Dagens bild: Ådala gård

Spana in dessa gobitar från Ådala gård, vilka härliga bröd. Ådala gård med anor från 1600-talet ligger utanför Billinge i Skåne och här odlas allt småskaligt och hantverksmässigt utan bekämpningsmedel.

Det är Malin och Jesper Kumberg som driver gården sedan många år tillbaka. Deras mikromejeri är ett av norra Europas minsta och osten som de ystar och smöret som de kärnar är KRAV-ekologisk. Komjölken hämtas från Gunnaröds gård i Stockamöllan som ligger sju kilometer bort. På Ådala gård odlas även grönsaker, frukt och bär och de förädlar även från skogens skafferi som tex ramslökssalt och ramslökskapris.

De bakar surdegsbrödet på eget vildjäst som de gör från vindruvorna i det egna växthuset samt att de adderar honung från grannens bin. Vindruvorna och honungen fermenteras av naturliga mjölksyrebakterier och omvandlar sockret till alkohol, mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Vildjästen rörs ihop med ekologiskt mjöl som i sin tur fermenteras och bildar koldioxidgas efter ett dygn. Denna deg blandas med mjöl och vatten till en fördeg som efter 12 timmar i sin tur blandas till en deg som slutligen blir det färdiga brödet som jäser i 24 til 48 timmar.

2015 fick de utmärkelsen Årets matproducent av Magasinet Skåne och 2014 tog de guldmedalj i SM i mathantverk för deras rökiga drakblod. De röker och kokar egna chilifrukter tillsammans med egenodlad vitlök till en aromatisk och rökig chilisås. Deras ostar har också rönt stora framgångar där deras örtiga Lactique i olja vann silver i SM i mathantverk 2017 och deras Ådala gårdsost kammade hem guldmedaljen i nordiska ostfestivalen i år. Även ostarna Aftonstjärnan (silver), Norrskenet (brons) samt Ådala röd (brons) kammade hem medaljer på den nordiska ostfestivalen.

Denna för mig tidigare okända pärla måste jag besöka och jag har nu skrivit upp Ådala gård i min ”måste besöka-lista”. Det finns inga ursäkter, det är bara att sätta sig i bilen, knäppa på gps:en och bege sig till gården som ligger fem kilometers färd på en skogsväg utanför Billinge.

Ådala gård
Adress: Ådala, Billinge
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.