Den ideella konsumentföreningen Äkta Vara som driver frågor om ärligare mat och bättre matkvalitet, presenterade idag antipriset Årets Matbluff. De som kammade hem det mindre åtråvärda priset är Järna glass och Alvestaglass. Båda fick 7 793 av de totalt 24 352 avlagda rösterna från allmänheten.
– Det är uppenbarligen många konsumenter som har känt sig lurade av dessa. De tror att de har köpt en lokal- eller i alla fall svensktillverkad glass, men i själva verket har tillverkningen visat sig vara utlagd på fabriker ute i Europa, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare och medgrundare Björn Bernhardson resultatet. Båda glassmärkena började en gång som små och lokala tillverkare, Järnaglass i Södermanland och Alvestaglass i Småland.
Numera ägs de av livsmedelskoncernen Lohilo Foods AB, som fram till för ett par år sedan tillverkade produkterna i en egen fabrik i Växjö. Men den lade man ned och lade i stället ut produktionen på andra tillverkare, först en i Sverige, sedan en i Litauen innan tillverkningen till slut hamnade i Nederländerna.
– Har man ett ortsnamn eller något som anknyter till ett visst ursprung i namnet, så har man också ett större ansvar för hur det uppfattas av konsumenten, säger Björn Bernhardson.
Richard Hertvig, vd på Lohilo (ägare av Järnaglass och Alvestaglass) säger till SvT att de inte valt att byta namn på glassarna bara för att produktionen flyttat till ett annat land. På kommentaren om det är okey att skriva ”genuint glasshantverk” på förpackningarna när mjölk bytts ut mot skummjölk och pulver svarar Richard.
– Skummjölkspulver är ju frystorkad mjölk, blandar du det med vatten så blir det mjölk. Det är inte en kvalitetsförsämring. Det är vad jag tycker.
Här kan du se ett inslag från grundaren av Järnaglass, Henrik Cevert, och hur han reagerar på vad som hänt med hans gamla hjärtebarn (Henrik sålde Järnaglass för många år sedan). Järna är ett område starkt förknippad med ekologiska och biodynamiska odlingar och mathantverkare som använder schyssta råvaror. Några exempel är Saltå Kvarn med butik och kafé, Skilleby trädgård, Skäve kafé, restaurang VildVux Skillebyholm, Järna bageri, Åsgatan 2 kaffebar, Nibble handelsträdgård, KulturMat restaurang & kafé.
När det kommer till Alvestaglass så skriver de följande kommentar på Instagram.
– Vi är tacksamma att Äkta Vara finns och gör detta viktiga arbete som bidrar till förbättring för kunder och nyttig feedback för oss livsmedelsproducenter. På grund av konkurs i glassfabriken på hemmaplan har vi tillfälligt tvingats flytta produktionen av Alvestaglass och Järnaglass till Nederländerna. Under 2024 lyckades vi hitta en lösning för att flytta hem produktionen så att vi nu successivt börjar producera hemma i Sverige igen från och med april. Vi har alltid värnat om svensk produktion och är nu väldigt glada att vi lyckats lösa det igen. Vi är verkligen ledsna om konsumenter känts sig lurade, det har aldrig varit vår intension och vi har jobbat hårt för att åter producera i Sverige igen så snart vi kunnat. Vi borde ha kommunicerat denna tillfälliga flytt tydligare med en förklaring till den märkning vi gjort på förpackningar och hemsida. En lärdom jag hoppas fler än vi tar med sig för att fortsätta värna om förtroendet mellan konsument och producent.

Bland kommentarerna på sociala medier råder delade meningar om årets antipris-vinnare då en del menar att priset borde fokusera på fusk på ingredienser och inte på vilseledande marknadsföring. Eller som någon ironiskt skrev ”nästan som melodifestivalen, det här är ju ”fel låt vann”!
Fusk med ingredienser är dessvärre inte ovanligt och i takt med att Äkta Vara och antipriset Årets Matbluff får en ökad kännedom bland allmänheten (Årets Matbluff med nominering och omröstning startade 2015) så ökar även antalet nomineringar år för år. Nu slog man rekord med inte mindre än 405 stycken nomineringar.
Bland de fem finalisterna finns Gevalias kaffe där man verkligen kan säga att de satte ord på krympflation dvs att istället för att höja priset så minskar man på innehållet i förpackningarna – utan att sänka priset! Snacka om lurendrejeri!
Så är lyder Äkta Varas motivering till att Gevalia blev en av finalisterna.
Krympflationen fortsätter
Vilket kaffe är egentligen billigast? Förr packades nästan allt kaffe i halvkilosförpackningar. Men i takt med att matpriserna har ökat har flera kaffetillverkare dragit ner storleken till 450 gram. Syftet är förstås att kunden inte ska märka detta och därför välja det storleksminskade paketet. Gevalia har dock gått ett steg längre och minskade för några år sedan mängden med ytterligare 25 gram på sina dyrare sorter. Den nya storleken motsvarar 3-4 koppar mindre kaffe per paket. Storleksförändringen är förstås inget som företaget skyltar med, snarare motsatsen. Det är i flera fall svårt att se någon storleksskillnad mellan 425- och 450-gramspaketen och vikten framgår endast på baksidan av förpackningen.
Gevalias varumärke har verkligen åkt på en törn de senaste åren. De var ohotad etta i omsättning på kaffe i Sverige under många år men konflikten med Ica och att moderbolaget Jacobs Douwe Egberts fortsatt bedriver verksamhet i Ryssland tros ha påverkat resultatet negativt. I april 2023 valde Ica att plocka bort flera av Gevalias produkter från sina hyllor då Ica ansåg att smärtgränsen var nådd för hur mycket Gevalia kunde höja priserna.
Att Gevalia även tidigt började med krympflation har skapat irritation bland konsumenterna och det har sannolikt bidragit till att varumärkets trovärdighet störtdykt och att omsättningen sjunkit kraftigt. Ett flertal av mina vänner och bekanta har övergett Gevalia för andra leverantörer och det är säkerligen många hushåll runt om i landet som övergett Gevalia. Mot den bakgrunden så blev jag inte överraskad över att Gevalia dammat av sin ”När du får oväntat besök”. I början på 1990-talet visade Gevalia tv-reklam, bioreklam och kreativa reklam på Stureplan som blev ikoniska. Under 2024 har man åter börjat köra tv-reklam med ”När du får oväntat besök”, allt för att bygga förtroende, skapa tillit och bygga varumärke och därmed försöka ta tillbaka förlorade marknadsandelar.
Tidigare Matbluffare (klicka på aktuell länk för mer info)
2023: Coop kalvfond
2022: GB Big Pack
2021: Arlas ekologiska mjölk
2020: Pop! Bakery:s smördeg
2019: Alpro Cuisine soya vispbar
2018: Lätta Original
2017: Polaricas kronhjortskav
2016: Lallerstedts tryffelbearnaise
2015: Valios laktosfria produkter
När det kommer till krympflation så har jag tidigare skrivit ett inlägg om det här på bloggen som du kan läsa här.

✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar