Fikatips: Berga skafferi

Berga gård har varit i familjen Schneiders ägo sedan 1964 men finns med på en karta från slutet av 1600 talet. Gården omfattar idag ca 270 ha åker och 170 ha skog, ytterligare 68 ha åker arrenderas. På Berga gård bedrivs växtodling och äggproduktion enligt KRAVs regler. Vi pressar även linolja och föder upp lamm.

Sedan 2003 har vi haft ekologisk äggproduktion på Berga. Vi har idag plats för 12.000 KRAV-höns. Hönorna får ekologiskt foder som vi tillverkar på gården. De har lite mer plats att röra sig på i hönshuset än konventionella höns. Hönshuset är inrett med ett voljärsystem där hönorna kan förflytta sig mellan olika våningar/nivåer för att äta, dricka, värpa, sova och sandbada. I hönshuset finns även ett gäng tuppar.

Största skillnaden för ekologiska hönor är förstås att de sommartid kan gå ut i hagen runt huset på maskjakt och bete. Tidig vår och sen höst då hönorna inte går ut på bete har de tillgång till skyddad utevistelse på veranda med sandbad. När hönorna går till slakt tar vi tillbaka en del och säljer frysta som kokhöns i äggboden. En del av äggen kan man köpa i vår äggbod men det mesta säljs via packeriet Alsbo Ägg i butiker i framförallt Örebroområdet.

På Berga finns ett 60-tal tackor som är korsning Texel-Finull-Dorper med tyngdpunkt på Texel. Tackorna betäcks under hösten och lammar i februari-mars. Under sommaren och hösten jobbar tackorna som landskapsvårdare på Spökkullen och hjälper oss att hålla gravkullarna från Järnåldern öppna. Lammen får dia i minst två månader och flyttar sedan till hagar med lite kraftigare gräs. Vi odlar allt vinterfoder på gården, framförallt gräs till ensilage, men de får även havre och linfrökaka när det närmar sig lamning. I juli brukar de äldsta lammen vara färdigväxta och de går därefter till slakt i omgångar under hösten.

På Berga har vi odlat och pressat lin sedan början av 90-talet. Claes Schneider är delägare och sköter pressbolaget NärkeLin AB som äger två oljepressar vilka står på Berga. Svenskt Linfrö köps in från lantbrukare och spannmålshandel. Vi pressar ca 400 ton linfrö per år och får ut ca 100 ton rå kallpressad linolja. Linoljan säljs till färgindustri och frökakan går till djurfoder.

Småskalig tillverkning av ljuvlig glass och riktig ostkaka som vi gör på våra egna Krav-ägg och Krav-mjölk från Frösvi gård. Glassen smaksätts med äkta råvaror efter fantasi och säsong. Ostkakan innehåller bara riktig mandel och är naturligt glutenfri. Det går bra att beställa både glass och ostkaka i större förpackningar till kalaset. Av äggvitorna blir det maränger i olika form. Allt finns att köpa i vår äggbod.

I kaféet finner du bland annat nygräddat bröd och bullar bakat på vårt Ölandsvete med lång jästid för extra god smak. Vi varierar utbudet så håll utkik på vårt Instagramkonto vad som erbjuds. Sittplatser finns både inomhus och utomhus.

✿Varmt välkomna hälsar Claes, Karolina och Lisa Schneider med personal✿

Berga skafferi
Adress: Berga gård, Fjugesta/Närke
Säsong: Öppet alla månader utom januari
Öppettider gårdsbutik och kafé: Torsdag-fredag 14.00-18.00. Lördag: 12.00-16.00. Under juni, juli och halva augusti har vi utökade öppettider
Hitta hit (vägbeskrivning här)
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.