Fikatips: Fosch Artisan Pâtisserie

Vi som äger och driver Fosch Artisan Pâtisserie heter Malin Eklund och Damien Foschiatti. Damien är konditor och kreativ chef, medan Malin är den du träffar i butiken och som står för att vår vision kommer vidare ut till dig som konsument. Vi har båda jobbat hela våra liv i branschen och älskar allt som är relaterat till mat, så som sötsaker och växtodling.

Damien kommer ifrån Voiron i Franska alperna och har en lång och bred bakgrund inom konditoryrket. Klassiskt utbildad i Frankrike, men har även jobbat på stjärnkrogar och konditorier i både Sverige, Norge, Australien och USA. När Damien kom till Sverige 2012 jobbade han för Henrik Nordström på Lux i Stockholm, och efter ett lärorikt år gick han vidare till att arbeta på Revent international. Som process technician hos Revent reste han under tre års tid jorden runt med deras ugnar som visades upp på mässor samt till intresserade kunder.

Dessa tre år har gjort ett stort intryck på den Damien du möter idag. Han har träffat, bakat och med egna ögon fått uppleva allt ifrån de stora industriella företagen i USA, till att en hel natt stå och tillverka handgjorda croissanter på ett mindre hantverksbageri i Taiwan. Damien har nu äntligen fått se sina drömmars dröm komma till liv med konditoriet i Stockholm.

Malin kommer ifrån en gammal lantbruksfamilj, uppväxt på mormor och morfars gård strax utanför Visby. Redan som liten flicka fick Malin vara med att ta hand om får, grisar, höns och ankor. Samt se hennes familj bedriva ett kravmärkt lantbruk med försäljning i deras gårdsbutik. Så att odla grönsaker och laga mat är något hon älskat sedan barnsben. Malin började sin karriär med att steka hamburgare och har sedan dess jobbat som servitör, hovmästare och restaurangchef i både Norge, Australien och Sverige.

Damien och Malin möttes i Norge, när båda arbetade för Pascal Dupuy i Oslo. Deras resa tillsammans tog dem världen runt och vägen ledde till slut till Stockholm, där Malin 2015 tog ut en kandidatexamen i molekylärbiologi på Stockholms universitet. De har under deras år tillsammans format idén bakom Fosch Artisan Pâtisserie, en idé som kommer direkt ifrån deras passion och kärlek till mat, bakning och dess råvaror.

Vi bakar dagligen frallor, croissanter, bullar, surdegslimpor och rågbröd. Självklart går det bra att beställa bröd ifall du vill försäkra dig om att få nybakat surdegsbröd till middagen. Hos oss finns det även ett stort utbud av kondisvaror, macarons och tårtor för avsmakning på plats eller avhämtning. Damien Foschiatti filosofi är att låta smakerna tala för sig – att alla smaker skall vara balanserade och att enkelheten får skina igenom.

I Sverige finns det många otroligt duktiga producenter och kvarnar som producerar mjöl i alla mjöliga olika sorter och skepnader. Vi använder endast svenskt ekologiskt mjöl och smör till våra croissanter, bröd och bakverk.

Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet genom att utnyttja hela råvaran. Exempelvis genom att återanvända salladsingredienser i våra soppor eller brunchrätter och att överblivna fruktfibrer ifrån rabarberpurén blir till dekorativt rabarberpulver.

Fosch har sedan de öppnade 2016 vunnit ett stort antal utmärkelser såsom Gulddraken Årets café (DN) 2018, Årets bästa café 2019/20 i White guide café. Vinnare av Svenska Gastronomipriset i kategorin ”Konditorernas konditori” 2017, 2018, 2019, 2021, 2022 (ett pris där 100 konditorer korar landets bästa konditori).

✿Varmt välkomna hälsar Malin och Damien med personal✿

Fosch Artisan Pâtisserie
Adress: Löjtnantsgatan 8 (all produktion sker härifrån). Filial: Birger Jarlsgatan 63. Stockholm
Säsong: Öppet året runt
Öppettider Löjtnantsgatan: Måndag-fredag: 07:30-18:00. Lördag: 08:00-17:00. Söndag: 09:00-17:00
Öppettider Birger Jarlsgatan: Tisdag-fredag: 07:30-18:00. Lördag: 08:00-17:00. Söndag: 09:00-17:00
Hitta till butiken på Löjtnantsgatan
Hitta till butiken på Birger Jarlsgatan
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.