Framtidens kaffe – odlat i labb

Kaffet fortsätter att bli allt dyrare, och snart väntas ännu större prishöjningar på grund av de dåliga skördarna, särskilt i Brasilien, vilket har drivit upp priset på kaffebönor på råvarubörsen till rekordnivåer.

Klimatforskare har länge varnat för att mängden odlingsbar mark för kaffe kan minska med upp till hälften till år 2050. Samtidigt förväntas den globala efterfrågan på kaffe fördubblas under samma tidsperiod. För två år sedan släppte Fairtrade rapporten ”Blir det någon påtår 2050”, som visar att klimatförändringarna inte bara hotar framtidens kaffeproduktion utan redan nu påverkar dagens odlingar. En enkät med kaffeodlare i Latinamerika visar att samtliga upplever att problemen har förvärrats under de senaste åren. Nio av tio tror att kaffeodling kommer att bli ännu mer utmanande fram till år 2050 – främst på grund av klimatförändringar och osäker prissättning.

Forskare tror att labbodlat kaffe kan vara lösningen på kaffebranschens utmaningar, men det är fortfarande osäkert om och när det ”bönlösa kaffet” kommer att finnas tillgängligt i butikerna. Vid Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland har forskare tagit fram ett alternativ till traditionell kaffeodling och börjat producera kaffe från celler hämtade från kaffeplantor.

Heiko Rischer, forskare inom bioteknologi, leder forskargruppen vid VTT och har själv fått smaka på det nya labbproducerade kaffet. Enligt honom liknar smaken av labbkaffet traditionellt kaffe till omkring 80 procent. Även doften och färgen liknar vanligt filterkaffe. Rischer förklarar att butikskaffe är en optimerad produkt, medan labbkaffet inte är det, vilket gör att en jämförelse inte är helt rättvis. Trots detta är han glad över att smakprofilerna är så pass lika att forskargruppen har kunnat fortsätta utveckla kaffet. Labbkaffet innehåller mindre koffein än det traditionella, vilket kan påverka produktens attraktionskraft.

Idén om att labbodla kaffe har funnits sedan 1970-talet, och för fyra år sedan kunde det första labbkaffet bryggas och testas vid VTT:s laboratorium i Otnäs, Esbo. Enligt Heiko Rischer är fördelen med att odla kaffe i laboratorium att det är mer hållbart och lättare att kontrollera kvaliteten jämfört med traditionellt jordbruk. Traditionell kaffeproduktion är ofta förknippad med avskogning och sociala problem, vilket skulle kunna undvikas genom laboratorieodling.

Metoden har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry. Enligt Heiko Rischer kan teknologin användas var som helst i världen, och produktionen kan anpassas i storlek beroende på behov. Han påpekar också att livsmedelssäkerheten är en viktig faktor för att kunna kontrollera leveranskedjorna och minska beroendet av jordbruksområden utanför EU.

Tids nog får vi nog vänja oss vid labbkaffe som ett komplement till det traditionella kaffet, eftersom klimatpåverkan gör att priset på det kaffe vi dricker idag stiger allt mer. Inom livsmedelsindustrin pågår intensiv forskning även kring bland annat labbkött och labbodlad kyckling. Så det är inte bara kaffe som kan odlas i ett laboratorium.

✶✶✶

Läs även
Kaffets framtid hotad – forskare och rostare söker nya lösningar
Kafferosterier i Sverige
Kaffeguide Stockholm
Så har våra kaffevanor förändrats genom åren

Mer om kaffe här

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.