Semmeltider

Den andra januari brukar det vara premiär för många bagerier och konditorier för semlor och även om det florerade en hel del semlor redan i december så är det först nu som de traditionella semlorna lanseras brett.

Endast ett fåtal bagerier håller fortfarande någorlunda på traditionerna och börjar inte med försäljning av semlor förrän några dagar innan Fettisdagen.

Idag hade Magnus Johansson premiär för sina semlor och givetvis var Annie och jag på plats för att avnjuta säsongens första semla. Vis av erfarenhet så brukar de första semlorna som produceras i regel inte vara de allra bästa. Jag vet inte vad det beror på men det är likadant inför varje säsong när Annie och jag smakar semlor de första 1-3 veckorna i januari.

Magnus Johansson brukar ha goda semlor men dagens semla var allt annat än bra. Snustorr bulle, för hårt vispad grädde och för lite mandelmassa som dessutom var ojämnt fördelad i semlan. Dessutom var semlan på tok för kall vilket gjorde att vi inte kände någon smak. Receptet är säkerligen densamma som i fjol så det beror på den mänskliga faktorn – bagarna är helt enkelt inte på tårna än. Rätta till ovan så kommer det säkerligen bli bra. Priset ligger på 47 kr för en klassisk semla att äta på plats.

Wraps från Tösse.

Tössebageriet brukar av tradition också släppa lös sina semlor den andra januari – och så även i år. Utöver de traditionella semlorna finns även de berömda semmelwrapsen vars innehåll är identisk med den traditionella, både i mängd och i smak. Jag vet då jag var bagarlärling på Tösse under större delen av 2018. Semlor går att avnjutas hos Tösse ända fram till påsk.

Semlor från Vete-Katten.

Anrika Vete-Katten släpper också lös sina semlor idag och har så gjort i över 30 år den andra januari. Strax över 100 000 semlor bakas under en semmelsäsong och på Fettisdagen säljs ungefär 23-25 000 semlor som hanteras av 16 konditorer. Helt makalöst! På Vete-Katten experimenterar man inte med innovativa hybridsemlor utan håller sig till de som säljer bra såsom klassiska semlor, karlsbadersemlor och wienersemlor. Det finns även laktosfria och glutenfria semlor.

Så hur blir 2021 års semmelsäsong? Jag tror den kommer att likna fjolårets med en hög och jämn nivå utan några större revolutionerade nyheter. Någon knasig hybrid dyker säkert upp i vanlig ordning men trenden med hybrider avtog rätt så rejält i fjol men visst är det kul med nya innovativa inslag som det blir en snackis kring!

Var finns då den godaste semlan i Stockholm? Ja, därom tvista de lärde och skall man döma av förra säsongens tester så ligger Bullar & Bröd stenugnsbageri bäst till.

2020-års semmeltester i Stockholm

SvD – 10 testade semlor
1. Bullar & Bröd stenugnsbageriLillebrors bageriFabrique stenugnsbageri
2. ValhallabagerietBröd & SaltVete-Katten

Läs testet här (pren artikel)

Mitt kök – 18 testade semlor
1. Fabrique stenugnsbageri
2. K-märktPark bageri & konditoriRitornoBrunkebergs bageriSkeppsbro bageriBröd & Salt

Läs testet här 

Krogguiden – 23 testade semlor
1. Lillebrors bageri
2. Valhallabageriet
3. Bullar & Bröd stenugnsbageri

Läs testet här

Bäst i test – 14 testade semlor
1. Valhallabageriet
2. BAK
3. Mr Cake

Läs testet här

Thatsup – 34 testade semlor (30 smakdomare som delas in i olika grupper)
1. Bullar & Bröd stenugnsbageri
2. Ett bageri
3. Haga Tårtcompani & bageri

Läs testet här

Utöver dessa fem tester brukar Arla ha en årlig omröstning på nätet där du kan klicka fram den bästa semlan stad för stad.

Jag brukar i regel strunta i testerna då jag anser att de flesta har undermåliga upplägg och är uruselt genomförda. Var din egen domare och njut av de semlor du tycker är goda men kom ihåg att köpa semlor som innehåller schyssta råvaror och som håller bra kvalité (läs mer här).

Sträva efter att hellre äta få semlor per säsong som kostar lite mer men som innehåller schyssta råvaror/ingredienser än många billiga semlor vars råvaror är högst tvivelaktiga.

Gå nu ut och köp en semla från ditt lokala bageri/konditori❤

Semlor, semlor, semlor.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.