Fikatips: Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Året var 1887 då Alfred Andersson startade Anderssons konditori. Sedan dess har kunskaperna och kärleken till yrket förts vidare, och alla följande generationer har varit aktiva inom branschen. Här är berättelsen om vår historia, om kärleken till surdegsbröd och det hårda arbete som ligger bakom både Forsa Hembageri och Güntherska Hovkonditori & Schweizeri.

2006 besökte Claes Landing en mässa i Frankrike och smakade på surdegsbröd. Han togs tillbaka till den tid då jästen inte användes lika flitigt i bröd, och då brödets smak hade lika stor roll som påläggets. Då bestämde han sig, han skulle satsa 100% på surdeg.

20 år efter att ha sålt Landings köpte familjen Forsa Hembageri. Den första surdegen gjordes på rivet äpple, vatten och vetemjöl och används än i dag.

Startkapitalet var litet. I nio dygn slet alla i familjen med att kakla, måla, laga och installera maskiner samt inreda butiken. Efter att ha renoverat 24 timmar i streck bytte de om till bagarkläder och började baka bröd inför premiären den 7 januari 2008.

Redan från början var fokus på hög kvalitet, på så väl råvaror som slutresultat. Det faktum att Claes under tidigare år jobbade några år på en mjölkvarn gjorde att han hade ett gott öga för bra mjöl.

Tack vare hans intresse för surdegsbröd var Forsa Hembageri dessutom bland de första med surdegsbröd i Uppsala och de började uppmärksammas.

Förutom att stå i bageriet åkte familjen ofta på resor för att samla inspiration och få nya influenser. Många resor till Italien gjorde att intresset för matlagning växte, och detta resulterade i att de började drömma om att jobba mer med mat.

I och med att efterfrågan ökade stort, samtidigt som konditorisortimentet blev större, ökade även behovet av större lokaler. I samma veva kontaktades de av en fastighetsägare som ville att de skulle flytta in i en av hans lokaler som höll på att renoveras.

Under 2011 tog de över Güntherska Hovkonditori & Schweizeri och i början av 2012 slog de upp dörrarna till den nyrenoverade lokalen. Förutom kallskänk och bakverk var det även varmkök. Självklart fick även halva surdegen följa med. I de nya lokalerna kunde dessutom konditorisortimentet få den plats det förtjänade.

Barnen (Johan, Mattias, Matilda, Viktoria och Magdalena) i femte generationen praktiskt taget föddes på bakbordet och började med att diska plåtar. Under sin uppväxt lärde de sig vikten av kvalitet och bra råvaror, och i dag är det de som tillsammans med sina föräldrar Claes och Anne driver Güntherska Hovkonditori & Schweizeri. En kunskap som de tänker föra vidare till kommande generationer, likt deras släkt gjort i över 120 år.

På Güntherska är alla välkomna och här finner du ett brett sortiment av tårtor, bakelser, matbröd, bullar och längder samt Napolitanska pizzor. Det finns gott om sittplatser inomhus och under den varmare årstiden även sittplatser utomhus.

✿Varmt välkomna✿

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri
Adress: Östra Ågatan 31, Uppsala/Uppland
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 09.00-19.00. Lördag-söndag 10.00-18.00
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.