Fikatips: Bröd & Malt

Nääs Fabriker är ett fabriksområde byggt 1833 vars byggnader idag är ett stycke kulturhistoria som inrymmer restaurang, butiker, hotell, hantverkare och ett surdegsbageri med tillhörande mikrobryggeri.

I april 2021 slog Bröd & Malt upp dörrarna till det kombinerade bageriet och ölbryggeriet och det är Jonatan Altvall som är bagarchef och som tidigare jobbade på surdegsbageriet Alvar & Ivar i Göteborg.

Vilka synergier finns det då mellan bröd och öl? Jo, överblivet bröd används för att brygga öl och när man brygger öl får man en hel del restprodukt, drav, som är en skållning av vete och korn och alldeles utmärkt som råvara att baka bröd på. Ett cirkulärt koncept som höjer smakerna och dessutom ett utmärkt sätt att ta tillvara restprodukter och jobba mer hållbart.

Besök även Bröd & Malts alldeles egna Tap Room där du kan smaka och jämföra lager, IPA, Ale och andra sorter. Framöver planeras det även för produktion av must och cider.

Beskriv Bröd & Malt för dem som aldrig besökt er.
– Bröd & Malt är ett hantverksbageri och mikrobryggeri i symbios. Vi tar vara på varandras restprodukter vilket inspirerar arbetet och höjer smakerna. Överblivna bröd kokas tillsammans med malten och malten används i sin tur i våra bröd. Ett eget kretslopp helt enkelt.

Vi förser hotellet, restaurangen och vårt kafé med bröd, bullar och öl och vi har även en butiksdel med självbetjäning där alla kan ta del av våra produkter. Fördelen med självbetjäningen är längre öppettider och lägre priser. Bageriet är öppet tisdag till söndag och under sommaren alla dagar i veckan.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi sätter råvaran i fokus och försöker förädla den på bästa sätt. Vi jobbar med ekologiskt och närproducerat mjöl utan tillsatser. Dessutom använder vi till stora delar kulturspannmål vilket är bättre för både magen och miljön. Nästan alla bröd bakas på surdeg och kalljäser över natten. Bröden är saftiga och har lång hållbarhet.

Vi har alltid kanel- och kardemummabullar men även andra bullar efter säsong. Kakor, vår egna müsli, skorpor mm.

.

Varför skall man fika hos er?
– Stanna upp för en stund och njut av något av våra goda bakverk i en unik bruksmiljö med vackra industrilokaler från det tidigare Bomullsspinneriet från tidigt 1800-tal som skapade platsen.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Sesambrödet har snabbt blivit en favorit hos många. Det är ett luftigt bröd på ölandsvete med rostade sesamfrön. Vi har en egen kvarn i bageriet och fullkornsmjölet maler vi färskt varje dag.

Vaniljbullen tar också slut varje gång den finns. En briochebulle fylld med vaniljkräm. Syndigt god!

Varmt välkomna hälsar Jonatan Altvall med personal✿❀

.

Bröd & Malt
Adress: Spinnerivägen 1, Tollered (Nääs fabriker hotell & restaurang)
Öppettider: Tisdag-söndag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.