Dyrare att ta en fika framöver

Två år med coronapandemi och nu Rysslands invasion av Ukraina sätter tydliga spår på livsmedelspriserna. Utöver dyrare råvaror så har priserna på el, förpackningar och transporter ökat kraftigt vilket givetvis skapar oro.

Enligt SCB:s konsumentprisindex över varor som ökat mest i pris de senaste tolv månaderna så ligger kaffe 29,5% och grovt bröd 12,1% högt upp på listan. Livsmedelsföretagen säger att det finns en eftersläpning i priserna vilket medför att det kommer att fortsätta öka åtminstone fram till sommaren. Sedan spelar givetvis kriget i Ukraina in en del för hur prisutvecklingen kommer att te sig framöver.

Den 1 april ökade mjölpriserna kraftigt för vissa mjölsorter och när övriga råvaror såsom smör, jäst, mjölk, grädde, socker, choklad, kryddor (kanel, kardemumma), mandel, kaffe med mera stigit rejält, ja då tvingas många bagerier/konditorier att höja priserna. Elpriserna har under vintern kommit som en käftsmäll för många bagerier vilket givetvis skapat oro för många näringsidkare.

Under de senaste två åren har det blivit väsentligt mycket dyrare att bedriva bageriverksamhet eftersom produktionskostnaderna ökat rejält. Det är logiskt att man som företagare behöver se över priserna men samtidigt är det en balansgång att inte höja för mycket för då väljer kunderna bort dem. Och om inte näringsidkarna kan höja priserna tillräckligt så sjunker marginaler och det påverkar resultatet.

.

Med kraftigt ökade priser hoppas jag att du som konsument fortsätter att prioritera kvalité före skräpprodukter med tvivelaktigt innehåll. Jag är medveten om att det till syvende och sist är en plånboksfråga för vissa och att det då blir enklare att välja ett billigare alternativ.

Om du mot all förmodan väljer ett billigare alternativ, ha då för vana att kolla ingrediensförteckningen och ju längre den är, desto större anledning till att inte köpa aktuell produkt.

.

Kaffe säljs och köps på en råvarubörs och i procent tillhör kaffe en av de varor som ökat mest (närmare 30 procent på ett år) till följd av missväxt och frostnätter i Brasilien och mot den bakgrunden kan det vara hög tid att sluta vaska kaffe på arbetsplatser, kaféer och hemmavid, vilket jag tidigare skrivit om här.

Kaffebönor har blivit mer än dubbelt så dyrt för producenterna och dessvärre ser det ut som att prisökningen kommer att fortsätta. Utöver misskördar i Brasilien så bidrar dyrare förpackningar och fraktpriser (upp till 1000 procent dyrare på ett år) till att kaffepriserna rusar. Sedan har den svenska kronkursen varit svag en tid, i synnerhet mot dollarn, vilket också bidrar till dyrare kaffe.

Dessvärre har det blivit dyrare att ta en fika den senaste tiden och med stor sannolikhet kommer det bli ännu dyrare framöver. Men oavsett rådande världsläge och tuffare tider så fortsätter vi att unna oss en fika.

Gå nu ut och stöd ditt lokala fik❤

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.