Mellan 2014 och 2016 anordnade jag semmeltester och kanelbulletester, där jag under tre år provsmakade 45 semlor och 51 kanelbullar från lika många bagerier och konditorier i Stockholmstrakten.
Än idag får jag höra om dessa tester, särskilt från branschföreträdare som säger att det var det mest grundliga och professionella tester som genomförts. På den tiden var det främst tidskrifter som genomförde tester och de var dessvärre ofta bristfälliga och begränsade sig till bagerier i citykärnan. Till slut tröttnade jag och bestämde mig för att ta saken i egna händer – med värdefull hjälp från min fru Annie, som ofta agerade smakdomare.
Varje förmiddag köpte jag semlor från två olika bagerier vid ungefär samma tidpunkt. Syftet var att testa semlornas kvalitet, detta oavsett dag för inköpet. Ett bageri eller konditori tar alltid samma pris för en semla, men under åren noterade Annie och jag att kvaliteten ibland sjönk, särskilt på helger – och då främst på söndagar. Dessutom blev semlorna generellt sämre ju senare på dagen de inhandlades.
Testet inleddes varje dag på eftermiddagen vid samma tidpunkt. Först vägde jag den aktuella semlan, sedan fotograferade jag den i sin helhet innan jag delade den för att tydligt visa även inkråmet. Därefter började jag – och oftast även Annie – att provsmaka semlan och ge den poäng.
BETYGSSKALA
– Mästerverk
– Förträfflig
– Utmärkt
– Bra
– Godkänd
– Underkänd
Efter att ha provsmakat 45 semlor gick vi igenom vår bruttolista för att se vilka bagerier som fått mellan 3 till 5 stjärnor. Dessa testades om via nya inköp. När vi endast hade semlor med betygen 4,5 till 5, genomfördes ännu ett inköp och test. Därefter sammanställde vi en slutlig ranking från 5 till 1 stjärna, med en skriftlig bedömning för varje semla.

Många bagerier och konditorier börjar sälja semlor den 2 januari och jag började min jakt på semlor några dagar efter det. Fettisdagen infaller olika år för år, vilket gör att vissa år fick jag ganska gott om tid att äta mig igenom alla semlor, andra år blev det väldigt tajt.
2014 inföll Fettisdagen den 4 mars, vilket var bra för det gav mig cirka 8 veckor på mig (vecka 2-9) att testa semlor.
2015 var en rysare då Fettisdagen inföll redan 17 februari. Det innebar 6 veckor (vecka 2-7) att testa semlor.
2016 blev ännu ett tajt år för att testa semlor för mig då Fettisdagen inföll 9 februari, vilket gav mig fjuttiga 5 veckor (vecka 1-5) att testa semlor.
I genomsnitt åt jag mellan 103-110 semlor under testperioden. Jepp, jag blev en go’ och glad gubbe😉Annie tog en tugga, ibland två – jag åt upp resten. Vi slängde aldrig en semla, inte ens de som knappt var ätbara.
Att genomföra semmeltester är en utmaning, inte bara för att smakpreferenser varierar, utan också för att kvaliteten på en semla från samma bageri eller konditori kan skifta från dag till dag. Skillnaderna kunde vara betydande beroende på vilken bagare som bakat semlan och vilken dag den inhandlades – särskilt söndagar var en utmaning på den tiden. Även om alla utgår från samma recept, går det inte att undvika att resultatet påverkas av vem som står bakom bakningen. Annie och jag förespråkade därför bättre kvalitetssäkring, eftersom vi konsumenter fick betala samma pris oavsett om det var en skicklig stjärnbagare eller en praktikant som bakat semlorna. Testerna var helt enkelt en konsumentupplysning med bedömning, pris och annan nödvändig information.
Jag inhandlade samtliga semlor själv, semlorna budades således inte till oss (vilket i och för sig hade sparat oss massor av tid och pengar) utan jag dök upp oanmäld. Samtliga semlor inhandlades mellan klockan 11.00-13.00 och inga semlor testades efter 17.00. Testet genomfördes på vår fritid och var ej sponsor finansierad.
Kriterierna var smak, konsistens och utseende. Service var inte ett kriterium, däremot omnämndes bättre/sämre bemötande i fritext, dock utan att påverka slutbetyget. Pris var ej heller ett kriterium.
Vårt test var naturligtvis inget facit, utan snarare en vägledning till vilka semlor vi ansåg hålla hög standard. Faktum är att ju fler semlor man provar, desto bättre jämförelseunderlag får man, vilket gör det lättare att bilda sig en uppfattning och göra en rättvis bedömning.
Glada bagare från Dessert & Choklad Stockholm (numera bageriet BAK) som vann mitt test 2014, 2015 och 2016. Deras mandelmassa, gjord på spanska mandlar, blev en riktig smaksensation och satte tonen för den trend vi ser idag – semlor med Valenciamandlar i fyllningen. De var även först med spritsade a la minute” dvs semlan sattes ihop direkt på plats.
