Fikatips: Bageri April

I april 2020 öppnade Kim Lund tillsammans med sin sambo Pär Martinsson bageri April i centrala Västerås. Ekologiska råvaror, närproducerat och att verka för minskat matsvinn är tre delar som prioriteras högt av Kim och Pär.

Kombinationen kock (Pär) och bagare (Kim) är en perfekt matchning vilket avspeglar sig i bland annat matiga och smakrika mackor. Pär har jobbat som kock i flera år utomlands och kan yrket utan och innan och Kim har en gedigen erfarenhet som bagare där hon 2016 vann tävlingen Årets bagare – svenska mästerskapen för professionella bagare. Hon har även varit med i bagarlandslaget och segrat i nordiska mästerskapen samt varit coach för juniorbagarlandslaget.

Det råder ingen tvekan om att bageri April tagit västeråsarna med storm då de vallfärdar till bageriet för att få sig en god fika. Bra hantverk och schyssta råvaror lönar sig.

Beskriv Bageri April för dem som aldrig besökt er.
– Jag uppfattar att både placeringen och lokalen ofta förvånar folk. Vi ligger mitt på Vasagatan i Västerås, det är stora fönster ut mot gatan och nästan fem meter i takhöjd. Det är inte det man är van vid när det kommer till småskaliga hantverksbagerier som framförallt jobbar med ekologiska råvaror.

Men vi skapade ett bageri som vi saknade. Vi bor själva på samma gata så platsen kändes självklar. Det är ljust och öppet med hälften av möblerna byggda av min pappa (som inte är snickare utan kock) eftersom vi lyckades tajma öppningen med att världen stängde ner i början av pandemin. Vi fick helt enkelt lösa det med små medel men det är jag glad för, det blev personligt och uppfyller syftet perfekt! Du sitter och fikar bland mjölsäckar för det du ser är det som är och vi behöver förvara dessa någonstans. Vi kanske är mer praktiska än mysiga men jag tycker det är trevligt att sitta och läsa på säcken vad som är i, var det är odlat och vem som har malt det.

Bageri April är byggt för att leva upp till sitt namn. Först kanske jag ska belysa att vi är just ett bageri, inte ett konditori, inte ett fik, vi bakar framförallt bullar och bröd, men vi har även sittplatser för att du som gäst ska känna dig välkommen, det är ditt bageri också, kom in, häng kvar ett tag! ”April” beskriver den andra delen av vårt koncept. På latin betyder det att ”marken öppnar sig och växter börjar gro” och det är mycket så vi jobbar. Efter säsonger och med naturen i fokus. Att inte förstöra den och jobba mot den, istället jobbar vi med den. I övrigt så vill vi fånga känslan av våren, den där glädjen man känner, pirret i kroppen, ljuset och energin!

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi vill nog säga att vi är ett rätt klassiskt bageri men det är nog inte så vi uppfattas. Vi har väldigt fokus på bröd, framförallt jäst på surdeg och bakade på lokala ekologiska spannmål utan tillsatser. Och på dom så gör vi också mackor. Vi älskar mackor och tycker dom förtjänar respekt, det är ett så optimalt mål mat som funkar hela dagen. Smidigt och nyttigt om man gör det rätt. Därför har vi valt att göra mackorna när kunden beställer för en maxad upplevelse, inte kylskåpskalla trötta frallor som har stått i timmar.

Övrigt i sortimentet så har vi satsat mycket på bullar, både klassikerna men även nytt och lite roligare som jag tycker ger bageriet en personlighet, de blir våra klassiker. Förutom bullarna så smyger det ibland in lite ”bagarkondis” som vi kallar det, enkla goda grejer. Det är alltid nygjort och meningen är att det ska ätas direkt.

Men, jag tycker absolut inte man får glömma bort drycken. Vi kör ljusrostat specialkaffe från våra favoritrostare och vilken sort vi kör varierar. Vi brygger vårat kaffe i en hipster vilket de som är lite nördiga vet vad det innebär. Det är en grym bryggare som man kan ställa in för att påverka vilka smaker som kommer fram vid bryggningen. Vi skummar även mjölk och gör andra kaffebaserade drycker om man hellre föredrar det.

Vi jobbar även på karman när det kommer till läsk, ekologiskt och lokalt är även där ett ledord. Vi tycker att naturligt smaksatt dryck gör sig mycket bättre till genuina bakverk.

.

Varför skall man fika hos er?
– Jag tycker du ska fika hos oss om du uppskattar hantverk. Vi jobbar i ett öppet bageri så du som kund kan se hela processen. Dessutom är alla som jobbar här bagare eller kockar vilket gör att du snabbt kan fördjupa dig i produkterna och processerna om du vill. Sedan är alltid samtliga bullar och bröd nybakade, ugnarna går hela dagarna så det har aldrig stått en längre tid. Vi respekterar dig som kund och tycker du förtjänar färska produkter.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Jag tycker det är svårt att rekommendera vad man ska fika hos oss eftersom sortimentet ofta varierar. Men jag tycker man ska ge ljusrost en genuin chans och så tycker jag man ska fråga i kassan vad vi rekommenderar för dagen. Men om det finns mariabollar eller morotskaka så är det ett självklart val!

På onsdagar kör vi något som vi kallar ”tant-fika”. Det är vår hyllning till klassikerna. Vad vi erbjuder varierar från vecka till vecka men det som genomsyrar alla produkterna är att vi gör det med bra råvaror, alltid från grunden och med hantverket i fokus. Det är ett sätt för oss som ändå är ett rätt ”modernt” bageri möjligheten att hålla kvar vid dessa bakverk. Det är ett sätt att inte låta traditionen bli mossig eller falla i glömska utan få ett uppsving och den respekt det förtjänar. Så har du vägarna förbi på en onsdag så tycker jag absolut du ska unna sig lite tant-fika!

Varmt välkomna hälsar Kim Lund och Pär Martinsson samt övriga bagare✿❀

.

Bageri April
Adress: Vasagatan 17, Västerås
Öppettider: Måndag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.