Fikatips: Gamla bageriet

I den lilla byn Örnahusen på Österlen ligger Gamla bageriet. Det är Jimmy Linus Johansson och Linnea Thornander som driver bageriet som huserar i en fastighet som tidigare var bygdens lanthandel.

Jimmy och Linnea bodde tidigare i Oslo men flyttade till Österlen 2019. Jimmy arbetade tidigare som frilansfotograf med när pandemin slog till avtog uppdragen och han beslöt sig då för att sadla om till bagare. Den första tiden skedde den småskaliga produktionen hemma i deras kök (som ligger vägg-i-vägg med den gamla lanthandeln) men med ökad efterfrågan på bröd och bakverk insåg de att de var tvungna att växla upp och skaffa sig professionell utrustning. I och med att de äger fastigheten flyttades produktionen från det lilla köket till en betydligt större yta i den gamla lanthandeln där de införskaffat en begagnad stenugn, degblandare, kavlingsmaskin och annat som behövs för att driva hantverksbageri i lite större omfattning.

Att värna om lokala handlare och odlare är av vikt för Jimmy och Linnea där specialkaffet kommer från Lilla kafferosteriet i Malmö, läsk från Sodalicious i Trelleborg och äppelmust från lokala odlare runt om i Skåne. Deras granne odlar majs som blir till popcorn och det som inte går åt som popcorn mals till polenta som det bakas bröd på.

Bageriets läge är utmärkt då det endast ligger ett par bullkast från Österlens kritvita och långa sandstränder. Kanske en fika på stranden?

Beskriv Gamla bageriet för dem som aldrig besökt er.
– Gamla bageriet fokuserar på kvalitet och bra råvaror. Vi bakar uteslutande med ekologiskt kulturspannmål och gamla råg- och vetesorter. Allt görs från grunden här på bageriet och vi försöker följa säsongen så mycket som möjligt. Österlen har många duktiga mathantverkare som vi försöker samarbeta med och använder gärna deras produkter i våra bakverk och säljer deras produkter på våra hyllor. Samtidigt som vi bakar så kan vi prata med våra gäster eftersom bageriet har en öppen planlösning och nyfikna kan ställa frågor och se hur vi jobbar.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi bakar alltid sex, sju olika surdegsbröd, ett veckans bröd som förändrar sig från vecka till vecka, olika surdegsfrallor och vi försöker ha ett brett utbud av sötebröd. Kardemummabullar, croissanter, wienerbröd, kakor och surdegsmackor finns alltid och sedan bakar vi förstås efter säsongen också. Semlor, lussebullar, hot cross buns, sommarpavlovas med mera – allt efter säsong. Drick en nybryggd kopp kaffe eller välj dryck från någon lokal producent i kylen. 

.

Varför skall man fika hos er?
– Till skillnad från många andra verksamheter här på Österlen så har vi öppet året runt. Lokalen som vi finns i är en gammal lanthandel som många lokala gäster har haft en relation till sedan barnsben. Det är fantastiskt att kunna erbjuda en mötesplats igen på Örnahusen där bygdens barn, grannar, långväga turister och nyfikna bakmänniskor kan träffas för goda samtal och en avslappnande stund. 

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Vi lägger vår själ i att göra alla produkter vi bakar så bra mjöligt. Men jag tycker inte man ska missa vårt lantbröd eller vårt rågbröd. Croissanterna är frasiga och smöriga och testa gärna en nybakad kardemummabulle! 

Varmt välkomna hälsar Jimmy Linus Johansson och Linnea Thornander✿❀

.

Gamla bageriet
Adress: Hävdavägen 59, Borrby (ca 15 km till Simrishamn)
Öppettider: Fredag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.