Foto: Robert Kwok, Robbans bästa

Då har ännu ett år passerat revy och vid den här tidpunkten på året är det brukligt med diverse bästa-listor och givetvis har jag också tagit fram en krönika.

Det blir min femte årskrönika där jag tillsammans med min fru Annie summerar året som gått med det bästa och sämsta som berör fikats underbara värld. Vad har då varit bu eller bä i år? Läs vidare så får du svaret.

Årets roligaste
Utan tvekan min tid som bagarlärling på Tössebageriet som varade mellan 2 januari-4 november. Det var en oerhörd lärorik period för mig tillsammans med grymt trevliga medarbetare. Adderar man de två månaderna som praktikant hos bagarmästare Per-Olof Henriksson på bageri Lundmark och två månader på Astar 2017 så blir det sammanlagt 14 månaders bakning.

Årets fikaraket

Mr Cake – vilken resa Mattias Ljungberg och Roy Fares gjort. De öppnade ”kakan” i september 2017 och nu med ett helt verksamhetsår bakom sig så kan de stolt konstatera att det har varit ett oerhört framgångsrikt år. Härliga bakverk och ständigt fullsatt, kan det bli bättre? Vi kommer garanterat få ser mer av dem båda framöver.

Årets bagare

Gustav Fagerman som driver mysiga Artisan Bread i Karlstad (tillsammans med Mattias Dröschmeister) vann tävlingen Årets bagare som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. En välförtjänt vins till en duktig och trevlig bagarmästare.

Årets konditori
Fosch Artisan Pâtisserie fortsätter leverera högkvalitativa godsaker i parti och minut. De är kreativa, experimentella och nyfikna – ja, de är helt enkelt bäst på vad de gör.

Årets bageri

Lillebrors bageri – alltså, hur kan man inte låta bli att älska detta urmysiga hantverksbageri där allt är väl genomtänkt – från inredning till bröd och bakverk.

Årets födelsedagsbarn

Det anrika fiket Vete-Katten firade 90 år – snacka om respektabel ålder. En klassisk miljö där många nära och kära stämt träff genom åren och där man fortfarande fikar gott.

Kungen av kavlade degar

Bedros Kabranian som är bagarboss hos Magnus Johansson bageri och konditori fortsätter trollbinda med sina kavlade mästerverk. Finns det något han inte kavlar egentligen?

Årets hurtfriskaste

My Feldt – hur mycket energi har denna unga dam egentligen? Jag skulle vara glad om jag hann med hälften av vad hon hinner åstadkomma på en dag. Hennes glädje, ärliga uppsåt och entusiasm smittar garanterat av sig. Fortsätt att sprida inspiration, fakta och glädje för det behövs verkligen i en tid som denna där mörka krafter mullrar bakom stock och sten.

Årets bakbok

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga – bakning och känslor genom naturen med My Feldt. Alltså vilken underbar bok. Bilderna och texterna trollbinder en. Det är en bakbok med en massa recept men det är lika mycket en berättelse om känslor, hållbarhet och om att leva i samklang med naturen. En stor eloge också till Linda Lomelino för alla vackra bilder i boken. Du köper boken här.

Årets Nobelkung

Även i år blev det Daniel Roos som levererade godsaker till den årliga tillställningen på Stadshuset. Årets tema är äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet vaniljkräm, kolasås och havresmulor. Precis som i fjol finns det en take-away vänlig variant av årets Nobeldessert att köpa på K-märkts samtliga enheter i Stockholm.

Årets fikaupplevelse

Utan tvekan Flickorna Lundgren på Skäret vid Skånes västra kust. Den vackra byggnaden från 1700-talet, trädgården och de idylliska omgivningarna är tillsammans med maten och bakverken en riktig wow-upplevelse.

Årets positiva överraskning

Olof Viktors bageri och café i Glemmingebro har jag läst mycket gott om genom åren och i somras besökte Annie och jag dem. Ibland när man har för höga förväntningar kan det bli platt fall men vi blev tvärtom positivt överraskade av den höga kvalité de höll på mat och bakverk. Vi fikade oss igenom många ställen i Skåne i somras och Olof Viktors bakverk och då främst kondisdelen var det som imponerade mest på oss. Hit kommer vi gärna tillbaks.

