull kulturhistoriskt intressanta kaféer och konditorier som finns kvar i Sverige”.

Jag fikade här för många herrans år sedan och kommer väl ihåg den fantastiskt vackra miljön. Conditori Nordpolen är väl värd att besökas och de rankas mycket högt i fikabibeln White Guide Café (Mästarklass).

12751557_507482346122750_1914972728_n

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.