Fika i Viby och känn historiens vingslag

För två år sedan öppnade bagarmästare Per-Olof Henriksson och Marie Tegnefjord upp ett mysigt sommarcafé i vackra Viby by som ligger ett par rejäla bullkast från Sigtuna centrum.

Uppslutningen och intresset från fikasugna gäster har varit så pass stor att Marie och Pelle numera har öppet med jämna mellanrum även under övriga årstider.

Jag kan varmt rekommendera ett besök till Viby by som är en sagolikt vacker plats att beskåda. Byn är från 1700- och 1800-talet och de välbevarade boningshusen är knuttimrade och tomterna inhägnade av vackra trägärdesgårdar.

Redan på 1930-talet ansågs Vibymiljön vara unik för Mälardalen och sedan 1940 är byn lagskyddad. I början på 1970-talet utfördes en genomgripande renovering och idag ägs Viby by av staten.

Visionen för platsen är att få till en verksamhet som kan leva året runt dit fikasugna gäster, naturälskare, historiker och skolklasser kan besöka. Det är givetvis en fördel att Viby by har eldsjälar som Marie och Pelle som verkligen försöker skapa en året runt plats för lärande och kultur. Sedan är det heller ingen nackdel att man då även kan sätta sig ned med en kopp kaffe och en god bulle och njuta av det vackra landskapet.


Vad händer i den charmiga torpabyn Viby i år?
– I år har vi lagt mycket tid på årets djur, lammen Karin och Göran, killingarna Bosse och Gere, nya kycklingar och nu snart förhoppningsvis kattungar.

Närmast är det nationaldagsfirande med flagga och nationaldagsbakelse. Den 10 juni och 19 augusti anordnar Sigtuna Museum guidningar i Viby, och så laddar vi för midsommarfirande med dans runt midsommartsången och fiskdamm. Sista helgen i augusti har vi öppet i samband med Sigtuna Möte och då har vi flera aktiviteter bland annat en bokrelease av Marie Lok Björk. Det blir även en konsert med vokaltrion Vanja Modigh under året.

Kommer ni att ha några nyheter i år?
– Nytt för i år är några fler sittplatser inomhus, och ett litet lekhus för de små. Vi har fått in många fina bruksföremål till Viby och kommer att visa upp dem i någon av logarna. En konstnär lånar tillfälligt skrivarstugan ett par dagar i veckan och vi kommer även att ha några författare hos oss.

Vad har ni för fikautbud?
– Vi erbjuder fika med kaffe och smörgåsar och har många olika sorters bullar. Även mazariner, chokladbollar, brownies och croissanter med mera finns i vårt fina torp. Allt bakat av mästerbagare Pelle.

Vad får man absolut inte missa vid ett besök hos er?
– Vi har en Vibybulle med äpple och vaniljkräm som är mycket uppskattad. Björnsbärsmazarinerna är populära och de prisbelönta kardemummabullarna kan man värma på vedspisen.

Ni har i dagarna öppnat en brödbutik i centrala Sigtuna
– Det stämmer, vi öppnade en ny brödbutik den 19 maj på Stora gatan i Sigtuna. Där kommer vi att ha öppet fem dagar i veckan och sälja bullar och bröd, och det kommer att finnas några sittplatser så att man kan ta en kopp kaffe och en croissant eller smörgås. Den mesta brödförsäljningen kommer att vara i brödbutiken, och mer fika i Viby.

I Viby har vi öppet lördagar och söndagar 11.00-15.00. I brödbutiken tisdag-fredag 10.00-17.00 och lördagar 10.00-15.00.

✿Varmt välkomna hälsar Marie och Pelle✿

Pelles och Maries café i Viby by
Adress: Viby by (cirka 2 km utanför Sigtuna centrum)
Öppettider: Lördag-söndag 11.00-15.00 (håll dock alltid koll på sociala medier för aktuella öppettider).
Info: Begränsat antal sittplatser inomhus men gott om plats utomhus. När det spöregnar har vi stängt. Bilparkering finns, därefter promenad i några minuter genom det vackra landskapet.
Övrigt: Det finns höns, får, getter samt en gårdskatt.
Viby by fikatips
Facebook
Instagram
Hitta hit

Pelle & Maries Brödbutik Sigtuna
Adress: Stora gatan 29
Hitta hit
Instagram

Marie i nya brödbutiken i Sigtuna
Marie & Pelle


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.