1936 startades det upp konditori och bageriverksamhet i hörnet Karl-Johansgatan och Gamla Varvsgatan i Göteborg. Då under namnet E. Rylanders EFTR. Verksamheten drevs då av konditorn Gillis Sjöberg och hans son Bertil.
1959 såldes verksamheten till Bertil och Marianne Olofsson och fick namnet konditori Kampanilen. 1976 var det dags för nytt ägarbyte och Reino Persson tog över vid ugnen och drev verksamheten under många år. 2008 hyrde fastighetsägaren ut lokalen och sedan dess har det bedrivits kaféverksamhet av olika slag.
2018 tog Kalle Bengtsson över och namnet Kampanilen, som legat i träda under några år, plockades återigen fram. Kalle har tidigare vunnit tävlingen Årets konditor (2017) och även varit mångårig konditor i Svenska kocklandslaget. På Kampanilen skapas konstnärliga bakelser och tårtor, klassiska konditorivaror och chokladpraliner av högsta klass. Allt tillverkat med en rejäl portion kärlek till råvaror och hantverk. Kampanilen erbjuder även stenugnsbakade surdegsbröd såväl som klassiska kanelbullar och allt där emellan.
Vad kommer då namnet Kampanilen ifrån? Sjömanstornet, eller sjöfartsmonumentet är ett 44 meter högt torn. Det invigdes 1933 och restes till minne av sjömän som omkom under första världskriget. Tornet kallas ibland felaktigt för Kampanilen men en kampanil är ett klocktorn. På tornets topp finns Ivar Johanssons 5 meter höga broskulptur ”Kvinna vid Havet” populärt kallad sjömanshustrun som även återfinns i vår logga.
❀Varmt välkomna hälsar Kalle med personal❀
Konditori Kampanilen
Adress: Karl Johansgatan 5, Göteborg
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-fredag 08.00-18.00. Lördag-söndag 09.00-16.00
Hemsida
Instagram
Det här inlägget la jag upp den 19 mars 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar