Tarte Tatin – ett fikaparadis i Trosa

Det har gått ett år sedan Tarte Tartin slog upp sitt äppelkafé i fransk lantstil vid Emils Backe i Trosa. Den charmiga cirkusvagnen omgärdat av franskt kastanjestaket samt ett par butiksbodar har lockat till sig många fikaentusiaster som njutit av den avkopplande atmosfären och den härliga miljön.

Min fru Annie och jag besökte Tarte Tatin två gånger förra sommaren och blev direkt förälskade i Trosas hippaste trädgårdskafé och vi avnjöt goda och knäckiga Tarte aux pommes och gott ekologiskt kaffe.

Tarte Tartin drivs av Erik Hedenstedt och hans fru Anna Lefvert och inför kommande säsongsöppning passade jag på att ställa några frågor.

 Foto: Anna Lefvert

Ni öppnade upp Tarte Tatin för ett år sedan. Hur summerar ni det gånga året?
– Vi har haft säsongsöppet från slutet av april till september ut, och det kommer att bli likadant i år. Det var en väldigt rolig sommar med jättemycket besökare och stort intresse, men ändå svårt att få ihop ekonomin tyvärr. Men vi gör som tur är inte det här för att överleva, vi har andra jobb, utan det här har varit ett hjärteprojekt drivet av passion och skaparglädje. 

Vad har varit de största utmaningarna och hur hanterade ni dem?
– Vi hade planerat allt väldigt noggrant innan vi öppnade förra våren, men vi visste ju inte hur många besökare som skulle hitta till oss eftersom Emils Backe ligger lite i utkanten av Trosa. Trots att vi var fem personer som jobbade för högtryck i den lilla cirkusvagnen på premiären hade vi kö hela dagen och alldeles för långa väntetider. Varmvattnet tog slut, det rena porslinet tog slut och alla bakverk gick åt. Tur att vi bara hade helgöppet i början! Vi fick planera om inför nästkommande helg och anställa mer personal inför sommaren. 

Diskmaskinen var nog det som var det största problemet under sommaren. Vi borde ha förstått innan att en vanlig hemmadiskmaskin inte skulle fungera, men I år byter vi ut den mot en proffsmaskin. I cirkusvagnen finns både separata gäst- och personaltoaletter, en meterlång riktig La Marzocco-espressomaskin, två diskhoar, diskmaskin, en rejäl kaffekvarn, kyl- och frys med mera med mera.

Problemet är att våra ambitioner är svårförenliga med caféts storlek, vi vill servera på riktigt porslin från en ”lokal” som egentligen är för liten. Det är ju bara i en cirkusvagn som allt ska få plats. Vi försökte även i mån av tid hinna med att bära ut och servera vid borden, som ett gammaldags café, men det har vi insett att det blir för komplicerat utifrån förutsättningarna. 

Era knäckiga äppelpajer är otroligt goda. Vem är det som bakar dem?
– Mycket gör vi i vagnen, men dock inte bakningen tack och lov. Huvuddelen av bakandet sker i ett restaurangkök i närheten och görs av vår duktiga underleverantör Camilla Creative. I år får hon dessutom förstärkning av Fru Saras bak från Nyköping. Vår Tarte aux pommes caramelisée är väldigt populär och receptet härstammar från Annas tid i restaurangkök.

Vad använder ni er för slags kaffe?
– Till espresson använder vi Molinaris Bio organic espressokaffe. Cafét är ju en del av Ekologiska Byggvaruhuset så allt kaffe är eko och så mycket som möjligt av ingredienserna i bakverken är eko eller närodlade/-producerade.

Har ni några nyheter inför årets säsong?
– Det har vi absolut! Vi kör vidare med det franska temat och den största nyheten är att vi får sällskap på caféområdet av Crêperie Marie som startar en filial hos oss. Man kommer både kunna äta matiga Galettes, ta en öl eller ett glas vin och avsluta med en härlig Café chantilly och en Tarte aux pommes i kvällssolen.

Från slutet av maj kommer Skogskråkans försäljning av nygräddat bröd igång hos oss. Osku Varis från Järna är en passionerad och nördigt intresserad av allt som har med bröd, surdegar, mjöler och kulturspannmål att göra. Utöver olika brödsorter kommer Osku även att sälja nyskördade grönsaker från Skillebyholm.

Varmt välkomna hälsar Erik Hedenstedt och Anna Lefvert med personal✿❀

Tarte Tatin café
Adress: Emils Backe, Trosa
Öppettider: Säsongspremiär på Valborg. Öppettider under försäsong fram till midsommar lö-sön 11-18. Därefter utökade öppettider (se aktuella öppettider på hemsida/Instagram)
Fikatips
Hemsida
Instagram
Hitta hit

 Foto: Anna Lefvert

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.