Vinnarsemlan 2016 – Dessert & Choklad Stockholm
Stans bästa semlan finner du på Lilla Essingen. Dessert & Choklad Stockholm håller en hög och jämn nivå på sina semlor och det är ingen tillfällighet att de stått som segrare de senaste tre åren, de är helt enkelt bäst. I vanlig ordning tillämpas upplägget ”spritsade a la minute”, vilket innebär att när kunden kommer och beställer en semla så går personalen in i bageriet och gör i ordning den, färskare kan det knappast bli. Den enda nackdelen jag kan komma på med detta upplägg är att betjäningen kan ta tid då det är samma personal som välkomnar dig som kund som sedan gör i ordning semlan.
Dock tycker jag att det är värt att vänta på en så god semla. Semlan är inte så jättestor men har en snygg form med vacker symmetri. Bra och porös bulle med mycket smak av kardemumma. Snyggt spritsad grädde med djupa vallar. Mandelmassan består av en katalansk mandelmassa med småbitar i och vid vårt första test var den allt för söt och det knastrade rejält i tänderna vid varje tugga (generellt brukar det vara 50 socker/50 mandelmassa) men vid omtestet så var ordningen återställd.
Ordspråket säger, en gång är ingen gång, två gånger är en vana, tre gånger en tradition! Ted Johansson, Conrad Tysén med personal, ni är grymt bra och värdiga vinnare.
KORT & GOTT 2016 (jäkligt kul att läsa idag 2025😊)
► Dyraste semlan – 45 kr, R.C. Chocolat (Arlanda flygplats)
► Billigaste semlan – 27 kr, Nybergs Hembageri & Konditori
► Tyngsta semlan – 195 gram, Riddarbageriet
► Lättaste semlan – 100 gram, Chokladfabriken
► Snittvikten för en semla i Stockholm – 143 gram
► Snittpriset för en semla i Stockholm – 34 kr (idag 2025, 58-59kr)
► Bästa skyltning – Gunnarssons Specialkonditori
► Snyggaste förpackning – Vete-Katten, snygg vit kartong med ripsband, vilket ger en exklusiv känsla
► Började sälja semlor sent – Green Rabbit och Du Bon Pain började sälja semlor den 2 februari
► Årets PR – Haga Tårtcompani & Bageri som varje måndag tagit fram en ny innovativ semla
► Årets juvel – Magnus Johanssons guldsemla med 18 karats bladguld. Avnjuts bäst med ett glas champagne
► Prisökning – 40-kronors vallen är sprängd och vi konsumenter lär få vänja oss vid att semlor för +40 kronor snart är mer regel än undantag i Stockholm. På listan är det 14 stycken bagerier/konditorier som tar 40 kr (eller mer) för sin klassiska semla (2015 var det endast tre stycken som tog 40 kr eller mer).

Under de senaste två åren har det varit en debatt kring semmeltesterna, där flera bageri- och konditorieägare runt om i landet har protesterat. De menar att testerna kan få negativa konsekvenser för dem som får dåliga betyg eller inte alls inkluderas i testerna, särskilt i mindre städer och orter. Semmelperioden är avgörande för intäkterna, och om ett bageri får ett dåligt betyg kan det påverka försäljningen avsevärt. Läs mitt inlägg Semmeltester – på gott och ont.
Jag får med jämna mellanrum frågan om jag inte kan återuppta semmeltestet men det hade varit svårt att genomföra liknande upplägg idag. Dels är jag några år äldre så min kropp hade säkerligen fått en smärre chock av att smälla i mig 100 semlor på några veckor, dels hade jag fått tömma bankkontot då priset på semlor skenat. Tiden är en annan faktor, det tog galet mycket tid i anspråk med att inhandla semlor runt om i Stockholm, fota, smaka och bedöma, skriva omdöme och redigera foton. För att göra allt detta så behöver man likt mig vara en nörd – men även nördar har sina begränsningar🤔
I år så fick jag ett mindre ryck och tog kontakt med Mia Öhrn och frågade om hon ville smaka några semlor tillsammans med mig. Det var inget test, utan en smakprovning och en rekommendation av utvalda bagerier. Mia bjöd in Carla Antonia von Hofsten och även Martin Johansson aka Pain de Martin. Tyvärr var Martin tvungen att avboka samma dag som provsmakningen skulle genomföras, då han som lärare behövde ersätta en sjuk kollega. Vi hade en helt fantastiskt dag tillsammans och det var en fröjd att smaka så många gosa semlor. Inlägget kan du läsa här.
Ovan foton är från semmeltesterna 2014-2016.
Oavsett var någonstans du inhandlar dina semlor, älska dem, vårda dem ömt och ät upp dem med kärlek♥️
✶✶✶
Var i landet äts det mest semlor?
Fettisdagen – en dag att älska
Tössebageriet laddar upp inför Fettisdagen
Var finns Stockholms godaste semlor?
Adolf Fredrik – kungen med smak för semlor
Stockholms mest utsökta semlor
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar