Fika i förorten

I Stockholms kranskommuner finns det massor av bra fik och jag besöker dem minst lika ofta som de inne i stan.  Jag har tidigare skrivit om att stans kranskommuner är starka tillväxtområden för nyetablerade bagerier och kaféer då Stockholms population de senaste tio åren ökat kraftigt.

Vid slutet av 2017 var drygt 2,3 miljoner folkbokförda i länet, år 2027 beräknas folkmängden öka till närmare 2,7 miljoner och år 2060 beräknas folkmängden i länet uppgå till drygt 3,3 miljoner. Det innebär en ökning på över en miljon nya Stockholmare till år 2060.

Den pågående pandemin har visat att de fik som huserar i ytterområdena klarat sig bättre rent ekonomiskt jämfört med fiken i cityområdet vilket till stor del beror på att en större andel av befolkningen jobbar hemifrån.

Det återstår att se om distansarbete är här för att stanna även efter pandemin – vilket jag tror. Det skulle på sikt kunna innebära en ökad utflyttning från Stockholmsområdet till mindre orter runt om i landet.

Nedan har jag listat ett gäng fik utanför tullarna i vardera väderstreck där majoriteten har egen produktion av bröd och bakverk. Du får klicka dig in på respektive länk för att sondera om stil och miljö på fiket tilltalar dig.

Glöm inte att titta till öppettiderna innan ett besök då vissa fik är säsongsbundna eller stängda under pandemin. Dock har majoriteten av nedan listade fik öppet året runt. Om du har fler förslag som du vill att jag lägger till på listan så är du välkommen att tipsa här på bloggen alternativt maila mig här.

Söderort
A.B.Café (Telefonplan)
BAK (Hökarängen)
Bergholmstorpet (Skarpnäck/Bagarmossen)
Bonne Femme (Hammarbyhöjden)
Dalarö bageri (Enskede)
Enskedeparkens bageri (Enskede gård)
Fru Marias bak (Älvsjö)
Gullmarsplan stenugnsbageri (Gullmarsplan)
Herrängens gård (Älvsjö)
Josephine baker (Årsta)
Kafé Ingenstans (Stureby)
Karl o Kristinas (Skarpnäck)
Konditorn & Bagarn (Hökarängen)
Konditori Santa Fé (Kärrtorp)
Lilla Bagis (Bagarmossen)
Lundbers konditori (Gröndal)
Lyran konditori (Mälarhöjden)
MA Baker (Kärrtorp)
Magnus Johansson Bageri & Konditori (Hammarby Sjöstad)
Robin Delselius bageri (Gamla Enskede)
Spigamadre (Årsta)
Spröd stenugnsbageri (Huddinge)
Storasyster stenugnsbageri (Gubbängen)
SurÅdeg (Tumba/Huddinge)
Tegnérs bageri (Tullinge)
Torpet i Orhem (Orhem)

Norrort
Café Spiltan (Upplands Väsby)
Kaffestugan Rönninge by (Täby)
Näsbydals stenugnsbageri (Täby)
Portvaktsstugans våffelkafé (Solna)
Säby gård café (Järfälla)
Vallentunga stenugnsbageri (Vallentunga)
Viggbyholms stationskafé (Täby)
Överjärva gårdscafé (Solna)

Västerort
Brioche (Alvik)
Gelato Scarfó (Ålsten)
Kanaans trädgårdscafé (Bromma)
Nockeby bageri (Nockeby)
Park bageri och konditori (Äppelviken)
Ridderviks gård (Hässelby)
Spånga konditori (Spånga)

Österort
Artipelag Bådan Cafè & Konditori (Värmdö)
Café Tornhuset (Gustavsberg)
Centralkonditoriet (Saltsjö Boo)
Delselius konditori (Gustavsberg)
Kringelgården (Saltsjöbaden)
Kerstin & Britt (Saltsjö-Duvnäs)
Lindeberg Bageri & Konditori (Orminge)
Nyckelviken café (Nyckelvikens Herrgård, Nacka)
Svindersviks Brygghus (Nacka)
Systrarna Delselius (Grissinge havsbad)

Om du har fler tips på mysiga fik utanför tullarna så är du välkommen att tipsa mig så lägger jag upp dem på listan.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.