Fika på Rosenhills trädgård café & musteri

Hem Dagens fika Fika på Rosenhills trädgård café & musteri

Första gången jag var på Rosenhills trädgård för cirka tolv år sedan tyckte jag att det var ett knasigt men charmigt ställe och den bilden har inte förändrats till i dag. Det råder fortfarande en avkopplande stämning och det finns mycket att upptäcka på området. På Rosenhill är grönt skönt, här är det ekologiskt och biodynamiskt som gäller. Miljö, hållbarhet och passion är ledorden.

IMG_3733edited

Rosenhill är en gammal fruktträdgård på Ekerö som drivs av Lars och Emilia Sillén. Det är Emilias familjehem och i början på 1990 började Emilia och Lars med att leverera äpplen och rabarber till butiker och grossister. Vid den perioden började efterfrågan på Krav-odlad frukt och grönt ta fart, vilket innebar att de fick mycket att göra. Musteriet fanns reda då och varje höst var hektisk med folk som ville musta sin äpplen. Köerna brukade ringla sig långa och Emilia började servera kaffe till kunderna och det var då idén väcktes till att utöka med ett kafé och butik.

När jag är här brukar jag ofta se ungdomar som utför olika arbetsuppgifter och det är volontärarbetare som bor i husvagnar uppställda på området. Många kommer via WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms – är ett nätverk som startade 1971 i England. WWOOF Sverige är en ideell förening och ett icke-monetärt kulturutbyte och de är inte bundna till något politiskt parti eller någon religiös församling.

Här finns ge-och-få-loppis (lämna saker du tröttnat på och hitta saker som någon annan tröttnat på), självplock av frukt, grönsaker och blommor, äppelmusteri, kafé och butik med egenproducerad marmelad och honung. Så här års säljs även grönsaker från deras odlingar till humana priser. På lördagarna brukar det ofta vara konsert i ladan och det arrangers yogakurser med jämna mellanrum (oftast behövs inga förkunskaper) och sång-sessions. Det finns ett Bed & breakfast och det brukar arrangeras bakluckeloppis på den stora parkeringen.

imageedit_3_6738162633

Butiken och kaféet ligger i en stor lada och från verandan är det fin utsikt över området. Sittplatser finns det gott om och man behöver inte sitta på verandan eller på gården utan det finns massor av platser att välja på. Annie och jag brukar försöka hitta en liten avskild plats, gärna med hängmatta (det finns hängmattor uppsatta på fler ställen).

Allt tillagas på plats och luncherna brukar vara bra. Vi fikar oftast när vi är här och senast åt jag en riktigt god raw-vegan tårta med rödavinbär och kokos. Även körsbär- och mandelkakan var smakrik. Kaffet är specialbeställt från Johan & Nyström (egen blandning).

Man behöver inte vara bilburen för att åka till Rosenhill, det går att åka kommunalt med buss 309, 311 och 312 från Brommaplan till Nyckelby. Därefter en kort promenad på cirka tio minuter. Rosenhill är ett trevligt utflyktsmål, riktig på-landet-feeling där ungarna kan springa omkring och leka fritt.

imageedit_1_3201955020

Rosenhills trädgård café & musteri
Adress: Nyckelbyvägen 22, Ekerö
Telefon: 08-560 200 60
Hemsida: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.