Sommarkafé: GUL i Kölleröd

Gul är den lilla personliga återbruksbutiken och bonnakafeet du finner mitt i Skåne i lilla byn Kölleröd man aldrig åker till annars. Här körde vi förbi för 11 år sedan, föll pladask och lämnade Malme för att bli låssasbönner. Funkade sådär.

Nu är det istället gamla sledna saker till salu i de gamla ladorna och himmabagat på himmaodlat i vårat bonnakafe som blev utnämnt till Skåne Bästa Kafe 2017, hur det nu gick till. Men sen har det gått utför.

Vi försöker göra så lite miljöpåverkan som möjligt, odlar giftfritt, ser återvinning som en självklarhet och står utanför slit och släng delen av samhället. På gården bor vi Anders och Magdalena med våra barn August och Greta. Vi flyttade ut hit från en liten lägenhet i Malmö för att vi hade en längtan efter att flytta ut på landet och få en närhet till jord, djur och natur. Det är en naturlig längtan som vi även känner våra gäster som kommer till oss har och framförallt alla barnen som kommer hit från stan.

När vi väl hade flyttat till Kölleröd fick vi höra av grannarna att det var mycket trafik på sommaren längs vägen vid vår by som leder till Kivik så GUL blev väckt ur sin dvala och fick en ny skepnad. Tredje året som låssabönner blev det även bonnakafé på innergården med egenbakade verk som blev populärt och 2014 öppnade vi sedan upp Bonnarummet som var ett övernattningsrum i ett gammalt kostall som en helt flimmerfri miljö utan, el, rinnande vatten och värme (det håller vi numera tillfälligt stängt då det är för mycket besökare till café/butik).

Anders ”herr Gul” arbetade i 25 års tid med konst/film och har även gjort massor med popvideos genom åren. Den nyfikne googlar ”Anders Weberg” och bestämmer sig själv för om en 720 timmars film är lång eller ej.

Förutom bostad, butik och bonnakafé finns det alltid olika andra djur som fyller gården med liv. Ryafår, Skånegås, Åsbohöns, Svensk gulanka, myskanska och honungsbin som pollinerar våra växter och ger oss härlig honung. Alla djur är traditionella svenska lantraser som är ute och både höns och ankor naturruvar sina ägg.

Gården är en gammal traditionell korsvirkes skånelänga med kringbyggd innergård i den lilla byn Kölleröd utanför Hörby. Första registrerade ägare var Truls Andersson 1750 som köpte den åt hans son Nils Trulsson som ägde den fram till 1830.

Byns tre gårdar låg nära varandra i en bykärna och kallades Vestregård, Mellangård och Östregård där Vestregård är den vi bor i idag. Affärsverksamhet startades i huset av Petter Jakobsson 1867 som sedan lämnar över till Nils Pettersson 1895 som drev den i ett tiotal år för att sedan arrendera ut affärsdelen till Handlare Olof Olsson som i sin tur drev den mellan åren 1905-1910. 1916-1918 står den skriven som Handlare Johan Perssons i Hörby handelsfilial.

1924-1927 förestod Ellen Sandahl affären, tills hon gifte sig med skräddare Edvard Olin i huset mittemot. Då kom Ellens bror Gunnar Sandahl gift med Hertha f. Andersson och de fortsatte att driva affärsverksamhet från 1935 till 1939. Det är sista noteringen vi hittat om affärsverksamhet på gården. Fram tills 2012 vill säga då vi tog upp tråden igen. En kul detalj är att efter Gunnar och Hertha Sandahl upphört med sin verksamhet i Kölleröd startade de upp Sandahls modehus inne i Hörby som fortfarande finns kvar idag. 


I butiken är allt handplockat och utvalt ifrån alla epoker med en förkärlek för det rustika. Gammalt o sledet fast med stajl. De varor vi säljer är sådant som vi själva gillar och vill ha inne i boningshuset och chansar på att fler har samma smak.

Gamla pinnstolar är något som du garanterat alltid finner i butiken. Vi kallar det inte loppis, men hoppas ändå du kan göra ett fynd här. Här kan du även hitta Köllerödsproducerade kläder och möbler och andra ting tillverkade av återbrukat material.

Fru Gul växte upp i en familj där maten hade en central roll. Surdegsbrödet och surkålen tillhörde vardagen och gör så än idag. Matarvet från öst och mellanöstern sitter djupt rotat och har tillsammans med det skånska kommit att utvecklas till vårt ”bonnakök”.

I bonnakafét serveras det endast himmabagat/lagat av råvaror från gården. Alltså det vi själva odlar, äggen från våra höns, honungen från våra bin och sist men absolut inte minst allt det underbara ätbara ”ogräset”. De få ingredienser som inte kommer från gården ska i största möjliga mån vara närproducerade, giftfritt odlade och i säsong. Som till exempel den ekologiska smakrika rapsoljan som kommer från Österlen som vi använder i nästan all mat istället för olivolja. Från jord till bord har vi endast ett par minuter och här avnjuter man maten i dess naturliga miljö vilket även det är en viktig del av en smakupplevelse.

Maten som till exempel våra ”bonnamackor”, ”bonnatallrikar”, soppor, bakverk och annat varierar efter skörd men allt på tallriken är alltid vegetariskt. Under vinterhalvåret fermenterar vi även vår grönsaker och underhåller surdegen så det är färdigt till vår och sommar med nybakat surdegsbröd från Kölleröd var dag. Kaffet maler vi varje dag av ekologiska, rättvisemärkta bönor från rosterier som rostar ett stenkast bort (med lång arm) och all annan dryck kommer från gården och närområdet.

Vi försöker göra så litet avtryck på miljön som möjligt på vårt lilla ställe. De få matrester som lämnas på tallriken går till hönorna och som kompost vilket blir jordförbättrare till nästa omgång grödor. Här sitter man så länge man känner för det och det är väldigt barnvänligt. Har man inga egna ungar så ta med några ni hittar på vägen.

✿Välkommen ut till vårt tempo på landet där tiden stannat #slowservice✿

GUL i Kölleröd
Adress: Kölleröd 7374, Hörby/Skåne
Hitta hit
Kölleröd 7374 är den exakta adressen till Kastanjegården. Hörby ligger vid E22. Från Hörby tar man sjöbovägen [13] mot Sjöbo/Ystad. Vik av till vänster mot Kivik/Önneköp vid Korsholm som är cirka 6 kilometer utanför Hörby. Följ vägen och efter Östra Sallerup kommer Pärup och sen metropolen Kölleröd.
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier
Hemsida/Facebook/Instagram

Fler sommarkaféer hittar du under fliken ”Fik per landskap” på bloggen. Du får gärna tipsa mig om bra och mysiga sommarkaféer/säsongskaféer. Du kan även skriva en rad här på bloggen.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.