Fikanyheter för Storstockholm

Höstdagjämningen har nyligen passerats och dagarna blir allt mörkare och kallare. Jag har genom åren lärt mig att uppskatta naturens färgskiftningar och den krispiga luften som förbereder vinterns ankomst.

Nu dröjer det inte allt för länge innan vi sitter där med bakverk som pepparkakor, klenäter, lussekatter, saffransbullar och mandelmusslor. Som jag längtar.

Här kommer en uppdatering om fikarelaterade nyheter i Stockholm med omnejd och om du har fler tips som bör finnas med så är det bara att tipsa mig så lägger jag upp det här.

…..Lundbergs konditori i Gröndal ynglar av sig och öppnar en ny enhet i Älvsjöstaden. Den 1 oktober slår de upp dörrarna på Kabelverksgatan 25 i Älvsjö.

…..Det franskinspirerade kaféet och bageriet Komet Stockholm öppnar den 30 september på Kungsholmsgatan 10.

…..Chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk öppnar eget på Stora Nygatan 28 i Gamla stan. Panem är namnet. Följ utvecklingen på Gustafs Instagram.

…..Fredhäll har fått ett nytt kondis. Det är Sandra Sohrabi som driver Färingsö konditori som nu öppnat upp Fredhälls konditori på Rålambsvägen 65.

…..Linnea Andrae som vann TV4:s Hela Sverige bakar junior för några år sedan slår inom kort upp dörrarna till Linnea’s Pâtisserie i Tyresö Strand. Linnea har tagit över cafè Claras gamla lokaler på Strandtorget 12.

…..I norra Djurgårdsstaden har fysikern och experten inom lokal hållbarhet Hanan Abu Eid slagit upp dörrarna till Café Olivie. Fiket ligger på Storängsgatan 25.

…..Kosterheds konditori i Solna ynglar av sig och öppnar Kosterheds Choklateria på Huvudstagatan 16 i Solna. Öppning planeras till 30 oktober.

…..Hej då Kavalleriet, välkommen Stora bageriet. I Scenkonstmuseets lokaler blir det inte enbart bröd och bakverk utan också specialkaffe. Adress: Sibyllegatan 2.

…..Till sommaren 2022 kommer en restaurang och bageri med gelateria att öppna upp i Verkstadshuset/Gasverket i norra Djurgårdsstaden. Det är Thomas Hulldin och Jan Richter som driver Steninge bruk vid Steninge slottsby, restaurang Kolmilan på Ekerö och K4 Pampas i Pampas Marina som drar igång den nya verksamheten.

…..Bonne Femmes ägare Theres Soldaki och Jean Sarkis öppnar en ny enhet i Liljeholmskajen. Sedan tidigare finns de i Hammarby Höjden, Aspudden, Telefonplan, Store Essingen och i Abrahamsberg. Du kan följa deras enhet i Årstadal här.

…..Det glutenfria bageriet Malvas har nyligen slagit upp dörrarna. Glutenfritt samt laktosfritt är det som gäller och det öppet torsdag-lördag. Plats Vikingagatan 18 i Vasastan.

…..Baklavabageriet May konditori i Vällingby har bytt ägare och fått sig en ansiktslyftning. Adress: Pajalagatan 38.

…..Lillebrors bageri flyttade för några dagar sin verksamhet några meter till en större lokal. Vackert snickeriarbete och härliga bakverk och bröd utlovas.

…..”Starbucks i Sverige blev lite som gästen som går på knytkalas utan mat”, skrev Resumés bloggare Håkan Olofsson om kaffekedjans svenska flopp. Till Resumé säger Tore Garmo, ansvarig för konceptet i Sverige, att en rad feletableringar ligger bakom utvecklingen. Nu är det upp till de nya norska ägarna att avgöra Starbucks öde i Sverige. Jag har länge förundrats över Starbucks misslyckande i landet och delar till fullo Håkan Olofssons genomlysning och utmärkta inlägg som du kan läsa här.

…..Black Honey Coffee Roasters i Sickla har börjat med livespelningar med fokus på soul, jazz, blues och r’n’b. Håll utkik på deras Insta om aktuella spelningar.

…..Det har väl inte undgått någon att bageriet Sébastien i Söderhallarna nu bommar igen för gott. Sébastien Boudet ska nu ägna sig åt att engagera fler människor i en bredare klimatrevolution. Bageriet har funnits i tre år men den 25 september stänger han igen för gott så passa på att handla semlor där nu. Ja, du läste rätt.

…..Du har väl inte missat att Blå Porten åter öppnat? De stängde igen 2017 för renovering som dock drog ut på tiden och sedan kom pandemin. Det anrika caféet och restaurangen från 1916 har öppet året runt och drivs av Roland Surer, Thomas Dahlgren, Mats Jönsson, Johan Lundin och Gabriel Olsson. Adress: Djurgårdsvägen 64.

….. PLOQ slår upp dörrarna och ett nytt matställe ska ta plats på 104 ställen längs de svenska vägarna. Mat och fika kommer att erbjudas med eget nybryggt ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe från utvalda kaffekooperativ. PLOQs ägare är energibolaget St1 som även har Shellstationerna i Sverige. 2 november öppnar PLOQ i Täby och Botkyrka utanför Stockholm, 9 november i Bromma och kort därefter även i Varberg

…..Tegnérs bageri i Tullinge dras med förseningar med systerbageriet som skall öppnas vid Sjöstadsfabriken på Ekerö. Öppning var planerad till innan sommaren men de har ännu inte slagit upp dörrarna. Det lär inte dröja allt för lång tid innan de öppnar. Se deras Insta för senaste uppdateringar.

Fikanyheter publicerade den 26 juni kan du läsa här.

✶✶✶

Om Robbans bästa Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.