Kaffesurr – konstiga saker som folk har i sitt kaffe

När det kommer till kaffeprylar så finns det hur mycket som helst att välja på och antalet kaffemaskiner, kaffekvarnar och kaffetillbehör växer lavinartat. Antalet ”jag-vill-ha-prylar” verkar aldrig sina och jag får verkligen behärska mig för att inte köpa på mig för mycket när jag besöker en affär eller spanar in någon välsorterad sajt med kafferelaterade prylar.

När det kommer till kaffebönor så väljer jag alltid småskaliga rosterier runt om i landet och jag använder mig främst av en V60 dripper vid bryggning. Men det finns givetvis massor av andra bryggmetoder som sträcker sig från exempelvis chemex, aeropress, sifon/Don Pedro, perkulator och franskpress/presskanna till kapselmaskinen.

Anton Johansson har studerat mediekommunikation på Mittuniversitetet i Sundsvall och har bidragit med nedan text om kaffe.

Konstigaste sakerna som folk har i sitt kaffe

I Sverige dricker vi mängder av kaffe. Många vaknar upp trötta och tar en kopp av ren vana för att piggna till på morgonen. Men vore det inte kul att ändra lite på det vanliga, svarta kaffet som vi dricker dag ut och dag in? Av den åsikten är i alla fall vissa personer, som bestämde sig för att testa lite udda saker i sitt svarta guld. Oavsett om du bara är intresserad av en ny smak, eller kanske bara av att förbättra kaffeinkicken på morgonen, så kan du testa en av dessa märkliga saker som folk tenderar att ha i sitt kaffe.

Ägg

Vi rivstartar listan med någonting som antagligen inte kommer som en överraskning för alla svenskar. Traditionen att blanda äggvita med kaffebönor har sina rötter hos oss i Skandinavien, även om det nu också har spridit sig till andra länder. Från början var det känt under namnet kyrkokaffe, eftersom att man ofta bryggde stora mängder samtidigt förr i tiden, så räckte det också till att ta med till kyrkan på söndagar.

Att röra om äggvitan med kaffebönorna skulle göra kaffet mer klart och dessutom ge det en trevligare färg. Enligt källor så smakar det dock ungefär som någonting du skulle få i kyrkan för länge sen, alltså inte allt för inbjudande.

Smör

Trots att en klick smält smör i kaffet kan låta väldigt märkligt för en vanlig kaffedrickare, så anser många att detta är sättet för att maximera effekten av koffeinet i drycken. Entreprenören Dave Asprey har tjänar miljontals dollar på denna idé genom att starta ”Bulletproof Caffee” år 2009. Asprey hade tidigare rest runt i Asien för att få inspiration till nytt kaffe, när han i Tibet kom över ett speciellt te med smör, någonting som lokalbefolkningen hade druckit i århundraden.

Han tog med sig idén om smöret till USA och idag dricker över tre miljoner amerikaner i Los Angeles detta kaffe. Dave Asprey hävdar själv att kaffet fått honom att bli smartare och dessutom hjälpt honom att gå ner i vikt, eftersom kaffet ger honom extra energi. Kaffet är speciellt uppskattat i Silicon Valley samt bland idrottare, eftersom kaffe redan nu beskrivs som ett hjälpmedel inom sport.

Foto: Drew Coffman för Unsplash
Foto: Drew Coffman för Unsplash

Salt

Kanske har du någon gång blivit utsatt för det klassiska sprattet där en person som vill dig riktigt illa byter ut ditt socker mot salt, allt för att få se din reaktion när du smuttar på en kopp med vad som smakar som saltvatten. Antagligen är det ingenting som man vill återuppleva, men faktum är att i vissa länder tillsätter man gärna salt i kaffet för att ta bort den allt för söta smaken i exempelvis iskaffet, som blivit mycket populärt de senaste åren.

Denna tradition går långt tillbaka till den amerikanska flottan, där kaffet ofta blev väldigt dåligt och man fick ta till hjälpmedel för att piffa upp det lite. Det gav kaffet mer smak samtidigt som det återställer lite av det salt som dem förlorar genom svett efter deras långa och svettiga dagar ombord på fartygen.

Havre

Mycket möjligt den konstigaste ingrediensen på listan. Att blanda i havre i sitt kaffe kanske inte tillhör vanligheterna, men det förekommer absolut! Det känns nästan som om det vore mer förståeligt med gröt som smakar kaffe, än att faktiskt ha havre i kaffet. Idén väcktes då man ville göra kaffet till en hel frukost, snarare än att dricka det till den huvudsakliga frukosten. Sagt och gjort, man la havre i kaffet så att det skulle värmas upp och få en annorlunda smak, istället för att äta det som det är eller göra gröt som tar något längre tid.

Om du skulle vara sugen på att testa detta så är det vanligt att man har i lite kanel och socker i också. Detta kaffe dricks ofta av backpackers eller vandrare som inte har möjlighet att laga till en riktig frukost på vissa ställen. Men det är klart att det även går hem hos helt vanliga och galna människor också!

Kokosnötsolja

Att kaffe smakar kokos är ingenting som är kontroversiellt, snarare tvärt om. De stora kedjorna säljer ofta kaffe med kokossmak och ibland kan man även få små bitar av kokos i sin latte. Men att tillsätta själva oljan är en annan historia. Förutom att vara en vanlig ingrediens i skönhetsprodukter samt att du kan använda det i matlagning, så är kokosnötsolja någonting som både kan göra ditt kaffe godare och nyttigare.

Om det verkligen stämmer kan vi inte svara på, men det hävdar i alla fall experterna. En sked med oljan i ditt kaffe varje morgon ska bland annat förbättra ditt immunförsvar och kroppens ämnesomsättning. Dessutom ska den ge dig lite extra energi.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.