Årets hit åkte vi inte

Annie och jag funderade länge på om vi skulle besöka Mandelmanns trädgårdar utanför Simrishamn. Nu är Gustav och Marie Mandelmann otroligt populära – mycket tack vare deras tv-program – och det har medfört att folk vallfärdar till deras oas, främst under semestermånaden juli. I somras tänkte vi besöka dem men när vi klickade in på deras hemsida noterade vi att man var tvungen att förboka sitt besök. Vi läste även en del negativa recensioner så vi struntade helt enkelt att fika där. Men vi besöker dem gärna någon gång i framtiden.

Årets besvikelse

Söderberg & Sara stenugnsbageri i Ystad blev årets bageri enligt fikabibeln White Guide Café och vi såg fram emot en riktigt kulinariskt fikaäventyr vid vårt besök i somras. Väl på plats fanns knappt något sortiment att välja mellan och av det vi åt så blev reaktionen från oss ”jaha, är det här landets bästa bageri – vilket jäkla antiklimax!”. Likadant var det vid vårt återbesök – magert utbud och det vi smakade av var högst ordinärt. Besvikna lunkade vi därifrån och ifrågasatte återigen White Guide Cafés omdömen.
.
Foto från livsstilsmagasinet Condè Nast Traveller som publicerade en artikel om den svenska fikakulturen som jag skrev.

Årets smarrigaste praliner
Chocolatte från Helsingborg fortsätter leverera praliner av allra högsta klass och i vårt hem finns det oftast några praliner från dem. Ett tips är att smaka deras kolakräm/brynt smör, saltkola/lakrits, viol/lakrits samt virgin mojito – de är välbalanserade, smakrika och förföriskt goda Även Liv Sandbergs praliner rankas högt av mig och Annie. Nu har Liv nyligen flyttat sin butik från Hökarängen till Södertälje så det blir lite längre avstånd att inhandla dessa godbitar.

Årets godaste gelato
Gelato Scarfó skapar i vanlig ordning magi i Ålsten och deras gelato är en ren och skär njutning att inta. Glöm ej heller bort att smaka deras cioccolata calda från deras chokladfontän. 

Årets hållbara fik

Hornuddens trädgård utanför Strängnäs är en underbar oas direkt vid Mälarens strand med restaurang, kafé, gårdsbutik, gästhamn och lekpark. Hela trädgården är ett komplett system av ekologi och hållbarhet där odlingarna värms upp med sjövärme och boningshusen med sol och ved. Under den varmare årstiden är det ett fikaparadis och örterna som odlas i området är bland de godaste och smakrikaste i landet.

Årets godaste kakor
De godaste kakorna serveras fortfarande på bageri Petrus. Rustika, smakrika och goda.

Årets godaste pepparkakor
Levereras av Huså bröd som ligger vackert beläget på andra sidan Åreskutan. Pepparkakorna är bakade på dinkelmjöl och är spröda och väldigt smakrika och goda. Även de lite grövre pepparkakorna från Bakeriet som Anette Kruse bakar strax utanför Eskilstuna är att rekommendera.

Årets smarrigaste saffransbulle

Lillebrors bageri och dess saffransbulle är tillsammans med Järna bageris släta bulle två riktiga smaksensationer som lyfter till oanade höjder.

Årets godaste vörtbröd

Utan tvekan vörten som finns på Vallentuna stenugnsbageri med smaker av sirap, anis, vört, malt, nejlika, ingefära, kardemumma. 83 riksdaler kostar en limpa som ligger nedbäddad i en träkorg. Annie och jag har plöjt igenom många vörtbröd från olika bagerier i Stockholmsområdet men ingen kommer ens i närheten av Vallentunas vört. Den är magiskt god.
.
Jag skrev en artikel till Downtown Camper by Scandic om fika spots i Stockholm.

Årets inställda tester

I år genomförde jag inte Stockholms största semmeltest och inte heller kanelbulletestet. Under ett par år har jag med god hjälp av Annie testat 45 stycken semlor och 51 stycken kanelbullar från lika många bagerier och konditorier i Stockholm. De senaste två åren har vi valt att ”lägga testerna på is”. Hur det blir framöver återstår att se men klart är att vi ej kommer att genomföra något mer semmeltest då vi anser att det gått inflation i tester. Beträffande kanelbulletestet håller jag fortfarande dörren på glänt. Testet från 2016 finner du här.

