Allt började 1887 när Alfred Andersson grundade Anderssons konditori. Sedan dess har passionen för hantverket förts vidare från generation till generation. I dag drivs både Forsa Hembageri och Güntherska Hovkonditori & Schweizeri av samma brinnande engagemang – för surdegsbröd, kvalitet och det gedigna arbetet bakom varje bulle, tårta och brödlimpa.
År 2006 reste Claes Landing till en mässa i Frankrike där han smakade ett surdegsbröd som väckte barndomsminnen – från en tid då jäst var ovanligt och smaken i brödet stod i centrum. Beslutet var enkelt: surdeg skulle bli hans framtid.
När familjen, 20 år efter att ha sålt sitt tidigare bageri, köpte Forsa Hembageri, startade de med små medel men stora drömmar. Surdegen sattes med rivet äpple, vatten och vetemjöl – och samma kultur används än idag. Under nio intensiva dygn renoverade hela familjen lokalen själva. Efter 24 timmars oavbrutet arbete bytte de om till bagarkläder och började baka inför premiären den 7 januari 2008.
Redan från början låg fokus på kvalitet i både råvaror och hantverk. Claes erfarenhet från en mjölkvarn gav honom ett tränat öga för riktigt bra mjöl, och Forsa Hembageri blev snabbt en pionjär för surdegsbröd i Uppsala. Med tiden växte både efterfrågan och sortimentet. Familjen reste ofta – framför allt till Italien – för att hämta inspiration och idéer. Intresset för matlagning växte, och drömmen om en större verksamhet började ta form.
2011 fick familjen möjlighet att ta över Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, och i början av 2012 slog de upp dörrarna till de nyrenoverade lokalerna. Med plats för både konditori, kallskänk och varmkök – och såklart följde surdegen med. Här fick även konditoriets läckerheter den plats de förtjänade.
I dag är det barnen – Johan, Mattias, Matilda, Viktoria och Magdalena – som tillsammans med föräldrarna Claes och Anne driver verksamheten vidare. De växte upp bland degbunkar och plåtbackar, och lärde sig tidigt vikten av kvalitet, råvaror och hantverk. Nu bär de med stolthet arvet vidare – in i framtiden och till nästa generation.
På Güntherska är alla välkomna. Här bjuds du på nybakat bröd, tårtor, bakelser, bullar, längder och napolitanska pizzor. Gott om sittplatser finns både inne och ute – perfekt för en fika eller måltid i vacker miljö.
❀Varmt välkomna❀
Güntherska Hovkonditori & Schweizeri
Adress: Östra Ågatan 31, Uppsala/Uppland
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 09.00-19.00. Lördag-söndag 10.00-18.00
Hemsida
Facebook
Instagram
Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar