Fikatips: Elsa Andersons konditori

Att tillverka och till saluhålla tårtor, pastejer och bakelser, nämns i den första kungliga förordningen av 1834-års lag som tillåten verksamhet för välfrejdade kvinnor. Det tog Elsa Anderson fasta på, och första dagskassan den 7 maj 1916 var på 75 kronor och 22 öre.

Elsa Andersons är idag ett svenskt kulturhistoriskt konditori i Norberg, Västmanland – en populär och omtyckt institution där Elsas ande fortfarande vakar över det anrika kondiset.

Elsa Andersons konditori tilldelades 1998 diplom från Gastronomiska Akademin, med motiveringen: ”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition.” Konditoriet drivs idag av Kristina Leijonhufvud och Jessica Bornström.

Beskriv Elsa Andersons konditori för dem som aldrig besökt er.
– Ett anrikt och mysigt konditori som startades 7 maj 1916 av en kvinna som hette Elsa Anderson. Konditoriet passar perfekt för dig som önskar traditionella bakverk från din ungdom, men också för dig som önskar nya smakupplevelser.

Hur ser ert sortiment ut?

– Våra utbildade konditorer bakar sju dagar i veckan året om. Vi har allt från bakelser till lättare luncher.

.

Varför skall man fika hos er?
– Har man aldrig varit på Elsas är det bara ett måste att prova våra specialiteter som är Mandelring och Tangobakelsen. Tangobakelsen har varit vår specialitet sedan 20-talet. En gräddbakelse med mandelmassabotten, grädde, vaniljkräm och krossad ananas. Sedan har vi Mandelringen som är en av våra storsäljare. Det är en mördegskaka med vaniljkräm doppad i glasyr och rostade mandlar. En god fika i kombination med den vackra miljön som finns i detta hus.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Jag nämnde tidigare våra specialiteter Mandelring och Tangobakelse som man bara inte får missa om man besöker Elsas. Jag skulle också vilja rekommendera två av våra storsäljare. Räksmörgås med handskalade räkor och nybakt bröd, samt Gammaldags Napoleonbakelse.  

Varmt välkomna hälsar delägaren Jessica Bornström med personal✿❀

.

Elsa Andersons konditori
Adress: Fagerstavägen 1, Norberg
Öppettider: Måndag-söndag (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram/hemsida)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.