Årets nej tack

För andra året i rad tackade jag nej till att skriva en bok om fika. Men hav tröst, jag är sugen på skriva om fika, kakor och bröd men tiden är bara inte mogen än. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Årets utsikt
Uppgrenna Naturhus utmed Vätterns östra strand. Gigantiskt växthus med hänförande utsikt. 

Årets charmigaste

Simons Rosteri & Bageri i Linköping huserar i ett 1600-tals hus med massor av charm. Allt bröd och sötebröd bakas på plats och kaffet rostas också på plats. Mysigt, genuint och charmigt och under den varmare årstiden njuter man av fikat på innegården.

Årets koppla ur, koppla av
Utan tvekan Lotties trädgård utanför Ängelholm som blev korad till den tredje bästa trädgården i tv:s trädgårdstoppen 2012. Trädgården på 3600 kvm är ett virrvarr av träd, buskar, vattendrag och blommor som delats upp naturligt i olika sektioner. Fikat består av en självservering där det erbjuds kaffe/te, bullar, kakor och annat som bakats för dagen och sedan lägger man pengarna i en låda alternativt så swishar man aktuell summa. Du är på landet, det är enkelt och spartanskt. Koppla ur, koppla av och hitta din egna lilla oas att sitta och fika på.

Årets var befinner jag mig?

På en gård i Vallåkra (cirka 15 km från Helsingborg) ligger Enkla Ting som en oas bland åkrar och fält. Här finner du härliga inredningsprylar, lite möbler, kläder, växter samt ett mysigt kafé.

Årets omvandling

NK har i många år släpat efter gällandes bageri och kondisvaror men nu har det äntligen blivit ändring på det. Art Bakery har öppnat och med Johan Sörberg som huvudboss och Josephine Eriksson som kondisansvarig har vägen till modernisering inletts. Läs mer om mitt inlägg om Art Bakery här.

Årets coolaste fik

Nolbygårds ekobageri & kafé i Alingsås är bara ett måste för en fikaälskare. Fiket och bageriet drivs av den karismatiske hållbarhetskämpen Lasse Larsson och i serveringen bland kakor och bullar slingrar sig ett elektriskt tåg.
.

Jag var lussekattsbagare på mysiga Enskedeparkens bageri i december.

Årets bakbloggare
Går till Emma Brink som driver bloggen Brinken bakar. Fantastiska bakverk produceras, stylas och fotograferas i en rasande takt för att sedan publiceras på diverse sociala medier. Bakningen finns i familjens gener och lillsyrran är Moa Brink med meriter från VM och EM med bagarlandslaget.

Årets foton
Går utan tvekan till Linda Lomelino som driver bakbloggen Call me Cupcake för hennes stilfulla bilder som trollbinder. Hon var även den som fotade alla bilder i My Feldts bok ”blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga” som släpptes tidigare i år. 

Årets blomster och bakverk
Går till Annelie Andersson som driver Blomster & Bakverk. Hon är kreativ, har blick för detaljer och är en fena på färg och form.

Årets fuskare
Jag har sagt det i flera år – köpta likes och följare borde jämföras med doping. Att medvetet lura följare, uppdragsgivare och sponsor(er) med dopat konto är inte att agera rättmätigt. Dessutom snuvar man andra Influencers som har ärligt uppsåt på eventuella lukrativa sponsoravtal. Bra att media börjar uppmärksamma det och Breakit, Resumè och Veckans Affärer har skrivit en del i ämnet.

Microinfluencers är det nya
En tydlig trend som visserligen började redan 2018 men som kommer öka 2019 är annonsering via microinfluencers. En microinfluencer är en mindre aktör (+ett par tusen följare) inom blogg och andra sociala plattformar som delvis tjänar pengar via annonsering. Det som gör dessa personer intressanta är att de oftast är nischade och har en väldigt trogen följarskara. För en sponsor är det intressant då det primära i regel inte är att nå ut till alla utan till en selektiv målgrupp. Här kan du lyssna på den senaste säsongen av ”We are Influencers” där fokus riktas på just microinfluencers.

Det har blivit en hel del bullar under min tid vid bakbordet.

Årets gäspning
White Guide Cafè – finns det någon som helst trovärdighet kvar hos dem undrar jag stillsamt? Läs mitt inlägg från i våras här.

Årets varför finns det inga bra fik här?
Kan någon tala om för mig varför Gamla Stan uteslutande består av undermåliga och dyra tingeltangel-kaféer? Generellt är det så att där det rör sig mycket turister så finns det oftast fik med dyra och värdelösa industribakverk och kaffe som inte ens är drickbart. Varför måste det vara så?

Årets oj faan, vilket klipp
För någon vecka sedan noterade jag i en tidningsannons för Hemköp ”saffranssemla 15 kr”. Gissa om jag blev sugen – NOT.

Årets no-no
Gingerbread latte, tomtelatte, tomte frapino, chailatte med vispgrädde och kanelsirap – snälla, det är inte kaffe, det är något slags godistrams som smakar artificiellt och urk.

Årets hej och nej
När man kommer till ett fik som ser okey ut vid första anblicken men väl vid disken upptäcker man att bakverken är fullproppade med godis. Är det barnkalas på gång?

Årets sluta gnäll så jävla mycket
Sociala medier har många fördelar men ibland kan det gå överstyr. Vi konsumenter har blivit publicister och recensenter och dessvärre finns det en del troll som har som hobby att klaga, gnälla och förstöra för andra. Om inte ett fik har ett veganbakverk eller om en semla kostar 45 kr – måste man då skrika ut över hela världen hur urusla/dyra de är? Är det någon som i huvud taget skäller på en aktör som är för billig och ifrågasätter varför hen kan ta sådana priser? Om det inte passar, välj ett annat fik, hur svårt kan det vara? Varför i huvud taget ödsla energi på småsaker?

Nachosmania på Tössebageriet 2018.

Årets tradigaste
Utan tvekan när vi producerade nachos till Mr Cakes nachossemla. Att göra nachos (vetedegschips) var knappast det mest kreativa arbetet vi gjort i produktionen på Tösse och det blev stora mängder vetedeg varje dag. Vi stansade degen i kavlingsmaskinen efter förutbestämt mönster. Därefter la vi dem på plåt för att sedan bakas av. Sedan packade vi ned chipsen i kartonger för vidare färd till MR Cake.

Årets semmeltrend
Nachos, prinsess, kremlor och IPA i all ära men 2019 tror jag på återgång till ursprunget. En semla ska vara en semla – ingenting annat. Eller hur Mattias Ljungberg?

Årets hur många semlor åt jag?
I år åt jag väldigt få semlor, varför vet jag inte, jag var helt enkelt inte sugen på semlor. När jag tidigare genomförde mina semmeltest så brukade jag äta mellan 60-70 semlor per säsong. I år åt jag max 10-12 stycken. Jag måste nog uppsöka en läkare för så här kan det ju inte fortgå!

Årets datum att komma ihåg 2019
Semmeldagen inträffar tisdagen den 5 mars och kanelbullens dag fredagen den 4 oktober.

Årets macka
Surdegsmacka Mack-Gyve bestående av ett dagsgammalt surdegsbröd bakat med fullkorn, rivet rödbets- och morotsskal samt lingon, toppad med morotshummus, råpanerad rödbeta, blastsallad och lingongrette. Tillredd av Mikaela Fischerström från Haga Tårtcompani & Bageri som vann Mack SM. Läs mer här.

Årets utsikt
Utan tvekan måste det vara Lottas Bak & Form i Bleket på Tjörn. Surdegsbageriet drivs av Lotta ”Surdegslotta” Kristensson och för att du skall förstå hur mysigt det måste vara att sitta och fika där så behöver du kika in på hennes Instakonto här.

Årets fikastad
Utan tvekan Alingsås och det är ingen tillfällighet att de utropar sig till landets fikametropol då det formligen myllrar av kaféer och det skulle ta dagar att fika sig igenom samtliga ställen. Det brukar arrangeras fikavandringar som är populära bland svenska och utländska turister och vid säsong brukar de annonsera ut datum/tider här.

Lokala/regionala bakverk
När jag reser omkring i landet brukar jag fråga om det finns specifika regionala eller lokala bakverk. Om du befinner dig i Värmland så finns det ett bakverk som heter Molusk. Det är en chokladbollsdeg som man kavlar ut till en korv, delar i lämpligt stora bitar och doppar i mörk choklad. Jag hittade den på Wienerkonditoriet i Torsby och på Citykonditoriet i Sunne. Ett annat lokalt bakverk är tebollen som är en petit-chouxbakelse fullsmetad med vaniljgrädde och som finns på Nordells i Arvika.

Tack Therese Sörensen och Erika Lundell på Tösse för pepparkakan❤

Årets starkaste
Sol, torka och rekordvärme har i år resulterat i skördevolymer på 150 000 ton att jämföra med 430 000 ton året innan. Räknar man in ersättningsgrödor kommer man upp till 170 000 ton. Nu har det visat sig att de som odlar kulturspannmål kommit lindrigare undan då kulturgrödor klarar extremvärme bättre. Läs mitt inlägg om kulturspannmål här.

Årets varmaste sommar
Årets värme har gett landets bryggerier rekordvinster då efterfrågan på öl, cider, läsk och flaskvatten varit stor. Likaså har efterfrågan på glass varit rekordstor och det är ingen vild gissning att landets kaféer, bagerier, konditorier och glassmakare sålt dryck och glass i mängder.

Årets kaffedrink
1/2 dl kall espresso, 2 cl vodka, 2 cl Kahlua, lite is. Skaka och häll upp i cocktailglas. Kaffebönor till dekoration.

Årets farväl
Anrika kafè Valand på Surbrunnsgatan i Stockholm stängde tidigare i höstas för gott. Kaféet som drivits i drygt 60 år av Magdalena Åström (och Stellan Åström som dock gick bort för ett antal år sedan) var ett riktigt retrofik med intakt inredning från fikets begynnelse. Allt bakades på plats. Nu går spekulationerna om att det skall bli ett kattcafé. Den som lever får se.

Årets ”shit vad det händer mycket i Götet”
I somras stängde Café Nina igen och lokalen övertogs av Kalle Bengtsson och Hanna Asarsdotter som nu håller på att renovera lokalen med förhoppning om att öppna i januari. Kalle blev Årets konditor 2017 och Hanna kommer närmast från mitt pralinfavoritställe Chocolatte i Helsingborg. Följ konditori Kampanilen på Insta här. Fredrik Borgskog har lång erfarenhet från både kocklandslaget och konditorlandslaget och han slog nyligen upp portarna till Bröderi Borgskog i hörnet Prinsgatan/Nordhemsgatan. Redan idag finns det en uppsjö schyssta hantverksbagerier i Göteborg och även ett gäng bra ställen som serverar bra kaffe. Götet spänner sina fikamuskler ytterligare och nästa år kommer det att hända ännu mer. Men det ber jag att få återkomma om.

Det här ser jag fram emot 2019
Jag ser fram emot fler nyöppnade bagerier, konditorier, glassmakare, pralinmakare och kaféer runt om i landet.
✓ I Stockholm har nyligen Söderbergs bageri ynglat av sig och fått ett syskon – Wofflans stenugnsbageri som jag måste besöka.
Vallentuna stenugnsbageri kommer satsa stort på glass 2019 vilket jag ser fram emot.
Robin Delselius öppnar sitt nya fikatempel i Kvarnholmen dit även all produktion flyttar.
Bageriet BAK (tidigare Dessert & Choklad Stockholm) drar till förorten Hökarängen och öppnar under senvintern.
Ritorno öppnar upp sitt tredje fik i april/maj på Torsgatan 16. 254 kvm stor blir lokalen och majoriteten av all produktion flyttas dit.
✓ Jag skulle gärna vilja att någon öppnar ett fik med fokus på specialkaffe. Som jag skrivit om tidigare anser jag att Stockholm tappat mark inom det området.
Förorten ”is da shit”. Jag fortsätter nöta in budskapet öppna bageri/kafé i förorten. Stockholm är ett av de städer som växer mest i Europa och prognosen från SCB säger 350 000 nya stockholmare de närmsta tio åren. Och vart tror du de flyttar? Just det, uteslutande till förorten och till kranskommunerna.
✓ Ett jobb 2019 vore trevligt. Nu söker jag arbete och är lyhörd för förslag så kontakta mig här om du har idéer eller tips på arbetsgivare som söker folk.

Slutligen ett stort tack till gänget på Tössebageriet och i synnerhet till Mattias Ljungberg som släppte in mig i bageriet. Jag har haft många roliga stunder och jag saknar det dagliga munhuggandet i positiv anda. Jag glömmer er aldrig

Gänget på Tösse: Martin Skog, Erika Lundell, Mattias Ljungberg, Aa Stelios, Erik Ekelund, Fredrik Johansson, Lotta Österling (lärling) och Emelia Asplund. Saknas på bilden: Malin Fingel (mammaledig) och Therese Sörensen (som var på bröllopsresa i USA när jag firade min sista dag).

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.