Dagens recept: Citrustartelette

Hem Dagens recept Dagens recept: Citrustartelette

Anicka Larsson är en rutinerad konditor som till vardags håller till i den egna chokladbutiken Handgjort Stockholm i Fruängen. Anicka har tidigare tagit SM-guld för Unga Bagare samt ett silver och två brons i tävlingen Årets Konditor som går av stapeln varje år under Bak & Chokladfestivalen (läs mitt inlägg från årets tävling i oktober här). Hon har även tillsammans med Magnus Johansson tillverkat Nobeldesserten så det finns väldigt mycket kunskap och rutin i hennes bagage.

Annie (min fru) och jag har även Handgjort Stockholm som ett av våra favoritställen när det kommer till praliner (ve och fasa, vi har faktiskt aldrig smakat på hennes desserter kommer jag på nu!). Den supermysiga butiken ligger i ett bostadsområde i Fruängen, dock går det ej att fika på plats. Dagens recept är en citrustartelette som ser riktigt god ut och i vanlig ordning så spar jag allt under recept. Om du vill veta lite mer om Anicka så kan du läsa här.

20151030_114949edited

Citrustartelette

Mandelmördeg
✽ 250 g mjöl
✽ 150 g smör, normal saltat
✽ 5 g vaniljstång
✽ 95 g florsocker
✽ 30 g mandelmjöl
✽ 1 ägg

Så här gör du

1. Vispa smöret krämigt.
2. Tillsätt resterande ingredienser utom ägget.
3. Blandas till smulig konsistens, tillsätt ägget och blanda snabbt samman.
4. Knåda ihop det sista på bordet för att inte köra degen för länge.
5. Plasta in och kyl ca 1,5 timmar.

Citruscurd

✽ 100 g smör
✽ 75 g citronpure
✽ 1 lime, rivet skal
✽ 2 syltad ingefära riven
✽ 150 g ägg
✽ 75 g socker
✽ 1,5 gelatinblad

Så här gör du

1. Blötlägg Gelatinet.
2. Vispa ihop ägg och socker (75 g ) koka upp smör, pure, socker, limeskal och ingefära.
3. Tillsätt ägg vispet och sjud till 85 grader.
4. Tillsätt gelatinbladet och sila curden.
5. Låt svalna.

Italiensk maräng

✽ 270 g äggvita
✽ 45 g socker
✽ 495 g socker
✽ 167 g vatten

Så här gör du

Koka upp 495 g socker och vatten, vid 115 grader börja vispa äggvitan och 45 g socker.
Tillsätt sockerlagen i äggvispet vid 121 grader och vispas kall.

Montering

1. Kavla och klä tartletteformarna.
2. Kyl och bakas av vid 170 grader ca 6-8 min.
3. Pensla med smält vit choklad när dom svalnat.
4. Fyll skalen med citruscurd och frys in.
5. Spritsa marängen på i önskat utförande.Bränn av marängen med en liten brännare och dekorera.

Lycka till

af43ddbbf4689985_800x800ar

Anicka Larsson
Handgjort Stockholm
E-post: anicka@handgjortstockholm.se
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.