Gästbloggare: Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri

Hem Entreprenör Gästbloggare: Karin Lorin, Boställets vedugnsbageri

I början av november skrev jag ett inlägg om crowdfunding som börjar få allt mer uppmärksamhet i Sverige. Enkelt förklarat så innebär det att nystartade eller etablerade företag kan få hjälp med att hitta finansiering till den egna affärsidén genom olika upplägg som exempelvis donationsbaserad crowdfunding som går ut på att vanliga människor skänker en slant via internet och sociala medier. En aktör som tagit fasta på det är Boställets vedugnsbageri som ligger i närheten av Vreta Kloster (cirka två mil utanför Linköping på Östgötaslätten). Här driver Karin Lorin ett vedugnsbageri med tillhörande cafè sedan hösten 2011. Jag har själv aldrig besökt bageriet men skall man döma av olika foton så ser det riktigt charmigt ut och jag har lovat mig själv att ta mig en tur dit när jag är i krokarna nästa gång. Nu är deras ambition att bygga ut för att få plats med fler sittande gäster och till det tar de hjälp av crowdfunding via FundedByMe. Om du vill stödja utbyggnaden och följa insamlingens status så kan du göra det här.

I tider när glesbygden urholkas så är det av vikt att vi städjer företagsklimatet i de små orterna runt om i landet. Alla företag kan inte verka i storstäderna och utan småföretag stannar Sverige AB.  99,9 procent av alla företag i Sverige är små och medelstora företag med mindre än 250 anställda. Antalet mikroföretag (1-9 anställda) uppgår till 239 948 och små företag (10-49 anställda) 32 108 (källa SCB). Läs gärna min serie ”I huvudet på” där ägarna till bagerier, konditorier, kaféer och kaffebarer kommer till tals.

ugn2edited

Jag heter Karin och driver Boställets vedugnsbageri. Att driva bageri på landet är inte riktigt som att driva bageri eller kafé i en större stad. Kunderna flanerar inte direkt förbi vårt skyltfönster av en slump. Vi bor på en liten gård på Östgötaslätten i ett rött hus med vita knutar, bageriet är inhyst i ladugården där mjölkkorna bodde fram till 50-talet. Det är fantastiskt vackert här med milsvid utsikt, det ser jag också då och då, även om det är lätt att bli hemmablind. Hur som helst är det en fördel att driva kafé i fina omgivningar som människor gärna besöker.

Från början trodde vi (min man Ulf och jag) att vi skulle bygga bageri och ett hål i väggen för brödförsäljning. Som tur var blev vi satta på spåret under ett studiebesök i Värmland: – ”Har kunder kommit ut till landet vill de gärna stanna för att fika”. Vi ändrade i vår ursprungliga ritning och lämnade plats för ett litet fik med fyra bord. Planlösningen är öppen så att man kan se bageriet och vår fina ugn. Nu när vi har fler kunder vissa tider är det väl inte riktigt optimalt planerat men kaféet var ett lyckokast. Efter ett drygt år inredde vi det rum som kallades ”framtida kafé” på vår ritning och det fylldes upp ganska snart. Nu drömmer jag om att bygga en vinterträdgård med plats för fler kafébord med utsikt. Därför har jag också startat ett crowdfundingprojekt som pågår just nu.

collageedited

Jag har drivit Boställets vedugnsbageri i fyra år och jag lever mycket på trenden som utflykten utgör. Jag känner att jag har haft tur som har hamnat helt rätt i tiden. Många vill komma ut en stund, byta miljö, titta på våra hönor och äta lite gott. Bostället ligger ungefär 2 mil från Linköping och det går att åka hit för en lunch eller en fika och ändå hinna med litet annat en söndag.

Om idén från början var att driva bageri och främst baka matbröd har vi blivit mer av ett kafé. Vi serverar smörgåsbuffé på vårt surdegsbröd, lokala ostar och marmelader och grönt efter säsong. Nu har vi kommit in på äpplen-, grönkål- och moröttersäsongen. Jag försöker att relativt strikt följa säsongerna och då får man vara litet uppfinningsrik. Vi har även sopplunch med brödbuffé. Tills alldeles nyligen kunde man äta soppa enbart på helgerna, det kom dock alltid någon som blev besviken över att det inte fanns soppa på vardagarna, så nu kör vi soppa torsdag till söndag. Dessutom finns det alltid goda bullar, små biskvier, någon smarrig kaka, praliner och kanske croissanter.  Litet beroende på vad vi hinner och får inspiration för.

collageedited

Sedan två år tillbaka har vi söndagsöppet. Det är på helgerna som man oftast är ledig och kan ta sig en tur till landet och då är det synd att ha stängt. Vi har också konstaterat ett många kaféer är stängda på söndagen varför vi fyller ett tomrum. Söndagarna håller på att bli vår mest välbesökta dag. Eftersom vi inte har något skyltfönster i staden får vi förlita oss på facebook, instagram, hemsidan samt goda recensioner från våra kunder.

Tack för gästfriheten och välkommen till Bostället!

p_kontaktaoss_karinmedbullar

Karin Lorin
Ägare
Boställets vedugnsbageri
Tel: 076-127 30 22
E-post: info@bostallets.se
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Stöd bageriets utbyggnad med hjälp av crowdfunding: Här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.