I Stockholm finns det en uppsjö med bra bagerier och konditorier som erbjuder goda semlor och med detta inlägg vill jag dela med mig av ett gäng riktigt schyssta ställen som garanterat kommer stilla ditt semmelbegär!
Stockholms godaste semlor är inget test med ranking och poäng – det är en rekommendation från utvalda smakbedömare som beskriver utseende, smak och konsistens. Syftet är att dela med oss av våra intryck och ge en liten guide över goda semlor på några av våra favorit bagerier där även övriga bakverk håller mycket hög kvalité. Kort och gott, en konsumentinformation från vår sida😊
Självklart finns det massor av andra grymt bra bagerier och konditorier runt om i Stockholm – du väljer självklart ditt favoritställe! Det viktigaste är att du stödjer ditt lokala bageri/konditori♥️
Vi som haft nöjet att avsmaka semlor är Mia Öhrn, konditor och matskribent, Carla Antonia von Hofsten, vinnare av Hela Sverige Bakar 2023 och Robert Kwok, fikabloggare på Robbans bästa.
Dagen började med att vi hämtade upp semlor från 10 olika bagerier och konditorier, vilket tog ett par timmar (2 semlor hämtades från varje bageri). Dagen till ära snöade det ymnigt på förmiddagen, vilket gjorde att vi fick vara extra varsamma när vi bar omkring på semlorna. Dessutom var vi tvungna att vara försiktiga i kollektivtrafiken så att inte medtrafikanter råkade knuffa till någon av kassarna.
Semlorna packades försiktigt upp hemma hos Mia och vi började med att fotografera samtliga semlor. Först fotade vi dem i sin helhet för att därefter dela dem så att även inkråmet i varje semla blev synlig vid fotografering. När fotosejouren var klar så dukade vi upp samtliga semlor och Mia hade förberett blanketter, servetter, bestick och vatten. Sedan blev det lite mer fotografering och efter det var det bara att sätta igång med avsmakningen.
Vid en avsmakning gäller det att ha lite rutin så att man inte går ut för hårt, det vill säga att inte äta för stora bitar från början för att då riskera att vara proppmätt när de sista semlorna ska avsmakas! Carla, Mia och jag smakade 10 semlor, inte en gång utan flera gånger. Bulle, grädde och mandelmassa nagelskådades och dissekerades och likt arkeologer vred, vände och synade vi varje bit försiktigt och kärleksfullt. Det gäller ändå att ha respekt för hantverket😉
Vi vill passa på att tacka alla underbara bagare och konditorer som varje dag bidrar till att vi konsumenter kan avnjuta goda bakverk och bröd – utan er skulle livets goda inte vara sött och vackert♥️
Nedan omdömen i bokstavsordning.
BERGSTRANDS BAGERI
Omdöme: På Frejgatan vid Odenplan ligger Bergstrands bageri – ett hantverksbageri med både hjärta och själ. Deras semlor är gedigna och riktiga tungviktare på 220 gram, vilket innebär mycket kärlek för pengarna. Bullen är bakad på öländskt lantvete från Saltå Kvarn och vetemjöl från Warbro Kvarn. Den är något blek i färgen men har en fin och tydlig smak av kardemumma. God smak på grädden från Grådö mejeri. Semlans hjärta utgörs av en smakrik mandelmassa gjord på rostade Valenciamandlar, där hela mandelbitar har adderats för extra crunch. En gedigen och välsmakande semla med bra proportioner, helt klart värd att njuta av.
Vikt: 220 gram
Pris: 58 kr
Adress: Frejgatan 46a
Närmaste t-bana: Odenplan
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Facebook
Instagram
BULLAR & BRÖD STENUGNSBAGERI
Omdöme: Ett par bullkast från Tekniska högskolans t-bana ligger Bullar & Bröd som i vanlig ordning levererar semlor av högsta klass. Semlans lock är högt och stort, vilket gläder alla semmelälskare som använder locket för att sleva upp grädden. En vacker semla som har en bra bulle, dock hade vi gärna önskat lite mer kardemummasmak. Rikligt med grädde som är bra vispad, len och smakrik. Fyllningen med Valenciamandel är riktigt god, med en lätt eftersmak av bittermandel. Smakjuryn anser att Bullar & Bröd levererar en stilig, god och välbalanserad semla som står rakryggad med attityd – kom och ät mig!
