Fikatips: Gårdsbageriet i Idala

Gårdsbageriet i Idala ligger cirka två mil söder om Kungsbacka på den nordhalländska landsbygden. Bageriet drivs av Stina Björk och är ett hantverksbageri där det bakas kalljästa och långjästa surdegsbröd från grunden på mestadels ekologiska råvaror. De bakar även en del söta bakverk såsom bullar, kakor och wienerbröd.

I anslutning till bageriet ligger caféet omgiven av skog och grönska och under den varmare årstiden letar sig många kunder till utomhusserveringen. En dag i månaden bakas det pizza så passa på att besöka bageriet då för att äta en god pizza på plats eller ta med hem. Aktuell dag finner du på sociala medier.

Beskriv Gårdsbageriet i Idala för dem som aldrig besökt er.
– För oss på Gårdsbageriet i Idala är nyckelordet kvalitet. Oavsett om du köper hem kalljästa surdegsfrallor till helgfrukosten eller tar en mazarin i kafét kan du vara säker på att allt är tillverkat med just kvalitet och äkta hantverk i fokus – in i minsta detalj.

Vi vill också göra genomtänkta val som vi kan stå för. Därför väljer vi i den utsträckning det är möjligt lokalproducerade och ekologiska råvaror – då vet vi att vi får den kvaliteten vi vill ha. Vi erbjuder en hemtrevlig lantlig miljö och när vädret tillåter har vi gott om plats ute i trädgården och just nu håller vi på att utöka sittplatserna från cirka 15 till runt 50 platser inomhus med förhoppning om att vi skall kunna ta emot fler gäster i sommar.

Hur ser ert sortiment ut?

– Bröden är basen i vår verksamhet och bakar vi på uteslutande surdeg med långa jästider.

I kaféet serverar vi frallor med olika pålägg och grillade mackor – alltid gjorda på beställning. Är du sötsugen finns allt från bullar och wienerbröd till chokladbollar, biskvier och småkakor. Vi fortsätter att utveckla kondisdelen med lite bakelser och tårtor när vi hinner, även här är hantverk och kvalitet grundläggande. Allt är förstås tillverkat på plats i bageriet. Missa inte vårt kaffe som är noga utvalt från I am coffee i Halmstad, ett litet rosteri med egen odling i Guinea.

En fredag i månaden bakar vi pizza – ät den på plats eller ta med hem till fredagsmyset. Pizzorna görs förstås på surdegsbotten och påläggen varieras efter säsong. Vi använder gärna lokala råvaror; skinka och bacon tar vi från Lillegårdens kött och salamin kommer från Gudmundsgården i Slöinge.

I kaféet ryms också en liten butik där du förutom våra egna bröd och bullar kan köpa lokala produkter som honung från grannen, sylt, saft och marmelad från skafferiet i Hyssna och hamburgare från vår lokala gård, Högens gård.

.

Varför skall man fika hos er?
– Vi är bäst säger vi lite ödmjukt😊Du får helt enkelt en bra produkt i en härlig miljö och vi älskar våra kunder och strävar efter att du skall känna som att du kommer hem till oss på besök.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– När det kommer till bröd så är vår storsäljare Texelbrödet detta gör vi även grillade smörgåsar på året runt. Många skulle nog säga våra toscamazariner, till exempel. Där gör vi mandelmassan genom att rosta en del av mandlarna och mixa med orostade mandlar och svenskt socker. Mandelmassan blandas sedan med ägg, smör och lite mjöl till en alldeles perfekt kladdig mazarinmassa. Efter bakningen toppar vi med en tosca som vi kokat ihop på grädde, smör, socker, sirap och nötter. Sedan gör vi en sista avbakning av toscan – då får man en toscamazarin i absolut världsklass, om du frågar oss!

Varmt välkomna hälsar Stina Björk med personal✿❀

.

Gårdsbageriet i Idala
Adress: Gälingevägen 1153, Idala/Frillesås (cirka 20 km från Kungsbacka)
Öppettider: Onsdag-lördag (se aktuella öppettider på Hemsida/Facebook/Instagram)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.