Semlor i förändring – spana in 36 annorlunda semlor

Det finns mycket man kan säga om semlor och idag verkar det som om de flesta har en åsikt om utseende och smak. Den konservative är orubblig och håller benhårt på traditionerna både beträffande utseende och tidpunkt för intagandet av semlorna medan den innovative förordar utveckling och förändring och är positiv till semmelhybriderna.

En klassiker förblir en klassiker och när det kommer till smak så är de oftast de godaste semlorna enligt mig. När Mattias Ljungberg (ägare av Tössebageriet) startade hybridvågen 2015 med sina semmelwraps så följdes flera år med knasiga, tokiga, roliga och galna semmelvarianter. Roligt för konsumenterna och kassaklirr för bagerierna/konditorierna.

Hetsen med att uppfinna nya innovativa hybrider avtog ganska så kraftigt 2020 och vid den tidpunkten hade de flesta tokiga avvarter gjort sitt (exempelvis semmelkorv, semmelhamburgare, semmelpannkakor). Inför årets säsong kommer semlor med rostade mandlar i fyllningen, dekorerad med större och mindre bitar av mandlar runt om, fortsatt vara populärt.

I år noterar  jag att de icke traditionella semlorna efter ett par års stiltje åter tagit klivet fram i rampljuset och att de unisont skriker ut ”stå inte där och glo, köp mig”! För att stärka min spaning har jag letat upp ett stort antal semlor av olika slag som säljs på bagerier och konditorier runt vårt avlånga land. Så spana in nedan 36 vackra, knasiga, tokiga och superknäppa – men ack så underbara semlor♥️

Chokladbollssemla med mjölkchokladtryffel från Björns konditori i Vellinge.

Vad sägs om en semlebulle färgad med rödbetsjuice, jordgubbscurd, jordgubbskompott, grädde och mörkchoklad ganache. Finns på Swenströmskas stenugnsbageri i Karlstad.

Linds bageri i Tranås erbjuder semlor fyllda med kolakrämfyllning som toppats med flingsalt,

Maxarinsemla med en mördegsbotten som bär upp vetebrödet och som är lindad med mazarinfyllning. Under det glaserade locket döljer sig grädde melerad med smarrig mandelmassa. Finns på Thimons konditori i Nässjö och Aneby.

Croissantsemla från Inez & Greta i Halmstad.

Tommy Dahlberg och Andreas Riksèn som driver Lilla Sur i Göteborg har sedan 2014 erbjudit kanelbulle + semla = kremla. De var sannolikt först ut i landet med kremlor.

Hos Annes & stortorgetskonditori i Lund kan du köpa semlebaguetter.   

Kormlan finns hos Gourmetkorv i Göteborg, Trollhättan och Kungsbacka. Fluffigt sött bröd, mandelmassa, perfekt vispad grädde och kardemumma. Vem kan motstå det?

Vad sägs om en After Eight-semla från Linds bageri i Tranås!

Hjortronsemla från Thimons konditori i Nässjö och Aneby. 

Hasselnötssemlor finns att köpa på café Schiller i Helsingborg.

Financiérsemla är en saftig liten mandelkaka med vispat ägg och brynt smör som toppas med rostade mandlar. Finns hos Bagaren & Bonden i Malmö.

Briochesemla – briochebulle med kardemumma, mandelmassa, grädde och hackad rostad mandel. Finns på Landings konditori i Uppsala.

På Sicilien finns det ett bakverk som heter brioche col tuppo och här har Gulsah Cevikkalp, ägare/bagare på Bollos bakery i Vasastan/Stockholm, fixat till så att den liknar en semla.

Givetvis finns det även semmelpraliner! Dessa godingar är från Falu bröd & patisserie i Falun.

Denna ”semla” finner du på Roslagsbageriet i Norrtälje. Det är en kardemummaring som fylls med rostad semlefyllning, toppas med grädde och hackade rostade mandlar.

Semla med syrlig citroncurd på söt mandelmassa, vit chokladmousse och rostad vit choklad. Finns på Lido konditori i Gävle.

Choklad- och hasselnötssemla från bageri Leve i Malmö.

Semmelwrapen som introducerades 2015 av Mattias Ljungberg på Tössebageriet fick stor spridning bland bagerier och konditorier runt om i landet då Mattias frikostigt delade med sig av receptet. Semmelwrapsen på fotot finner du på Landhs konditori Mullsjö.

Pistagemunk med pistagemandelfyllning och havregrädde från Söderbergs bageri i Stockholm.

Kaffesemlor finns på bageri Kompass i Stockholm.

Pistage-croissantsemla från Nordgårdens bageri i Billdal/Göteborg.

Karlsbadersemla – karlsbaderbulle med mandelfyllning, vaniljkräm, grädde och locket är toppat med mandelbitar. Conditori Öresund i Viken.

Prinsessemlor har hängt med ett tag och första gången jag smakade denna hybrid var 2017 på Vansbro bageri & konditori i Dalarna. Semlan på på fotot är från Brogyllen i Göteborg och är fylld med mandelmassa, vaniljkräm och hallonkompott och toppade med fluffigt vispad grädde.

Klassiska Vete-Katten i Stockholm erbjuder en semmelmuffin som är bakad utan gluten, med mandelmassa och toppad med krämig grädde.

Rübinsteinsemla från underbara Condidori Nordpolen i Vara.

Vad sägs om en godissemla från Möllans café i Sjöbo.

Konditori Lido i Gävle erbjuder päronsemlor med mandelmassa, blandad med choklad och päronkompott.

Semelvåffla med semelfyllning, kardemummasocker, rostad mandel och lättvispad grädde, Finns på Roslagsbageriet i Norrtälje.

Marängsviss-semla med vaniljkräm, banan, marshmallows, maränger och grädde. Från Oskars konditori i Vetlanda.

Patisseriet i Lund erbjuder rulltårtssemlor. Lock i form av en liten mandelbiskvi, mandelrulltårta fylld med vit choklad och kardemummatryffel, mandelmassa och vispad grädde. 

Vad sägs om en bowlingsemla från Märtas hembageri Tranås!

Epi bageri & café i Gävle kan du köpa langossemlor.

Spaaks konditori i Stockholm säljer havrebollssemlor. Klassisk havreboll med chokladtryffel.

Semmelbiskvier från Landings konditori i Uppsala. Biskvibotten, kardemummasmörkräm som doppats i vit choklad och ett sockerpudrat lock av biskvi.

Hallon- och rabarbersemla från Olof Viktors i Glemminge. Fyllning med rostad mandel och hallonchoklad och i mitten en rabarber- och hallonkompott. Hallongrädde och till sist hallonsocker på locket. Bullen i sig är färgad med enbart hallon.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.  

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.