På en liten gård på Östgötaslätten ligger Boställets vedugnsbageri som drivs av Karin Lorin sedan fem år tillbaka. Bostället ligger ungefär två mil från Linköping och gästerna som besöker fiket vill oftast komma ut en stund, byta miljö, titta på hönorn och äta lite gott.
För dig som följer min blogg så kommer du säkert ihåg att Karin tidigare medverkat som gästbloggare och denna gång bjuder hon på en härlig banankaka. I vanlig ordning spar jag detta i receptbanken.
Här är ett recept på min mormors banankaka. Förr var ju recepten mindre så det är bra att använda en litet mindre sockerkaksform. Det här receptet liksom flera recept som jag fått från mormor kan beskrivas med ”less is more”. I en del recept använder man gulan i smeten och penslar med vitan. Det känns som man tänkte på sparsamhet på ett annat sätt än idag. Till den här kakan går det enbart åt en banan. Valnötterna är ett påfund som jag fick med mig från min tid i Chicago och det passar så bra smakmässigt.
Banankaka
✽ 1 banan
✽ 1 kkp socker (1,5 dl)
✽ 1 ägg
✽ 1,5 kkp vetemjöl (2,25 dl)
✽ 1 tsk vaniljsocker
✽ 1 tsk bakpulver
✽ 0,5 tsk bikarbonat
✽ 50 gram smält avsvalnat smör
✽ 4 msk kaffegrädde (jag tar 2 msk mjölk, 2 msk grädde)
☞ Eventuellt en näve grovhackade valnötter
Så här gör du
Blanda banan och socker med vispen. Tillsätt ett ägg och vispa så fluffigt det går. Blanda i det torra och sist smör och grädde. Grädda på 200 grader i ca 35 minuter.
Lycka till!
Hemsida: Boställets vedugnsbageri
Drivs av: Karin Lorin
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Skriv ett svar