Vikt: 180 gram
Pris: 59 kr
Adress: Valhallavägen 65
Närmaste t-bana: Tekniska högskolan
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Facebook
Instagram
ENSKEDEPARKENS BAGERI
Omdöme: Parken på landet i stan – ja, där har du beskrivningen av det röda lilla torpet från 1700-talet vid Enskede gård. Semlan är en skönhet att vila ögonen på där den majestätiskt utstrålar pondus och självförtroende. ”Parken” är en av pionjärerna i landet med rostade spanska mandlar i semlan då man redan 2015 beslöt sig för att förnya den klassiska semlan. Semlan kännetecknas av den speciella spritsningen de valt och som ger den dess karaktär. Grädden är välvispad och god. Bullen är lagom luftig med god smak. De mörkrostade Valenciamandlarna avger en behaglig smak som dröjer sig kvar. Smakerna gifter sig fint med varandra och det är riktigt bra balans mellan ingredienserna. Sammanfattningsvis en riktigt god semla du absolut inte får missa.
Vikt: 194 gram
Pris: 59 kr
Adress: Enskede gårdsväg 3-5
Närmaste t-bana: Enskede gård (eller tvärbana till Linde)
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier
Facebook
Instagram
LILLEBRORS BAGERI
Omdöme: Lillebrors bageri på Rörstrandsgatan är det lilla gemytliga hantverksbageriet som är lätt att tycka om. Utbudet är smalt men håller högsta klass – vilket även semlorna gör. Lillebrors var ett av de första bagerierna att introducera saltrostade mandlar i sina semlor och att inkludera hela eller delade mandelbitar i fyllningen, vilket de gör än idag. Fyllningen är välbalanserad och jämnt fördelad, med lagom rostade mandlar och rikligt med luftigt vispad grädde. Bullens lock är runt och ganska tunt. Smakjuryn hade dock önskat lite mer kardemumma i bullen. Sammantaget är Lillebrors semla en riktig WOW-upplevelse – en semla att älska helt enkelt!
Vikt: 150 gram
Pris: 58 kr
Adress: Rörstrandsgatan 10
Närmaste t-bana: Sankt Eriksplan
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Instagram
LUNDBERGS KONDITORI
Omdöme: I stadsdelen Gröndal ligger populära Lundbergs, ett klassiskt konditori med välbevarad 40-tals miljö där du alltid hittar bakverk, bröd och glass i absoluta toppklass. Semlans utseende, form och smak är klassisk till de konservativas glädje. Bullen skulle må bra av att ha lite mer smak, den är lite identitetslös i dagsläget. Grädden däremot är fluffig och fin, riktigt bra. Fyllningen är på klassisk mandelmassa med lite rostad mandel i och välsmakande. Lundbergs semla är den klassiska semlan som vi tidigare varit vana vid att äta, med slät mandelmassa och utan gigantiska saltrostade mandelbitar. En god semla av hög kvalité som får den traditionsbundna semmelälskaren att jubla.
Vikt: 176 gram
Pris: 57 kr
Adress: Sjöbjörnsvägen 2, Gröndal
Närmaste t-bana: Liljeholmen (tvärbana till Gröndal)
Hitta hit
Info: Lundbergs har även butik/kafé i Älvsjö på Kabelverksgatan 25
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Facebook
Instagram
PARK BAGERI & KONDITORI
Omdöme: I Äppelviken i Bromma ligger mysiga Park med anor från 1924. Här samsas bakverk och bröd av högsta klass och det gäller även den klassiska semlan. Smakjuryn är rörande överens om att semlans utseende är tilltalande och säkerligen svår att motstå där den står i butikens monter och ser så där lagom mallig och modellsnygg ut. Proportionerna mellan bulle, grädde och mandelmassa är perfekt. Bullen är god och har ett vackert lock. Grädden – från Solmarka gård och Roslagens mejeri – gifter sig bra med resten, dock kanske lite väl hårt vispad. Mandelmassan är söt, mandlarna hårt rostade. Summa summarum, en god och stilfull semla gjord för den sanna finsmakaren.
