Fikatips: Bröt surdegsbageri & pizza

2012 avslutades tillverkningen av textilier i Uddebo väveri efter drygt 100 framgångsrika år med produktion av kvalitetstyger. Sedan 2016 är Väveriet är en del av den lokala utvecklingen i Uddebo och en större rörelse mot omställning till mer hållbara sätt att leva där klimatförändringarna tas på allvar och påverkar.

Här finns nyfikenhet och vana att göra tillsammans och utrymme för den egna platsen, idéer och skapande. Väveriet är en plats att testa, kombinera och utveckla kunskap – om ny teknik, traditionella hantverk, återbruk, arbetssätt, samskapande, konst och form.

Idag verkar ett tjugotal aktörer i Väveriet där bageriet är hjärtat i huset och en plats för både mat och möten. 


I September 2020 slogs portarna upp för bageriet efter en omfattande renovering av lokal där bland annat nya rör satts in i skorstenen, ny ugn kopplats på och ett gäng glada bagare anlitats. Vi på Bröt tror på kraften i mötet och mångfalden. Här samlas vi kring det vi gör och äter tillsammans. Vår förhoppning är att bageriet skall fungera som en mötesplats i denna dynamiska by, både för oss som bor här och för dig som vill lära känna oss. Bröt och bröd till alla.

Allt vårt bröd är bakat på surdeg på ett hantverksmässigt sätt med ekologiska råvaror. Vi gillar att arbeta med surdeg och långsamma jäsprocesser för att det ger smakrikt, hälsosamt och mättande bröd. Saker som får ta sin tid blir gött.

Vi använder huvudsakligen kulturspannmål. Det är ett sätt att bidra till mångfalden på de svenska åkrarna. Kulturspannmål (exempelvis halländskt lantvete från Limabacka kvarn) har också generellt högre näringsvärden och mer smak än moderna spannmålssorter, och det lämpar sig väl för ekologisk odling.

Förutom bröd kan du köpa hela tårtor från vårt sortiment. Förbeställ då gärna. I butiken finns också marmelader, choklad och lokala produkter efter säsong till försäljning. På fredagar och lördagar erbjuder vi ofta lunch med soppa och nybakt bröd.

Bröt har också en vedeldad napolitansk pizzaugn. Vi bakar pizza på fredagar och sommartid även på lördagar! Pizzameny och bokningar hittar du här.

✿Varmt välkomna❀

Bröt surdegsbageri & pizza
Adress: Väveriet, Kilavägen 11, Uddebo/Västergötland
Säsong: Öppet alla månader utom januari och lite semester i juli
Öppettider: Fredagar-lördagar 12.00-17.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.