Fikatips: Rådis i Söderhamn

I hörnet av Rådhustorget i Söderhamn hittar du ett av Sveriges bäst bevarade kaféer. Huset byggdes 1877 direkt efter den stora stadsbranden och användes till en början som bostad. Under 1930-talet gjordes lokalerna på bottenvåningen om till kafé och källaren blev bageri. 1954 var det dags för en stor renovering och man tog hjälp av inredningsföretaget Rapidbolagen för att hitta en modern och mysig stil.

Taklamporna från Kosta Boda och de vinylklädda originalmöblerna står fortfarande kvar. Innertaken är dekorerade med tapet och elementskydden och de frostade glasen till skyltfönster och dörrar är bevarade. Huset är numera kulturmärkt. Du kan fortfarande avnjuta en klassisk fika i samma stol och på samma fat som din mormor använde när hon var ung.

Rådis drivs sedan 2020 av Per Elmefors och Malin Åhman och genom åren har konditoriet haft många olika namn som exempelvis Rådhuskonditoriet, Rådhuskondis och Rådhus. Kafét har fyra olika rum att fika i. Två av rummen används ofta av mindre grupper som passar på att ha möte, träffa familjen mer avskilt för till exempel en begravning eller som festlokal. I lokalen har vi konst som bytts ut den femtonde varje månad. De lokala konstnärerna ges möjlighet att ställa ut sina verk, oavsett om det är en erfaren konstnär eller ett gäng nördar som vill visa upp sina tennfigurer eller hemvävda eller broderade konstverk.

I källaren finns bageriet, där godsaker av alla de sorter bakas med kärlek och lokala råvaror. Kakorna bakas såklart på riktigt smör och Skogslidens ekologiska mjöl från Norrala. Förutom klassiska småkakor hittar du kanelbullar, bakelser och en mängd andra bakverk. Håll särskilt utkik efter syltgrottorna och krämkakan, som båda är klassiska Söderhamnsbakverk.

Storfavoriten bland dagens lunch hos oss är laxen från Skärså rökeri Där har generationer av fiskare rökt lax, en råvara som betytt mycket för Hälsingland genom tiderna. För dig som hellre äter kött eller fågel serverar vi kött från Siljan chark eller någon av de gårdar som finna på närmare håll i mån av tillgång. När vi har kyckling på menyn väljer vi svensk kyckling och kalkonen köper vi i Lenninge utanför Bollnäs.

Är du vegetarian eller vegan? Inga bekymmer, vi har alltid en vegetarisk eller vegansk lunch som alternativ med hemlagade goda rätter. Mackorna brer vi såklart på vårt hembakta bröd.

Producenterna på orten håller en hög kvalitet och vi är stolta över att gynna dem. Kaffet kommer från Hälsingekaffe, som rostas i andra änden av Söderhamn. Bönorna rostas varsamt under lång tid för att behålla så mycket av aromen som möjligt. Här köper vi både kaffe och espressobönor.

Laxen kommer från Skärså rökeri där Dennis och Elinor har drivit rökeriet i många år och Dennis far före honom. De fiskar själva och levererar råvaror med hög kvalitet. Mjölet kommer från Skogslidens gård i Norrala, där tredje generationen i familjen tar över odlingen av kravmärkt vete, råg och korn. Gården arbetar med växelbruk och har förutom mjölet produktion av nötkött.

Kött, kyckling och kalkon köper vi så lokalt vi kan. Kött finns på lokala gårdar, kalkon i Länninge, Bollnäs, och kycklingfiléerna är svenska. Till maten dricker vi bl a must från Stenbackens boende och arbetskooperativ, från Trönögumman, Järvsö musteri och Björnåsen i Sveg. Knäcke köper vi av Lina på Janssons bröd i Ljusdal och honung och senap från Axmar bruksbod.

❀Varmt välkomna❀

Rådis i Söderhamn
Adress: Kyrkogatan 10, Söderhamn/Hälsingland
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-18.00. Lördag-söndag 10.00-16.00
Hemsida
Facebook
Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.