När jag frågar vänner och bekanta vad de först tänker på när Tössebageriet nämns, är svaret oftast semmelwraps! Det har knappast undgått någon att Mattias Ljungberg 2015 med stor uppståndelse lanserade semmelwrapen – en innovativ hybridsemla som satte fart på en trend av sällan skådat slag. Snart började bageri- och konditorieägare över hela landet att haka på och de kommande åren tävlandes det i vem som kunde komma på den mest innovativa och knasiga hybridsemlan.
Köerna till Tössebageriet blev långa under de följande åren när folk ville köpa semmelwraps, och Mattias tvingades anställa mer personal för att hinna leverera dessa populära semlor till alla kunder som kom från när och fjärran. Han var dessutom generös nog att dela med sig av receptet, vilket gjorde att semmelwrapen snabbt började dyka upp på bagerier och konditorier från Ystad till Haparanda.
Än idag är semmelwrapen en storsäljare på Tössebageriet, men även den klassiska semlan säljer bra. Fettisdagen är givetvis höjdpunkten och lilla julafton för bagarna, så jag passade på att fråga Mattias hur de förbereder sig inför den stora dagen.
Hur laddar ni upp inför Fettisdagen?
– Vi brukar alltid försöka få in några extra i produktionen , typ en gammal anställd eller någon bekant. I butiken brukar det oftast räcka med att extrapersonal eller helgpersonal tar ett extra pass. Självklart är det viktigt att kylar och frysar är påfyllda, men det handlar främst om bakverk utöver semlor, så att vi kan fokusera på det viktigaste under fettisdagen. Vi brukar alltid bjuda personalen på mat, det brukar bli pizza eller wrap (inte semmelwrap). I år blir det korv från Happy Wiener.
Hur många semlor estimerar ni att sälja?
– Så många som möjligt, det kan variera men vi brukar ligga på runt 7000-8000, rekordet är betydligt högre men då är det mycket annat som skall klaffa.
Varför ska man köpa era semlor?
– Vi satte vårt semmelrecept för över 20 år sedan och har hållit fast vid det sedan dess. Återkommande kunder och flera utmärkelser genom åren är ett tydligt bevis på att det aldrig gör någon besviken. Med tanke på de senaste årens utveckling på semmelfronten får man nog säga att Tössebageriets semla är überklassisk. Vill man ha något modernare har vi givet vis det i form av allt från semmelwrap (originalet) eller tex lakrits semla mm.
Vilka olika typer av semlor säljer ni på Fettisdagen?
– På fettisdagen begränsar vi oss till ”bara” klassiska semlor och vår storsäljare Wrapen.
Hur många semlor äter du på Fettisdagen?
– Alltid minst en! Jag älskar semlor, men eftersom jag har dem omkring mig från januari till påsk känner jag inget behov av att överdriva. Men visst händer det att en extra slinker ner ibland
Se till att svänga förbi Tössebageriet för en fika och självklart – njut av deras semlor!
Tössebageriet
Adress: Karlavägen 77, Stockholm
Närmaste t-bana: Stadion
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt (semesterstängt juli)
Öppettider: Måndag-fredag 07.00-18.00. Lördag-söndag 09.00-17.00.
Hemsida
Facebook
Instagram
✶✶✶
2016 släppte Mattias boken Är semlan en semla. Boken är på 128 sidor och bjuder på 46 olika sorters semlor med tillhörande bilder och recept.
Det är Joel Wåreus som stått för foto och styling av samtliga semlor och Sven R Olsson på Logo Grande har skapat bokens layout som ges ut av Watz förlag. Är semlan en semla finns att beställa i bokhandeln och på nätet och har en given plats i bokhyllan för alla semmelälskare.
✶✶✶
Var i landet äts det mest semlor?
Fettisdagen – en dag att älska
Var finns Stockholms godaste semlor?
Jag kan äta 100 semlor på 5 veckor – kan du?
Adolf Fredrik – kungen med smak för semlor
Stockholms mest utsökta semlor
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar