Fikatips: Forssa kvarnagård

Om du befinner dig i Småland så rekommenderar jag dig att besöka det naturskönt belägna kvarn och gårdsbageriet Forssa kvarnagård som ligger 7 kilometer utanför Sävsjö.

Forssa kvarn är ett av länets bäst bevarade kvarnar i drift och som drivs av enbart vatten och där maler de stenmalet, ekologiskt mjöl av högsta kvalité. Therese och Claes Rostedt driver kvarnen och kaféet och de värnar om kulturmiljön och hantverket som de lärt sig av den tidigare mjölnaren där kulturspannmål står i fokus.

Beskriv Forssa kvarnagård för dem som aldrig besökt er.
– Forssa kvarnagård är en gård med anor långt tillbaka i tiden. På gården finns en vattendriven kvarn där vi maler ekologiskt stenmalet mjöl av kulturspannmål och bakar surdegsbröd i vårt gårdsbageri. Vi ligger på Småländska höglandet en bit utanför Sävsjö i en naturskön miljö vid Toftaån. Vårt nybyggda café fick 2022 Sävsjö kommuns byggpris och vår verksamhet fick också pris som årets nytänkare. Vi har byggt caféet i harmoni med kvarnen och på trädäcket kan du avnjuta en fika vid vattenspegeln lyssnande till vattnet brus.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi har fullkornsmjöl av kulturspannmål, surdegsbröd, långjästa bullar, olika kakor, enklare luncher som soppa och vedugnsbakad pizza (med jämna mellanrum) med mera. Allt är bakat från grunden med ekologiska råvaror och inga tillsatser. Vi använder bär och frukt från vår egen skog och trädgård. 

.

Varför skall man fika hos er?
– Människor återvänder till oss om och om igen för att njuta av miljön, atmosfären, vår trevliga personal och vårt grymt goda bröd och fika.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Hos oss ska du prova brödet, bullarna, toscakakan, mazarinkakan, fudgekakan och vår pavlova och såklart vår vedubgbakade surdegspizza när vi serverar det.

Varmt välkomna hälsar Therese & Claes Rostedt✿❀

.

Forssa kvarnagård
Adress: 3, Forsa (7 km från Sävsjö. 63 km från Jönköping))
Öppettider: Söndagar. Utökade dagar/tider i sommar (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.