Dagens tips: St Agnes café


Hem Bra tips Dagens tips: St Agnes café


På Teatergatan i Göteborg ligger St Agnes kafé
som är ett vegetariskt/veganskt kafé som jag varmt rekommenderar. Allt bakas från grunden och en del av utbudet står konditorn Lisa Forsberg för som driver Doux bakverk. Utbudet varierar men kolapajer, biskvier, kladdkaka och morotskaka brukar finnas liksom cheesecake och för den som är hungrig erbjuds även matiga mackor. När jag besökte St Agnes fick jag smaka mig igenom en del av utbudet och det var goda och välbalanserade bakverk.

Efterfrågan på veganska bakverk ökar ständigt och kvalitén blir bara bättre och bättre. Även om jag inte är vegan så händer det att jag smakar veganska bakverk med jämna mellanrum. Genom åren tycker jag att kvalitén höjts markant och nyfikenheten har även gjort att nya spännande smakkompositioner tagits fram. En person som märkt av den stora efterfrågan på veganska bakverk de senaste åren är kocken och konditorn Joel Lindkvist som på White Guide Café-galan för några veckor sedan berättade att många av hand kunder beställer veganska bakverk. Joel är dessutom en mästare på att experimentera och testa fram nya kombinationer. Besök gärna hans mat- och chokladstudio på Amiralsgatan 18 i Malmö.

Att baka veganskt är inte svårare än att baka med djurprodukter och många gånger är det enkelt att veganisera ett traditionellt recept genom att ersätta de animaliska produkterna med vegetabiliska. Mjölk ersätts oftast med soja- eller havremjölk, smör och margarin med mjölkfritt margarin. Grädde ersätts med soja- eller havregrädde, vispgrädde med vispbar soja- eller havregrädde. Ägg ersätts många gånger med bönspad men det går även bra med  tapiokastärkelse. Fler bra tips finner du här.

Härlig vegansk prinsesstårta bakad av Lisa

 

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.