Fikatips: Fahlmans konditori

Ett konditori, kafé, kondis eller fikaställe – ”kärt barn har många namn” – med anor från 1921. Det var nämligen då som grundaren Georg Fahlman fick hyra det här huset. Fast egentligen började det redan 1914. Då startade konditorirörelsen på Drottninggatan 15. Det goda läget på Stortorget frestade och när Georg Fahlman fick chansen till denna åtråvärda lokal flyttade konditoriet hit. 

Helsingborgarna tog konditoriet till sina hjärtan och en ny och stor tillbyggnad gjordes 1930. Konditoriet övertogs så småningom på 1960-talet av sonen Lars som därefter i sin tur lät sönerna Pierre och Mikael ta över verksamheten.

Huset som Fahlmans har sin verksamhet i är däremot ännu äldre. Det uppfördes redan 1804 men har restaurerats och byggt till många gånger sedan dess. Numera är byggnaden känd som det ”Fahlmanska huset” eller ”Fahlmans hörna”. Det hörde nästan mer till regeln än undantaget att de olika generationerna Fahlman privat bodde på ovanvåningen i huset. Det var till och med så att i början av konditorirörelsen fick man dela bottenvåningen med en bokhandel (Hedéns bokhandel). 

Logotypen började användas redan när Fahlmans konditori öppnade. Den är inspirerad av den europeiska kafékulturen från 1914-1915. Georg praktiserade under två år i Schweiz och gifte sig med en konditordotter ifrån Lausanne. 

Härifrån kommer också konditoriets specialitet bland tårtorna – Fahlmans special – en kakaopudrad nötmaräng med nötsmörkräm emellan och vår symbol i relief på kakaon. Just influerad av dåtidens moderna konst att klippa ut siluetter i svart på vitt kartongark. 

En kvinna som på 1960-talet arbetade på Fahlmans konditori berättar livfullt hur vardagen tedde sig då; ”och på 1960-talet stod vi bakom disken väldigt välklädda i våra knälånga vackra gula rockar. Vi tog emot beställningarna av drycker, kakor och läckra bakelser. Kunden valde ut vad som lockade i disken och beställde dryck därtill. Sedan fick kunden en liten lapp som bekräftelse och satte sig för att vänta på det beställda. Vad jag minns så kom många välklädda damer från Danmark och de beställde oftast bakelse och kaffe. Betala? Ja, det gjorde man när kaffebrickan serverades vid bordet. Naturligtvis – då som nu – var det alltid borden där utsikten var fri både mot Kullagatan och Stortorget som var mest eftertraktade.” 

De danska kunderna fortsätter att komma i strid ström än idag och tillsammans med en blandning av äldre helsingborgare, ungdomar och turister så fortsätter Fahlmans att attrahera fikasugna gäster året runt.

Många kunder passar på att njuta av konditoriets frestelser som den populära äppelkakan med vaniljsås och de olika biskvierna med fyllningar som tryffel eller citronkräm. Alla kakor, bullar, bröd, tårtor och bakelser bakas i det egna bageriet i lokalen. Lite mer hungriga gäster beställer något mera matigt som en paj eller en riktigt välfylld räksmörgås alternativt beställer en varmrätt från vår bistro. Även dessa rätter är en utveckling från de senaste årtiondena och kan med välbehag avnjutas med ett glas vin eller öl.

Till årets stora helger – jul och påsk – bygger konditoriet upp en specialdisk för Fahlmans välkända marsipan- och chokladkonfekt. Efterfrågan på chokladdoppade grisar, tomtar med röda luvor, solgula kycklingar och välfyllda påskägg har skapat denna tradition. De stora fönsterpartierna visar då konditorns fantasifulla skapelser i scener som byggts upp av marsipan och choklad. Vilka konstverk det går att skapa av dessa delikatesser! 

Genom åren har många prominenta gäster valt att göra ett konditoribesök på Fahlmans. Exempelvis har kung Gustav VI Adolf, drottning Louise, Ingmar Bergman och skådespelerskan Inga Tidblad avnjutit bakverk i lokalerna.

2011 utsågs Fahlmans till Årets konditori av stiftelsen Sveriges bästa bord.

2021 beslöt bröderna Pierre och Mikael Fahlman att sälja verksamheten som i 106 år funnits i familjens ägo i tre generationer. Sedan 2022 drivs Fahlmans av Rolf Holmgren och Gro Hansen.

✿Varmt välkomna❀

Fahlmans konditori
Adress: Stortorget 11, Helsingborg/Skåne
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-onsdag 08.00-18.00. Torsdag-fredag 08.00-21.00. Lördag 08.30-21.00. Söndag 10.00-16.30
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.