Vikt: 192 gram
Pris: 58 kr
Adress: Västerled 4, Äppelviken/Bromma
Närmaste t-bana: Alvik (Nockebybanan till Alléparken)
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Facebook
Instagram
RITORNO BAGERI & KONDITORI
Omdöme: Ritorno har förgyllt Vasastan ända sedan 1959 då den första koppen kaffe avnjöts på Odengatan. Sedan dess har de varit en självklar destination för både stockholmare och besökare som söker en plats där tradition och kvalitet möts. Idag har Ritorno tre kaféer i Vasastan som erbjuder alltifrån klassiska till innovativa och nyskapande bakverk. Den stiliga semlan är på 222 gram – en tung skapelse som säkerligen kommer att mätta en hel del semmelälskare! God och välsmakande bulle med bra kardemummasmak. Grädden är bra vispad med lagom proportion till resten. Semlans hjärta består av en grov fyllning med saltrostade mandlar. Vissa mandelbitar är dock väldigt salta, vilket skapar obalans då sältan tar över. Sammantaget en god och schysst semla som garanterat gör dig mätt och belåten. Och om du inte är förtjust i salta mandlar så går de enkelt att peta bort!
Vikt: 222 gram
Pris: 58 kr (62 kr vid fika på plats på Odengatan 80)
Adress: Odengatan 80
Närmaste t-bana: Odenplan
Hitta hit
Info: Ritorno har även butik/kafé enligt nedan
Torsgatan 20 (bageri, butik, kafé)
Hitta hit
Dalagatan 41 (kafé & butik)
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Facebook
Instagram
SOCKER SUCKER
Omdöme: Socker Sucker är mästare på att skapa bakverk som kombinerar nyskapande design med lyxiga smaker – och deras semlor är inget undantag. Bullen är luftig och perfekt avvägd med en distinkt smak av kardemumma. Grädden är len och fluffig som ett moln, med en subtil sötma och en hint av vanilj. Mandelmassan bjuder på en utsökt balans mellan sötma och sälta, där de lätt rostade mandlarna tillför en behaglig smak som dröjer sig kvar. En svag ton av bittermandel rundar av fyllningen och ger en extra dimension till varje tugga. En semla där varje detalj är genomtänkt – elegant, smakrik och full av karaktär. Socker Sucker imponerar ännu en gång med ett bakverk i absolut toppklass.
Vikt: 150 gram
Pris: 60 kr
Adress: Drottninggatan 93
Närmaste t-bana: Rådmansgatan
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Facebook
Instagram
STORA BAGERIET
Omdöme: Stora bageriet, beläget både på Östermalm och i Vasastan, serverar en semla som utstrålar stil och finess. Det lilla, eleganta locket vilar majestätiskt över den välvispade grädden – även om det hade kunnat vara lite mer av den varan. De saltrostade Valenciamandlarna ger en perfekt balans mellan sälta och sötma, och bullen bjuder på en utsökt kardemummasmak. Som en extra touch pryds semlan av rikligt med synliga mandelbitar, vilket ger en härlig crunch i varje tugga. Smakjuryn hade gärna sett lite mer fyllning, men totalt sett är detta en semla som verkligen imponerar – en njutning du inte vill gå miste om.
