Fikatips: Söderbergs bageri


I området kring telefonaktiebolaget LM Ericssons fabrik i Telefonplan uppfördes personalbostäder mellan åren 1939-1946 och i ett av husen fick Arne Söderberg driva ett bageri. Arne och hans hustru Inez bakade bröd och kaffebröd men framför allt tårtor till personalen på LM Ericsson. På den tiden firade man allt med en tårta som exempelvis namnsdagar, födelsedagar, dop och bröllop.

Arne sålde bageriet till sin kollega Lasse Wahlberg 1991 och han fortsatte att driva det i samma fina anda som sin läromästare. 2008 såldes bageriet till Mattias Wallmark som lärde kunderna kring Telefonplan att äta riktigt surdegsbröd.

2014 var det vår tur att förvalta detta fina kulturarv då vi tog över bageriet från Mattias. Vi bakar bröd med mer eller mindre surdeg i, tårtor till alla tillfällen utom bröllop och klassiska bakverk till kaffet. I butiken finns en hel del kvar av originalinredningen som exempelvis kassadisken, brödhyllan och kaffebrödsdisken samt fler charmiga små detaljer.


Vilka är då vi som driver Söderbergs bageri? Vi har haft en dröm sedan vi träffades 1989 att driva ett litet bageri tillsammans. Wofflan är nästan född i ett bageri eftersom hans föräldrar jobbade på Skansen, pappa i bageriet och mamma gräddade våfflor. När han bara var några veckor gammal blev han «döpt» i mjöl på bakbordet till nästa generations bagare. Det var starten till kärleken till yrket.

Föräldrarna hade under hans uppväxt ett litet kvartersbageri i Stureby, där han ofta hjälpte till. Valet till gymnasiet blev lätt! Bageri & Konditori vid Enskede Gårds Gymnasium med ett fint avgångsbetyg och gesällbrev. Wofflan har varit delägare i två bagerier tidigare, Brödleverantören i Solna och Blooms på St:Paulsgatan.

Till slut blev drömmen om ett eget ställe så stark och när vi hittade Söderbergs bageri så ramlade allt på plats! Exakt vad vi letat efter. Nu blev det Cattis tur att ge sig in i branschen. Efter att ha jobbat med försäljning i nästan hela sitt liv var det en härlig utmaning att få driva en egen butik.

I vårt standardsortiment hittar du bröd, kaffebröd, kondisbitar, tårtor och annat gott. Varje onsdag erbjuder vi ”onsdagsmunkar”, med olika fyllningar varje vecka. 100% växtbaserad.

I augusti 2015 köpte vi in en kafferost. Den är specialbyggd i USA och vi var bland de 5 första i världen att ha denna rost! Vi är väldigt stolta att kunna erbjuda ett 100% ekologist kaffe, nyrostat hos oss. Njut av gott kaffe hos oss eller hemma. Vi har nyrostade bönor och en fin kvarn om du behöver hjälp med malning.

✿Varmt välkomna hälsar Wofflan och Cattis med personal✿

Söderbergs bageri
Adress: Cedergrensvägen 55, Telefonplan/Stockholm
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-fredag 07:00-18:00. Lördag 08:00-15:00. Söndag 09:00-15:00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.