Fikatips: Olof Viktors

Olof Viktors är så mycket mer än ett prisat bageri och café. Det är en smakdestination bortom allfarvägarna. En fyrlängad gård mitt i den skånska myllan, fylld av hantverkstradition och nytänkande skaparglädje. Hantverket är den brungräddade tråden som löper genom hela verksamheten, den sprider sig som doften av nybakat bröd, från den glödande vedeldade stenugnen i bageriet, vidare ut i butiken, över den stenlagda gårdsplanen och in i caféet.

Vi har ett arv att förvalta. Det handlar inte bara om att vi befinner oss på en gammal gård från 1890 eller om att vi har blivit listade som landets bästa café. Ända sedan vi förvandlade gården i Glemminge till bageri, konditori och café år 2002 så har våra stolta bagare och skickliga konditorer förverkligat drömmen om att dagligen erbjuda exceptionella bakverk och bröd, bakade med hantverksmässiga traditioner och kärlek lika stor som den massiva ugnen i vårt bageri. Och det är vår uppgift att mata den kärleken lika ofta som vi matar våra surdegar, så att den fortsätter att jäsa sig större för varje dag.

Jan Hedh var en av dem som la grunden till Olof Viktors och hans kärlek till hantverket genomsyrar fortfarande varje deg som sätts här. Om man tillhör dem som älskar bröd och bakverk behöver Jan Hedh knappast någon vidare presentation. Han har mästarbrev inom både konditoryrket och bagaryrket, har fått mängder av priser och utmärkelser och är dessutom författare till ett helt gäng böcker som står på koksbokshyllan i många hem. Självklart finner du flera av dem även i vår väldoftande butik.

I vårt bageri bakar vi allt för hand och alltid från grunden. Somliga tycker nog att vi är lite mossiga här ute på leråkern som envisas med att elda vår stenugn med ved. Men det är verkligen en smaksak. Hantverkstraditionen sitter i väggarna såväl som i våra händer och dessutom känns det på smaken. Vi gör allt från grunden, utan halvfabrikat eller färdiga mjölmixer, som man gjorde förr. Det tar såklart längre tid, men vi vet att surdegens långsamma jäsprocess bidrar både till hälsosammare och smakrikare bröd. Det är sedan gammalt. Och lika självklart som att vi bara använder de bästa råvarorna och kavlar våra wienerbröd på riktigt smör. Däremot betyder det inte att vi inte är nyskapande när vi utvecklar smakkombinationer i våra vackra bakverk, men det syns ju rätt tydligt bara du kikar in i våra glasmontrar.

I vår butik på gården säljer vi våra hantverksmässiga fina produkter. Utbudet varierar efter säsong men du kan alltid vara säker på att vi väljer de bästa råvarorna till allt vi gör. Självklart kavlar vi våra wienerbröd med äkta smör och använder aldrig några halvfabrikat eller färdiga mjölmixer. Och så älskar vi lokalproducerat och att ha odlare och producenter inom räckhåll. Vår honung tillverkas av skånska bin på Söderslätt. Tomater och bär odlas här på Österlen. Rågen växer runt knuten, garanterat obesprutad med stråförkortningsmedel.

Hos oss får du en smakupplevelse – alla dagar i veckan, året om. Oavsett om du mumsar i dig en perfekt miniprinsessa, en fluffigt smörstinn croissant, sju sorters kakor eller någon av våra magiska mackor. Vi har hört rykten om att vi har ”landets moffigaste morotskaka”. Vi gissar att det kan ha att göra med att vi inte snålar med vår löjligt lena frosting men det kan också vara att den smaskiga kakan bakas av de bästa råvarorna och dessutom är stor nog att dela på två.

✿Varmt välkomna❀

Olof Viktors
Adress: Österlenvägen 86, Glemmingebro
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Onsdag-fredag 09.00-17.00. Lördag-söndag 08.00-17.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.