Vikt: 154 gram
Pris: 62 kr
Adress: Sibyllegatan 2
Närmaste t-bana: Sankt Eriksplan
Hitta hit
Info: Stora bageriet har även kafé/butik på Sankt Eriksgatan 88
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Instagram
SVEDJAN BAGERI
Omdöme: Svedjan är ett av Stockholms mest hypade bagerier där mejeriprodukterna hämtas från familjens egna kor på mjölkgården och mejeriet Svedjan Ost vid sjön Storkågeträsket i norra Västerbotten. Det brukar sägas att utseendet inte har någon betydelse och det gäller i allra högsta grad för Svedjans semla. När det kommer till innehållet så förstår man varför den ofta rankas högt i olika tester. Hipsterbullen är porös och mycket smakrik, grädden är perfekt vispad, lätt och fluffig. Mandelmassan är väldigt god, dock lite för snålt tilltagen. Fyllningen har smaksatts med apelsinzest i lagom dos utan att ta överhand. Vissa gillar det, andra inte! Sammantaget en väldigt god semla väl värd att avnjutas.
Vikt: 160 gram
Pris: 59 kr
Adress: Brännkyrkagatan 93
Närmaste t-bana: Zinkensdamm
Hitta hit
Öppettider: Se aktuella öppettider på sociala medier/hemsida
Hemsida
Instagram
✶✶✶
SMAKBEDÖMARE
Mia Öhrn
Konditor, matskribent, kursledare, förläggare och träningsledare.
Instagram
Carla Antonia von Hofsten
Vinnare av Hela Sverige Bakar 2023 och författare till boken ”Fikasugen”.
Instagram
Robert Kwok
Fikabloggare och kakmonster med förkärlek till livets goda. Arrangerade Stockholms största semmeltest under tre säsonger mellan 2014-2016.
Instagram
✶✶✶
BAKOM KULISSERNA



ROBBANS SEMMELSPANING
☞ I strävan efter att nå den optimala fyllningen i semlan, finns en risk att de andra viktiga komponenterna glöms bort. Bullen och grädden är minst lika avgörande för semlans balans och helhet.
☞ De senaste årens trend med att ha saltrostade mandlar i semlan gäller även denna säsong. Vissa bagerier har dock en förkärlek till att saltrosta dem lite väl mycket. För mycket sälta skapar obalans, och en överdriven mängd mandelbitar kan ta över helt. Frågan är – när slutar en semla att vara en semla?
☞ Råvarupriserna fortsätter att stiga, vilket har drivit upp priset för semlor i Stockholm de senaste åren. Under pandemin passerade semlorna 50 kronorsstrecket! Nu plötsligt är semlorna på väg att passera 60 kr. Givetvis finns det billigare alternativ på 30-40 kr men glöm inte att titta på ingredienslistan för dessa semlor. Lågt pris innebär i regel sämre råvaror och undermålig kvalité. Sträva efter att hellre äta få semlor per säsong som kostar lite mer men som innehåller schyssta råvaror/ingredienser, än många billiga semlor vars råvaror är högst tvivelaktiga.
Oavsett var någonstans du inhandlar dina semlor, älska dem, vårda dem ömt och ät upp dem med kärlek♥️
✶✶✶
SEMLANS HISTORIA
Redan på 1500-talet skapade man semlor som dock var mer brödlikt och utan de ingredienser vi idag finner i en klassisk semla. Läs gärna mer om semlans historia på Sveriges Bagare & Konditorers hemsida här.
SO-rummet (gratis lärresurs och landets största och mest välsorterade länkbibliotek) har också en bra historisk beskrivning av semlan som du kan läsa mer om här.
Vill du ha en riktig djupdykning om semlans historia så kan jag varmt rekommendera att läsa Semla och samhälle – en studie om semlans förändring 1895-1955. B-uppsats av Mattias Axelsson från 2011 som du kan läsa här.
✶✶✶
Var i landet äts det mest semlor?
Fettisdagen – en dag att älska
Tössebageriet laddar upp inför Fettisdagen
Var finns Stockholms godaste semlor?
Jag kan äta 100 semlor på 5 veckor – kan du?
Adolf Fredrik – kungen med smak för semlor
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar