Dagens bild: Mia Öhrn

Hem Dagens bild Dagens bild: Mia Öhrn

Jag har alltid varit en bullsnubbe som tittat lite snett på folk som pillrat med småkakor men på senare år har jag lärt mig att uppskatta dessa små godbitar, mycket tack vare min fru Annie som bankat lite vett i mig. Kanske var det kakorna och kexen från min uppväxt på 70-talet som satte sina negativa spår. Mormors ringar, Valencia, Guld Marie, Ballerina och Brago. Inget för gourméälskaren direkt men på den tiden öste man på med diverse tillsatser och i stort sett allt var fabrikstillverkat.

Faktum är att Sveriges Industriförbund år 1966 ansåg att tillsatser ej var av ondo så länge de ej var skadliga, inte avsedda att dölja fel i tillverkningen eller defekter i råvarorna, eller att sänka näringsvärdet! Idag vet vi tack och lov lite bättre men dessvärre finns det ändå en massa skit i många av våra varor.

Det är glädjande att det på senare år åter blivit trendigt med småkakor och Annie och jag bakar gärna själva alternativt handlar från bagerier och konditorier. Syltkakor, schackrutor, drömmar, finska pinnar, kolasnittar, havrekaka, nötkaka, ja, det vattnas redan i munnen på mig. Mina favoriter är drömmar, kolasnittar och nötkakor och ställer någon ett fat med drömmar på bordet så kan jag äta upp samtliga.

En som är en hejare på kakor är välkända Mia Örhn som redan 2007 skrev boken Klassiska kakor på nytt vis. Mia bloggar för pysselsajten 101 idéer där hon delar med sig av allt som rör bakning och fika och hon gör det med bravur. I våras gjorde hon ett jobb för ICA-kuriren med sju recept på småkakor av samma deg (recepten finner du här). Du finner även ett inlägg på bloggen med tillhörande foton som tagits av Björn Tesch.

Mia är även aktuell i höst med sina populära fikavandringar. Under två-tre timmar kan du följa med Mia till hennes favoritkaféer i centrala Stockholm. Hög sockerhalt utlovas men hey, dagen efter kan du ägna dig åt sockerdetox. För mer information om aktuella datum och bokning, läs här.

untitledFoto: Björn Tesch

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.